23x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Slovenský zemiakový šalát bez majonézy. Skvelý recept na túto klasiku bez majonézy, ktorá sa zvykne pripravovať na sviatočný stôl. Vyskúšajte túto jednoduchú variáciu klasického zemiakového šalátu. Navyše, zemiakový šalát bez majonézy je nízko-kalorický a obsahuje iba 3 základné suroviny – zemiaky, uhorky a cibuľu. Pripravte si zemiakový šalát bez majonézy podľa portálu Chutné recepty.

Zemiakový šalát bez majonézy

Na každej oslave sa vždy nájde niekto, kto drží diétu alebo sa snaží jesť zdravo. Taktiež existujú ľudia, ktorí sú počas sviatkov už tak prejedení všetkého sladké aj nesladkého, že nemajú chuť na žiadne ťažké jedlo. Zemiakový šalát bez majonézy je tá správna voľba pre všetkých vyššie spomenutých, pretože je nízko-kalorický a veľmi ľahký. Ak ste aj vy prejedení počas sviatkov, pripravte si radšej zemiakový šalát bez majonézy namiesto toho klasického. Chutí stále výborne.

Zemiakový šalát bez majonézy je zdravá a osviežujúca alternatíva k tradičnému receptu na zemiakový šalát s majonézou, alebo so smotanou. Namiesto majonézy môžete tiež použiť jogurt, grécky jogurt alebo citrónovú šťavu na oživenie chuti. To znižuje kalorickú hodnotu šalátu a pridáva prospešné baktérie. Na zvýraznenie chuti pridajte čerstvé bylinky (petržlen, kôpor, mäta) a korenie (cibuľu, cesnak) podľa svojich preferencií.

Pre extra nutričný prínos môžete pridať strúhanú mrkvu, kyslú kapustu, naklíčené klíčky alebo špenát. Alebo môžete pridať tie druhy zeleniny, ktoré ste zvyknutí pridávať do bežného zemiakového šalátu. Nebojte sa experimentovať!

Rôzne kultúry majú svoje vlastné unikátne verzie zemiakového šalátu. Napríklad v Nemecku je populárny „Kartoffelsalat“, ktorý sa pripravuje so slaninou, cibuľou a octom. Vo francúzskej kuchyni sa pripravuje „Salade Niçoise“ s varenými zemiakmi, tuniakom, fazuľami a olivami. V gréckej kuchyni je známy „Potato Greek Salad“, ktorý obsahuje feta syr, olivy a oregano.

Celkovo je zemiakový šalát výnimočný svojou flexibilitou, regionálnymi variáciami a historickým významom. Je to jedlo, ktoré spája tradičné chute a inovatívne prístupy k príprave, čím prekonáva kultúrne a geografické hranice.

Pre milovníkov zemiakových šalátov máme recept na zemiakový šalát s majonézou, zemiakový šalát s cviklou, zemiakovo-cibuľový šalát alebo najchutnejší zemiakový šalát. K šalátu sa dokonale hodia rezne a pripraviť si ho tiež môžete aj s domácou tatárskou

Náhrady majonézy 

Majonézu je možné nahradiť rôznymi ďalšími zložkami a ingredienciami, ktoré môžu poskytnúť chuťovú dimenziu a textúru zemiakového šalátu. Tu je niekoľko možností:

  1. Jogurt: Grécky jogurt alebo obyčajný jogurt môžu slúžiť ako skvelá náhrada za majonézu. Jogurty sú krémové a pridávajú jemnú kyslosť, ktorá môže chutiť skvele. Použite rovnaké množstvo jogurtu, ako by ste použili majonézu.

  2. Kyslá smotana: Kyslá smotana pridáva bohatú chuť a krémovosť. Voľte plnotučnú alebo ľahšiu kyslú smotanu podľa vašich preferencií. Taktiež ju použite v rovnakom množstve, ako by ste použili majonézu.

  3. Oleje a octy: Namiesto krémovej bázy môžete použiť kombináciu oleja a octu alebo citrónovej šťavy. To pridá chuťovú dimenziu a konzistencia sa bude líšiť od klasického zemiakového šalátu.

  4. Hummus: Hummus je cícerová pasta, ktorá môže poslúžiť ako krémová náhrada majonézy. Má bohatú chuť a môže dodávať zaujímavý charakter vášmu zemiakovému šalátu.

  5. Dijonská horčica: Horčica môže pridať pikantnú chuť a zároveň slúži ako viazacia zložka. Dijonská horčica je vhodná na toto použitie.

Pri výbere náhrady majonézy v zemiakovom šaláte záleží na vašich osobných preferenciách a na chuti, ktorú chcete dosiahnuť. Experimentujte s rôznymi náhradami a prispôsobte ich svojmu vkusu a výživovým potrebám. Skúste si prečítať aj v čom je tajomstvo dokonalého zemiakového šalátu.

A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky. Ale teraz si poďme pripraviť zemiakový šalát bez majonézy! A máme aj odpoveď na otázku aké zemiaky na zemiakový šalát? Tu je aj náš recept na ľahký zemiakový šalát. Alebo si pripravte viedenský zemiakový šalát.

Ingrediencie

  • 10 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 4 ks menšia cibuľa (alebo šalotka),
  • 3 ks väčšia kyslá uhorka, 
  • 2 PL olivový olej,
  • na nálev: 6 dl voda, 4 PL ocot (aj viac, podľa chuti), 2 ks bobkový list, 5 guličiek celé čierne korenie, 2 guličky nové korenie, 1 ČL celá/drvená rasca, 2 ČL soľ, 2 PL kryštálový cukor

Postup receptu

Zemiaky uvaríme v šupke, bude to trvať asi 20 minút, podľa veľkosti a kvality zemiakov. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Zatiaľ čo sa zemiaky budú variť, pripravíme si nálev.

Uvaríme zemiaky. Foto - Nela

Začneme variť vodu na miernom ohni spolu s octom, bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením, rascou, soľou a cukrom. Varíme zhruba 15 minút. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame ju úplne nadrobno.

Uvaríme nálev. Foto - Nela

3

Uvarený nálev scedíme do iného hrnca. Pridáme k nemu nakrájanú cibuľu a povaríme ešte 3 minúty. Následne ho necháme vychladnúť. Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie plátky, poprípade ich môžeme aj pretlačiť. 

Ošúpeme zemiaky. Foto - Nela

4Kyslé uhorky taktiež nakrájame nadrobno. Do väčšej misky dáme nakrájané zemiaky a uhorky, pridáme k nim olivový olej a prilejeme nálev. Všetko poriadne premiešame, dochutíme, ak ešte treba. 

Všetko spolu premiešame. Foto - Nela

5

Na prípravu tohto šalátu je lepšie zvoliť sypký druh zemiakov. Mastnejší druh zemiakov totiž nedokáže pohltiť chuť nálevu. Počas ich varenia je vhodné stále dávať pozor, aby sa nerozvarili.

Miešame. Foto - Nela

6

Zemiakový šalát bez majonézy je týmto hotový a skladujeme ho v chlade. Najlepšie však chutí na druhý deň, keď všetky chute prejdú a zemiaky pohltia chuť. Podávať ho môžeme na studeno, ale aj na teplo. 

Dáme do chladu. Foto - Nela

Tip na záver: Ak chcete, aby sa vám zemiaky po uvarení ľahšie lúpali, každý surový zemiak narežte v strede dookola. Po uvarení už sa len stiahne šupka z oboch strán.  Vyskúšajte aj recepty portálu Ženy v meste na rýchlu večeru zo zemiakov. Tu je aj recept na obyčajný zemiakový šalát starej mamy.

Videorecept

S akými jedlami sa najlepšie kombinuje zemiakový šalát bez majonézy?

Zemiakový šalát bez majonézy je univerzálna príloha, ktorá sa dá kombinovať s mnohými jedlami. Nasledujúce sú niektoré z nich:

Grilované mäso: Či už ide o grilované kuracie mäso, bravčové alebo hovädzie steaky, zemiakový šalát je skvelým doplnkom ku grilovanému, alebo pečenému mäsu. Alebo aj k celému burgru.

Ryby: Zemiakový šalát môže dopĺňať aj pečené alebo grilované ryby, ako je losos, pstruh či treska.

Klobásy: Či už sú to tradičné bravčové klobásy, špekáčiky alebo pikantné chorizo, zemiakový šalát s nimi skvele ladí.

Vajíčková jedlá: Ako napríklad vajíčka na tvrdo, vajíčková pomazánka alebo vajíčkový šalát. Ak chcete vynechať mäso, vajcia sú výborná alternatíva.

Zeleninové grilované špízy: Grilovaná zelenina na špíze alebo samostatne je výborným doplnkom k zemiakovému šalátu.

Tofu alebo tempeh: Pre vegetariánov a vegánov je kombinácia zemiakového šalátu s grilovaným tofu alebo tempeh výbornou voľbou.

Pečivo: Zemiakový šalát môžete podávať aj s čerstvým pečivom, toastom alebo bagetou.

Zeleninové burgery: Zemiakový šalát je skvelým doplnkom k rôznym druhom zeleninových burgrov.

Polievky: Ľahké letné polievky alebo husté vývary sa môžu podávať s porciou zemiakového šalátu na strane.

Zemiakový šalát bez majonézy je výhodné si prirpaviť, pretože jeho ľahšia a osviežujúcejšia chuť umožňuje väčšiu flexibilitu pri kombinovaní s rôznymi jedlami. Experimentujte s rôznymi kombináciami a objavte, čo vám najviac chutí!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu