Rýchla a ľahká večera ideálna na letné dni – pečený pstruh na masle. Výborne ho doladí šalát z čerstvej zeleniny alebo pečené zemiaky či zelenina. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na pečeného pstruha na masle.
Pečený pstruh na masle
Rýchla ľahká večera alebo obed úplne ideálne na letné dni – pečený pstruh na masle. Takto pripraveného pstruha môžete upiecť aj na grile, nielen v rúre. Na chutného pstruha potrebujete len pár základných surovín a byliniek. Pre tento recept je dobré mať bylinkové maslo, ale nevadí, ak nemáte. Postačí aj čisté klasické maslo a čerstvé bylinky – najlepšie sú rozmarín a tymian alebo jedna z nich. Pstruh je sladkovodná ryba, žijúca v našich končinách a jej mäsko je veľmi jemné a lahodné.
Ryby sú veľmi zdravé, obsahujú kvalitné bielkoviny a tuky. Navyše pstruha pripravíte veľmi rýchlo, úplne postačí 15 – 20 minút podľa veľkosti ryby. Dlhšie ho nepripravujte, pripečený pstruh totiž nie je chutný. Servírovať ho môžete s grilovanou zeleninou, zeleninovým šalátom, zemiakmi či s len s obyčajným čerstvým chlebíkom.
Pečený pstruh na masle je klasickým jedlom, ktoré sa teší veľkej obľube vďaka svojej lahodnej chuti, jednoduchosti prípravy a zdravotným prínosom. Táto ryba je bohatá na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, najmä B12, vitamín D a minerály, ako selén a fosfor. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín podporuje zdravie srdca, znižuje zápaly v tele a prospieva mozgu. Vitamíny B, obsiahnuté v pstruhovi, sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu, zatiaľ čo selén pomáha posilňovať imunitný systém a chráni bunky pred oxidačným stresom.
Z ekologického hľadiska je pstruh často chovaný v kontrolovaných podmienkach alebo lovený z čistých horských prameňov, čo z neho robí udržateľný a ekologicky priaznivý zdroj potravy. Jeho jemné, šťavnaté mäso s delikátnou rybou chuťou nie je také intenzívne ako u niektorých iných rýb, čo z neho robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí preferujú menej výrazné chute. Pečenie na masle dodáva pstruhovi bohatú, maslovú chuť, ktorá výborne dopĺňa prirodzenú sladkosť mäsa.
V rôznych kuchyniach po celom svete sa pečený pstruh na masle pripravuje s rôznymi regionálnymi obmenami. V Európe je obľúbené pripravovať ho jednoducho s bylinkami, ako je petržlen, tymian alebo rozmarín, pričom sa kladie dôraz na zachovanie prirodzenej chuti ryby. Vo Francúzsku je známy spôsob prípravy „à la meunière“, kde sa pstruh obaľuje v múke a pečie na masle, pričom sa servíruje s citrónovou šťavou a petržlenom.
K pečenému pstruhovi existuje mnoho príloh, ktoré dokážu zvýrazniť jeho jemnú chuť a doplniť jedlo o ďalšie vrstvy chutí a textúr. Tu je niekoľko tipov na prílohy, ktoré sa výborne hodia k pstruhovi:
Ingrediencie
- 2 ks vypitvaný pstruh vcelku,
- 60 g maslo,
- 2 PL olivový olej,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 ks citrón,
- čerstvé bylinky: tymian, rozmarín, petržlenová vňať a pod.,
- soľ, mleté čierne korenie, korenie na ryby – nemusí byť
Postup receptu
1Rúru dáme vyhrievať na 200 – 220 stupňov. Na pekáčik nalejeme olivový olej a uložíme naň dvoch vypitvaných pstruhov. Citrón si zatiaľ nakrájame na kolieska, cesnak ošúpeme a rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny. Pripravíme si aj stonky s bylinkami.
2
Pstruhy zvnútra osolíme, okoreníme, poukladáme bylinky a kúsky cesnaku.
3
Pridáme plátky masla a citróna.
4
Zvyšok ingrediencií poukladáme na ryby zvonka. Ryby dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov po dobu 15 – 20 minút. Následne už len zvolíme prílohu podľa chuti a pečený pstruh na masle sa môže podávať.
Veríme, že vám bude pečený pstruh na masle chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na filety zo pstruha.