68x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia Salka: 2 hodiny 
Počet kusov: 30
 
Recept na Marlenka guľky je veľmi jednoduchý, rýchly a týchto medových koláčikov sa nebudete vedieť nabažiť. Pripravte si ich podľa nášho receptu a nebudete veriť, aké sú úžasné. 

Marlenka guľky

Milujete Marlenku? Tak tento recept je ako stvorený pre vás. Pripravte si domáce Marlenka guľky z medových plátov a stavte na dokonalý recept z webu chutnerecepty.sk. Tieto koláčiky navyše ocenia tí, ktorí neradi pečú, pretože sú nepečené. Ich príprava vám nezaberie veľa času, čo je o dôvod viac si ich pripraviť. Obzvlášť keď sa ozve nečakaná návšteva na poslednú chvíľu a vy nemáte nič prichystané. 

Medové koláče sú u nás veľmi obľúbené. Medový koláč je vo všeobecnosti tradičný dezert, ktorý má dlhú históriu a v našej kultúre má významnú úlohu. Je obľúbeným dezertom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a v mnohých ďalších krajinách strednej a východnej Európy.

Medový koláč sa vyznačuje svojou špecifickou chuťou a arómou medu, ktorá koláču dodáva sladkú, jemne korenistú a príjemnú chuť. Je to často mäkký a vlhký koláč, ktorý je bohatý na prírodné zložky ako med, vajcia, múka, maslo a poprípade aj orechy či karamel. Medové koláče sa často podávajú počas sviatkov, osláv a rodinných stretnutí. Mnohé rodiny majú vlastné rodinné recepty na medové koláče, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu, napríklad aj Marlenka guľky. 

Vznik Marlenky

Marlenka je medový koláč, ktorý má pôvod v Arménsku. Jeho vznik sa datuje do 19. storočia, keď ho ako výnimočný dezert vytvoril arménsky pekár. Podľa legendy bol koláč pôvodne pripravovaný ako výživný a energetický zdroj pre arménskeho kráľa, ktorý mal potrebu mať pri sebe jedlo, ktoré by mu dodávalo energiu na dlhé cesty.

Výnimočnosť Marlenky spočíva v jej jedinečnej receptúre, ktorá využíva med a orechy ako hlavné zložky. Koláč je vrstvený a má medovo-orieškovú chuť s jemnou korenistou arómou. Tento dezert sa rýchlo stal obľúbeným v Arménsku a postupne sa rozšíril do ďalších krajín.

Samotný názov Marlenka je odvodený od mena jedného z neskorších majiteľov arménskej pekárne. Po rozšírení do Českej republiky sa stala Marlenka známou a obľúbenou značkou, ktorá vyrába a distribuuje tento medový koláč nielen v Česku, ale aj v zahraničí.

Dnes je Marlenka populárnym dezertom a sladkou pochúťkou, ktorú si môžete zakúpiť v obchodoch alebo vychutnať v kaviarňach a cukrárskych prevádzkach či upiecť doma. Svojou výnimočnou chuťou a bohatou históriou sa Marlenka stala súčasťou tradičnej arménskej a českej kuchyne.

Vyskúšajte aj recepty z nášho webu na výborné rafaelo guľky alebo najlepšie rumové guľky. A tu sú naše gaštanové guľky a burizónové guľky. Skúste aj pravú tureckú baklavu, orechové košíčky Izidor alebo medové trubičky máčané v čokoláde či najlepší krém do venčekov. Recept na obľúbený metrový koláč či domácu marlenku z domáceho púpavového medu. Skúste aj naše 2 koláče z jednej plechovky Salka.

Ingrediencie

  • 1 balenie medových plátov (240 g),
  • 100 g vlašské orechy,
  • 1/2 plechovky uvareného Salka originál,
  • 60 g zmäknuté maslo,
  • 1 PL med

Postup receptu

Ako prvé si uvaríme Salko, ktoré varíme v hrnci aspoň 2 hodiny, Salko musí byť ponorené vo vode. Následne ho necháme vychladnúť a medzitým si rozmixujeme medové pláty. 

Uvaríme Salko. Foto - Nela

2Následne rozmixujeme orechy (poprípade pomelieme). Rozmixované pláty a orechy spolu zmiešame. Dve kopcovité PL tejto zmesi si odložíme na obaľovanie guliek, na neskôr.

Rozmixujeme orechy. Foto - Nela

3

K rozmixovaným medovým plátom a orechom pridáme polovicu už vychladnutého Salka, zmäknuté maslo a med. Všetko spolu dobre premiešame. 

Všetko premiešame. Foto - Nela

4

Z týchto všetkých surovín nám vznikne lepkavý „bochníček“, ktorý necháme postáť v chlade 15 minút, poprípade aj viac, bude sa s ním lepšie pracovať pri tvarovaní guliek.

Uložíme do chladu. Foto - Nela

5

Z tejto hmoty následne odoberieme kúsky vo veľkosti vlašského orecha a tvarujeme guličky. Tieto guličky potom obalíme v sypkej zmesi, ktorú sme si odložili. Nakoniec guľky dáme niekam do chladu a Marlenka guľky sú hotové. 

Vytvarujeme guľky. Foto - Nela

Tip na záver: Salko si môžeme uvariť aj deň vopred, ušetríte si tým čas. Taktiež sa dá kúpiť Salko, ktoré už nie je potrebné variť. Namiesto medových plátov môžete zvoliť aj medovníčky v rovnakom množstve, t. j. 240 g. Marlenka guľky vám nádherne prevoňajú domov a ak k nim do cesta pridáme aj trochu rumu, budú mať výraznejšiu chuť.

Hotové marlenka guľky. Foto - Michal Trško
Hotové marlenka guličky. Foto – Michal Trško

Vyskúšajte napríklad aj recepty z portálu Ženy v meste na kokosové guľky bez salka alebo burizónové guľky s karamelom. Skúste aj náš recept na vaječný likér. A myslíte, že je toto recept na originál guľky Raffaello? Tu je aj naša jednoduchá Marlenka.

Videorecept

Ako dlho vydržia marlenka guľky?

Marlenka guľky majú obvykle dlhšiu trvanlivosť. Ich presná skladovateľnosť závisí od balenia a výrobného procesu. Všeobecne platí, že sa môžu skladovať niekoľko týždňov až mesiacov v suchu a chladnom prostredí.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu