3x hlasované
Čas prípravy: 30 minút,
Počet porcií: 6
 

Vaječný likér je chutný a najmä počas zimných mesiacov u nás veľmi obľúbený mierne alkoholický nápoj. Neváhajte a doprajte si k nemu aj chutné dobroty s webom chutné recepty.

Vaječný likér

Tento vaječný domáci alkoholický likér má bohatú históriu a je obľúbeným vo viacerých regiónoch. Tu je stručná zmes histórie a zaujímavostí, ktoré sa o vaječnom likéry dajú nájsť.

Prvé zmienky o nápojoch podobných domácemu vaječnému likéru pochádzajú z obdobia stredovekej Európy. Často to boli zmesi vajec, cukru a mlieka, ktoré sa konzumovali ako liečivý nápoj.

V 17.-18. storočí sa v Európe začali objavovať recepty, ktoré presnejšie špecifikovali zloženie vaječného likéru. Napríklad v anglickom prostredí sa objavili recepty na „eggflip„, čo bola a dodnes je zmes vajec, cukru, korenia a rumu alebo brandy.

V Severnej Amerike sa v 18. storočí začal rozvíjať nápoj známy ako eggnog. Tento nápoj bol obľúbený počas Vianoc a obsahoval vajcia, mlieko, korenie a rôzne druhy alkoholu, ako bol rum alebo brandy. Alebo sa pripravoval aj bez alkoholu.

V priebehu 19. a 20. storočia sa začali vyrábať rôzne ďalšie verzie vaječného likéru na priemyselnej úrovni, čím sa tento nápoj dostal nielen do obchodov, ale aj do širšieho povedomia a stal sa bežne dostupným.

V súčasnej dobe existuje mnoho komerčných značiek vaječných likérov, ktoré ponúkajú rôzne variácie tohto nápoja. Väčšina z nich stále obsahuje vajcia, cukor, mlieko a alkohol.

Je dôležité poznamenať, že moderné vaječné likéry môžu byť vyrobené s rôznymi príchuťami a druhmi alkoholu. Každý výrobca môže mať svoje vlastné tajné receptúry a inovácie, ktoré mu umožňujú vytvoriť jedinečný chuťový profil.

Vaječný likér sa často podáva samostatne ako dezertný nápoj, pridáva sa do koktailov alebo slúži ako ingrediencia do rôznych koláčov a nápojov.

Vaječný likér má svoje vlastné výhody, ktoré môžu byť pre časť ľudí atraktívne. Tu sú niektoré z možných výhod domáceho vaječného likéru:

  • Výnimočná chuť: Vaječný likér má bohatú a krémovú chuť, ktorá môže byť príjemná a uspokojivá.
  • Variabilita receptov: Existuje mnoho rôznych receptov na tento likér, čo znamená, že je možné ho prispôsobiť vlastným chuťovým preferenciám. Experimentujte.
  • Unikátnosť: Vaječný likér je často vnímaný ako špeciálny nápoj, ktorý sa môže vynímať z bežných alkoholických nápojov. Chuť je veľmi špecifická.
  • Možnosti mixovania: Je skvelým základom pre rôzne koktaily a dezerty, čo znamená, že môžete vytvárať ďalšie rôznorodé a chutné nápoje.
  • Tradičný sviatočný nápoj: V niektorých kultúrach je tento likér tradičným sviatočným nápojom, čo môže vytvárať prijemné spomienky a atmosféru napríkald počas Vianoc.
  • Rôzne použitia v kuchyni: Okrem pitia sa môže použiť na prípravu rôznych dezertov a omáčok.
  • Vlastná výroba: Mnohí ľudia si likér radi vyrábajú sami, čo im umožňuje prispôsobiť recept ich vlastným preferenciám. A ešte to aj poteší.

Je však dôležité si uvedomiť, že vaječný likér obsahuje alkohol, a preto by mal byť konzumovaný s rozumom. Dôležité je pamätať na bezpečnosť a zdravie pri výrobe a konzumácii.

Tipy na recepty s vaječným likérom

Na stránke chutné recepty nájdete postupne aj inšpiráciu na rôzne recepty s využitím vaječného likéru. Tu sú niektoré z nich.

Nápoje:

  • Vaječný kokteil – Vaječný likér, mlieko, ľad a podľa chuti môžete pridať ďalšie ingrediencie ako vanilkový extrakt alebo kávu.
  • Eggnog – Tradičný vianočný nápoj s vaječným likérom, mliekom, smotanou, vajciami a korením.
  • Vaječná likérová káva – Káva, vaječný likér a smotana vytvoria nápoj s výraznou chutou.

Dezerty:

  • Vaječný likérový cheesecake – Pridanie vaječného likéru do cheesecaku môže pridať špeciálnu chuť a štruktúru.
  • Likérové muffiny – Môžete pridať likér do receptu na muffiny pre bohatšiu chuť.
  • Likérový pohár s čokoládou – Zmiešajte vaječný likér s horúcou čokoládou pre teplý, lahodný dezert.

Tieto sú len niektoré z možností. Fantázii sa medze nekladú! Dôležité je však dbať na to, aby ste dodržiavali miestne predpisy a konzumovali alkohol v primeranom množstve.

Skúste aj náš recept na pečené gaštany. A tu sú zase recepty na miešané nápoje s aperolom. A tu je zase linecké cesto od babičky. Vyskúšajte aj náš vianočný nealko punč.

Ingrediencie

  • 8 ks vajíčok (žĺtok),
  • 1 ks Salko – kondenzované mlieko,
  • 3 dl rumu,
  • 150 g práškový cukor,
  • 1 ks vanilkový cukor,

Postup receptu

Rozbijeme si 8 vajíčok a rozdelíme ich na bielky a žĺtky. Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom mixérom vymiešame do peny. Pridáme salko a opäť prešľaháme.

Vaječný likér. Foto: Michal Trško

Do zmesi postupne prilievame rum a ešte krátko šľaháme. Ak chceme likér redší, rumu dáme viac a naopak.Vaječný likér. Foto: Michal Trško

3

Nápoj prelejeme do fľaše. Z tejto dávky ho bude asi liter. Uložíme ho v chladničke, alebo na chladnom mieste. Tak sa lepšie rozvinú jeho chute.

Vaječný likér. Foto: Michal Trško
Vaječný likér. Foto: Michal Trško

Dobrú chuť, váš domáci likér je pripravený. Skúste aj náš recept na vianočný punč. Pripravte si s nami aj varené červené víno. A tu je vianočný punč. Vyskúšajte aj recept na domáce baileys.

Videorecept

Iné recepty s vaječným likérom?

Máte na výber z mnohých možností, ako využiť doma tento likér! Tu sú niektoré nápady:

Vaječný likérový French Toast: Namáčajte plátky chleba do zmesi vajec, mlieka a vaječného likéru pred pražením na panvici.

Vaječný likérový pohár s čokoládou: Pridajte vaječný alkoholický likér do horúcej čokolády pre výnimočnú chuť.

Vaječný likérový krém: Pridajte likér do rôznych krémov na dezerty a torty.

Vaječný likérový muffin: Pridajte likér do receptu na muffiny pre špeciálnu chuť.

Vaječné likérové pralinky: Pridajte vaječný likér do receptu na pralinky pre jedinečnú chuť a textúru.

Tieto nápady môžu byť skvelým spôsobom, ako využiť domáci likér v kuchyni. Nezabudnite však, že obsahuje alkohol a je dôležité konzumovať ho s rozumom.

Vegánske alternatívy?

Určite, tu sú niektoré vegánske alternatívy k vaječnému likéru:

Vegánske vaječné likéry: Existujú značky, ktoré vyrábajú vegánske verzie vaječného likéru, ktoré sú vyrobené bez živočíšnych produktov. Skontrolujte etiketu, aby ste sa uistili, že je produkt označený ako vegánsky.

Rastlinné mlieko: Kokosové mlieko, mandľové mlieko, sójové mlieko alebo iné rastlinné mlieko môže slúžiť ako náhrada za kravské mlieko v receptoch, kde sa používa vaječný likér.

Rastlinné vaječné náhrady: Napríklad aquafaba (nálev z konzervy cíceru), tofu alebo škrobová múka zmiešaná s vodou môže byť použitá ako náhrada za vajíčkový bielok alebo žĺtok.

Rastlinné krémy: Napríklad rastlinné smotany na báze kokosu, orechov alebo sóje môžu byť použité ako náhrada za smotanu.

Domáca vegánska alternatíva: Môžete si vytvoriť vlastnú vegánsku verziu vaječného likéru použitím rastlinných zložiek ako sú rastlinné mlieko, rastlinné smotany a sladidlo.

Vždy si overte etikety produktov a zloženia, aby ste sa uistili, že neobsahujú žiadne živočíšne produkty. Vegánske alternatívy vám umožňujú vychutnať si chuť vaječného likéru, zatiaľ čo dodržiavate vegánsky životný štýl.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu