Recept na cookies, ktoré sú hneď mäkké a chutia skvele aj na druhý deň. Mäkučké sušienky, ktoré majú radi deti i dospelých.
Cookies
Tieto doma pečené sušienky s čokoládou sú chrumkavé zvonka a mäkké vo vnútri s intenzívnou čokoládovou chuťou. Cookies majú bohatú arómu a často majú aj štiavnu textúru vďaka rozpustenej čokoláde v ceste.
Mnoho receptov, podobne ako tento náš, zahŕňa aj pridanie kúskov čokolády do cesta, ktoré sa počas pečenia roztopia a vytvoria čokoládové stopy v sušienkach. Sú to obľúbené sladkosti pre milovníkov čokolády a pečenia.
Upečte si túto výbornú maškrtu. Nemusí byť práve s čokoládou, pozrite sa na viacero variácií sušienok cookies.
- Ovsené: Pridajte do cesta ovsené vločky a sušené ovocie, ako sú rozinky, brusnice alebo čučoriedky. Môžete tiež pridať mandle alebo oriešky pre extra chuť a textúru.
- Bielkovinové: Nahraďte časť múky bielkovinovým práškom alebo pridajte do cesta proteínový prášok. Takto si môžete vychutnať sušienky, ktoré sú bohaté na bielkoviny a menej sacharidov.
- Bezlepkové: Použite bezlepkovú múku (ako napríklad múku z amarantu, ryže, mandlí) namiesto bežnej múky. Týmto spôsobom môžu byť cookies vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.
- Vegánske: Nahraďte maslo v recepte rastlinným tukom (ako je kokosový olej) a vajcia náhradou, ako je roztok ľanových semien alebo jablčné pyré. Týmto spôsobom môžete vytvoriť vegánske cookies.
- Čokoládovo-mentolové: Pridajte do cesta kakaový prášok a strúčiky mäty, aby ste získali sviežu a chutnú kombináciu čokolády a mäty.
- Sušienky so slaným karamelom: Pridajte do cesta kúsky slanej karamelovej čokolády alebo namočte vrch cookies do slanej karamelovej polevy.
- Kokosové: Pridajte do cesta strúhaný kokos alebo kokosové lupienky pre jemnú chuť kokosu.
Vedeli ste, že…
História sušienok cookies siaha až do starovekého Egypta, no v priebehu času sa vyvinula a formovala sa.
Staroveký Egypt: Prvé známe záznamy o pečení podobných sušienok sa datujú do starovekého Egypta, kde sa vyrábali placky z obilnej múky, medu, orechov a rôznych prísad. Tieto placky boli často pečené na horúcich kameňoch.
Stredoveké Európa: V stredoveku sa pečenie sušienok stalo bežnou praxou v Európe. Pečenie sa vykonávalo v kláštoroch a používali sa rôzne druhy sladidiel a korení.
18. storočie: V tomto období sa v Európe stalo pečenie sušienok populárnym vo významných mestách, ako je Londýn a Paríž. Sušienky boli obľúbeným pokrmom na bohatých dvoroch a slúžili sa na významných spoločenských udalostiach.
V USA sa v 19. storočí začali piecť moderné sušienky. Boli to jednoduché placky, ktoré sa robili z bežných surovin, ako je múka, maslo, cukor a vajcia. Sušienky sa stali vtedy stali obľúbeným pokrmom bežným v amerických domácnostiach.
V 20. storočí sa začali vytvárať rôzne varianty sušienok s pridaním čokolády, orieškov, sušeného ovocia a ďalších prísad. Boli vytvorené aj špeciálne recepty na sušienky pre deti a na sviatočné príležitosti.
Dnes sú tieto sušienky populárne po celom svete. Existuje nekonečné množstvo receptov a variantov sušienok, ktoré spĺňajú rôzne chutové preferencie a potreby. Sušienky cookies sa stali klasikou v pečení a sú obľúbenou pochúťkou pre mnoho ľudí.
Okrem tohto receptu máme pre vás aj ten na banánové palacinky, fit banánové cookies alebo tvarohový koláč. Viac receptov, ako napríkald tento na marlenka guličky nájdete na našej stránke Chutné recepty. Skúste aj náš recept na vaječný likér.
Ingrediencie
(10 kusov)
- 170 g hladkej múky,
- 100 g masla,
- 100 g kryštálového cukru,
- 1 vajcie,
- 3 g prášku do pečiva,
- 3 g sódy bikarbóny,
- štipka soli,
- 170 g mliečnej čokolády,
Postup receptu: Cookies
1Múku pečieme – na menší plech si dáme múku a tú pečieme na 200 stupňoch približne 10 minút.
2Maslo zmiešame s cukrom – maslo s cukrom vyšľaháme a do cesta primiešame aj vajíčko.
3Upečenú múku, ešte horúcu preosejeme aby nestvrdla. Do múky dáme sódu, soľ a kypriaci prášok.
4Do cesta pridávame za stáleho miešania múku po lyžiciach.
5Čokoládu nasekáme na malé kúsky, asi štvrtinu odoberieme a necháme na dozdobenie na záver. Zvyšok čokolády zamiešame do cesta.
6
Vytvoríme guličky – z cesta vytvoríme cca 10 guličiek, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dozdobíme čokoládou – s čokoládou dozdobíme vrch guličiek, tak že kúsky trošku zatlačíme do cesta.
7
Pečieme – Cookies dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov na 15 minút.
Hotovo! Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na chia puding.
Videorecept
Aké rôzne prísady môžem pridať do cesta na sušienky cookies?
Pri príprave cesta na sušienky existuje mnoho rôznych ingrediencií, ktoré môžete pridať, aby ste dosiahli rôznorodé chute a textúry. Tu je niekoľko príkladov:
Čokoláda: Môžete pridať čokoládové kúsky alebo nastrúhanú čokoládu do cesta. Mliečna, tmavá, biela alebo dokonca horúca čokoláda môžu pridať vynikajúcu chuť a kakaový zážitok.
Orechy: Hrozienka, líštie orechov, mandle, lieskové orechy alebo vlašské orechy sú skvelým doplnkom pre sušienky cookies. Môžete ich pridať celé, nakrájané alebo v podobe mletých orechov.
Sušené ovocie: Sušené brusnice, čerešne, hrozienka, marhule alebo jablká sú obľúbenými voľbami pri pridávaní ovocných prvkov do sušienok. Môžete ich pridať nakrájané alebo ako drobné kúsky
Ovsené vločky: Ovsené vločky pridávajú do cesta sušienok cookies textúru a výživnú hodnotu. Môžete použiť jemné alebo hrubé ovsené vločky podľa vašej preferencie.
Karamel: Pridanie karamelových kúskov alebo karamelovej nátierky do cesta môže poskytnúť sladkú, lepkavú a lahodnú chuť sušienok cookies.
Káva alebo vanilka: Pre pridanie špeciálnej arómy môžete do cesta pridať rozpustnú kávu alebo vanilkový extrakt.
Tu sú len niektoré z mnohých možností, ktoré môžete skombinovať alebo pridať do cesta na sušienky cookies. Môžete sa experimentovať s rôznymi ingredienciami a objaviť svoje obľúbené kombinácie.