Čas prípravy: 10 minút (+ marinovanie mäsa)
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 2 – 3
 

Originál indický recept na chutnú kuraciu Tikka Masala. Indická kuchyňa ponúka množstvo skvelých a najmä korenistých jedál, ktoré si získavajú svojich priaznivcov aj na Slovensku. Vyskúšajte pravý recept portálu Chutné recepty na kuraciu Tikka Masala a pripravte si skvelé indické jedlo.

Kuracia Tikka Masala

Tikka Masala je pokrm pochádzajúci z Indie, ktoré má viacero variantov, najčastejšie sa ale pripravuje práve z kuracieho mäsa. Ide v podstate o opekané kuracie kúsky v oranžovej exotickej omáčke. Na prípravu tejto omáčky je potrebné kúpiť špeciálnu zmes indického korenia: Garam masala, ktorého hlavnou zložkou sú koriandrové semienka. Túto zmes ľahko kúpite vo veľkých supermarketoch alebo v ázijských potravinách. Omáčka je tvorená paradajkovým pyré a zjemnená kokosovým mliekom. Vychutnajte si toto exotické jedlo, ktoré zahreje, zasýti a možno ho označiť aj ako zdravé. Tradične sa podáva s ryžou a indickou chlebovou plackou naan.

Kuracia Tikka Masala je obľúbené jedlo, ktoré sa často spája s indickou kuchyňou, hoci jeho presný pôvod je nejasný a diskutabilný. Jej vznik je zahalený rôznymi príbehmi, pričom niektoré tvrdia, že vznikla v Indii, zatiaľ čo iné naznačujú, že sa zrodila v Británii. Jeden z populárnych príbehov hovorí, že toto jedlo vynašiel pakistanský kuchár v Glasgowe v Škótsku v 60. rokoch 20. storočia, keď sa zákazník sťažoval, že jeho kurča je príliš suché, a tak kuchár pridal paradajkovú omáčku s koreninami. Kuracia Tikka Masala je preto príkladom hybridného jedla, ktoré spája indické a britské kulinárske tradície, a vznikla v dôsledku adaptácie tradičných jedál na britský vkus zo strany indických migrantov.

V Británii sa kuracia Tikka Masala stala národným jedlom. V roku 2001 ju britský minister zahraničných vecí Robin Cook označil za „pravé britské národné jedlo“, čím vyzdvihol jej význam a popularitu. Toto jedlo si získalo obľubu nielen v Indii a Británii, ale aj po celom svete a je často dostupné v reštauráciách v rôznych variáciách.

Príprava kuracej Tikka Masala začína marinovaním kurčaťa v zmesi jogurtu a korenín, ako je garam masala, koriander, kurkuma, cesnak, zázvor a chilli. Táto marináda dodáva mäsu výraznú chuť a krehkosť. Omáčka je krémová, založená na paradajkách a smotane, často dochutená garam masala, kmínom, koriandrom a ďalšími koreninami. Niektoré recepty používajú aj kokosové mlieko pre jemnejší a sladší profil.

Kuracia Tikka Masala je výživná a bohatá na bielkoviny z kuracieho mäsa a obsahuje rôzne množstvá tuku v závislosti od použitej smotany a oleja. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny A, C, a železo. Avšak jedlo môže byť kaloricky náročné, najmä kvôli smotane a oleju použitému na prípravu omáčky. Preto môže byť vhodné prispôsobiť recept pre zdravšiu verziu s použitím menej tukov alebo alternatívnych ingrediencií.

Existujú aj vegetariánske varianty tohto jedla, kde sa kuracie mäso nahradí tofu, paneerom (indický syr) alebo rôznymi druhmi zeleniny. V závislosti od regiónu a kuchára sa recept môže mierne líšiť. Napríklad v niektorých verziách môže byť omáčka viac pikantná, zatiaľ čo v iných sladšia.

Kuracia Tikka Masala je jedným z najviac objednávaných jedál v britských reštauráciách a často je k dispozícii v supermarketoch ako hotový výrobok. Jej popularita prispela k ekonomickému rozvoju indických reštaurácií v Británii a k medzinárodnej expanzii indickej kuchyne. Toto jedlo je skvelým príkladom toho, ako sa kultúry môžu stretnúť a vytvoriť niečo nové a chutné, pričom si zachovajú prvky svojich pôvodných tradícií.

O vzniku Tikka Masala

Kuracia Tikka Masala je jedlo, ktorého pôvod a história sú zahalené kontroverziou a rôznymi príbehmi. Napriek tomu, že je často spájaná s indickou kuchyňou, jej skutočný pôvod nie je jednoznačne indický. Existujú dve hlavné teórie o vzniku tohto jedla.

Teória 1: Pôvod v Indii

Jedna teória tvrdí, že kuracia Tikka Masala má svoje korene v Indii. Tento názor vychádza z toho, že samotné slovo „tikka“ pochádza z hindustánskeho slova znamenajúceho „kúsok“ alebo „rez“. Tikka označuje malé kúsky mäsa, ktoré sú marinované v jogurte a koreninách a potom grilované. Pridaním omáčky k týmto kúskom mäsa mohla vzniknúť verzia Tikka Masala. Tento spôsob prípravy a chuťové profily sú typické pre indickú kuchyňu.

Teória 2: Pôvod v Británii

Druhá teória, ktorá je populárnejšia a má viac podkladov, tvrdí, že kuracia Tikka Masala vznikla v Británii. Jeden z najznámejších príbehov hovorí, že toto jedlo bolo vytvorené v 60. rokoch 20. storočia pakistanským kuchárom v Glasgowe, Škótsko. Legenda hovorí, že zákazník v jednej reštaurácii sa sťažoval, že jeho kuracie mäso je príliš suché. Kuchár, aby vyhovel jeho požiadavke, improvizoval a pridal paradajkovú omáčku s koreninami a jogurtom, čím vytvoril krémovú omáčku, ktorá je dnes charakteristickým znakom kuracej Tikka Masala. Tento príbeh podporuje myšlienku, že jedlo bolo prispôsobené britskému vkusu, ktorý preferuje krémové a jemnejšie omáčky.

Kuracia Tikka Masala ako symbol multikulturalizmu

Bez ohľadu na jej presný pôvod, kuracia Tikka Masala sa stala symbolom britsko-indického kulinárskeho hybridu. V Británii je toto jedlo považované za jedno z národných jedál. V roku 2001 britský minister zahraničných vecí Robin Cook označil kuraciu Tikka Masala za „pravé britské národné jedlo“. Toto vyhlásenie zdôraznilo význam tohto jedla ako symbolu multikulturalizmu a integrácie indických migrantov do britskej spoločnosti.

Popularita a vplyv

Kuracia Tikka Masala sa stala populárnym jedlom nielen v Británii, ale aj po celom svete. Je často dostupná v reštauráciách a ponúkaná v rôznych variáciách. Popularita tohto jedla prispela k ekonomickému rozvoju indických reštaurácií v Británii a k medzinárodnej expanzii indickej kuchyne. Jeho globálny úspech ilustruje, ako sa kulinárske tradície môžu adaptovať a vyvíjať v nových prostrediach, pričom si zachovávajú svoje korene a zároveň sa prispôsobujú novým chutiam a preferenciám.

Kuracia Tikka Masala je teda skvelým príkladom toho, ako jedlo môže slúžiť ako most medzi kultúrami, spájať ľudí a zároveň ponúkať vynikajúci kulinársky zážitok.

Pripravte si s nami napríklad aj kuracie karí s kokosovým mliekom, teriyaki soté, pikantné kuracie krídelká, cícerové karí s kokosovým mliekom alebo karí s ananásom. Ako polievku môžete zvoliť čínsku ostrokyslú polievku.

Ingrediencie

  • 400 g kuracie prsia,
  • 300 ml paradajkové pyré,
  • 150 ml kokosové mlieko,
  • 4 PL biely jogurt,
  • 2 PL olivový olej,
  • 1 PL citrónová šťava,
  • 2 ČL Garam Masala,
  • 1/2 ČL kurkuma,
  • 1/2 ČL mletá paprika (môže byť aj pikantná),
  • 1 ČL strúhaný čerstvý zázvor,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Osolíme a okoreníme. V miske si pripravíme marinádu – prelisujeme 1 strúčik cesnaku, nastrúhame 1 ČL čerstvého zázvoru, pridáme biely jogurt a koreniny: garam masala, kurkumu, mletú papriku. Premiešame aj spolu s olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Pripravíme marinádu. Foto - Andrea

2

Kuracie mäso zmiešame s marinádou a necháme v chladničke marinovať 2 – 12 hodín.

Necháme odležať. Foto - Andrea

3

Na panvici začneme s restovaním namarinovaného mäsa. Opekáme na strednom ohni 10 minút.

Opečieme. Foto - Andrea

4

Keď sú kuracie kúsky zatiahnuté z každej strany, pridáme paradajkové pyré, zamiešame. Necháme 1 – 2 minútky prebublať.

Pridáme pyré. Foto - Andrea

5

Prilejeme kokosové mlieko z plechovky (pred použitím a otvorením nezabudneme pretrepať). Zamiešame, ochutnáme omáčku, a ak treba dosolíme, dokoreníme.

Pridáme kokosové mlieko. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude kuracia Tikka Masala chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na čínu s ryžou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu