Jemný a mäkučký ríbezľový koláč z knihy Tak ma mama naučila. Ponúkame vám overený recept na tento skvelý ovocný koláč, ktorý budete mať hotový veľmi rýchlo. Navyše, z domácich ríbezlí chutí koláč najlepšie.
Ríbezľový koláč
Ríbezle patria určite k letu na Slovensku a keďže je teraz ich sezóna, máme pre vás recept na dokonalý ríbezľový koláč, po ktorom sa budete dlho oblizovať. Recept je z knihy Tak ma mama naučila a poteší vás aj svojou nenáročnosťou a rýchlosťou, pretože v lete oceníme všetci, keď nemusíme dlho stáť v prehriatej kuchyni.
Ríbezľový koláč je na Slovensku tradičným dezertom, ktorý sa pripravuje s použitím čerstvých alebo mrazených ríbezlí. Ríbezle sú sezónne ovocie a dozrievajú väčšinou v lete. Z domácich ríbezlí, natrhaných v záhradke, chutí koláč najlepšie. Domáce ríbezle majú totiž omnoho lepšiu chuť ako tie kupované, mrazené. Navyše sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, čo robí ríbezľový koláč zdravou voľbou dezertu.
Koláč sa často podáva s čerstvou šľahačkou alebo zmrzlinou. Je totiž vynikajúci ako teplý dezert, ktorý sa podáva so zmrzlinou, alebo aj ako studený koláč, ktorý sa podáva so šľahačkou. Toto doplnenie pridáva kyslosť a kontrastuje s lahodnou sladkosťou koláča. Okrem ríbezlí môžete do koláča pridať aj iné ovocie, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky, aby ste získali rôznorodé chute.
Ríbezľový koláč si môžete pripraviť na rôzne príležitosti, ako sú oslavy, rodinné stretnutia alebo letné pikniky. Pripraviť ho môžete iba tak z lásky aj svojej milej/svojmu milému, pretože láska ide cez žalúdok.
Máme pre vás aj tipy na letné ovocné koláče, ktoré určite oceníte – zdravé kváskové muffiny s jahodami, tvarohová bublanina s ovocím alebo mrveničkový koláč s ovocím a tvarohom.
Tipy na dezerty s ríbezľami
Nepoznám nikoho, kto nemiluje ríbezle, najmä v lete. Dokonale sa hodia do rôznych dezertov alebo len tak, samé o sebe. Máme pre vás niekoľko tipov na koláče s ríbezľami, ktoré vás možno inšpirujú a pripravíte si niektoré z nich. Tu je niekoľko návrhov na koláče s ríbezľami:
-
Ríbezľový koláč so želé: Pri tomto type koláča sa ríbezle premiešajú so želé a použijú sa ako plnka na cesto. Toto dodá koláču peknú farbu a osviežujúcu chuť.
-
Ríbezľová štrúdľa: Ríbezle môžete použiť ako náplň do tradičnej štrúdle. Pridajte ich do cesta spolu s cukrom, škoricou a vytvorte lahodnú ríbezľovú štrúdľu.
-
Ríbezľový cheesecake: Ak máte radi cheesecake, vyskúšajte verziu s ríbezľami. Ríbezle môžete použiť buď ako plnku alebo ako ozdobu na vrchu cheesecaku.
-
Ríbezľové muffiny: Pripravte si ríbezľové muffiny s kyslým cestom a kúskami ríbezlí v ceste. Tieto muffiny budú mať osviežujúcu chuť a sú skvelou možnosťou aj na ranné občerstvenie.
-
Ríbezľový koláč s krémom: Pripravte si klasický koláč s cestom a naň naneste vrstvu krému (napríklad vanilkového) a posypte ríbezlami. Toto pridá do koláča krémovú a kyslú chuť.
Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ako využiť ríbezle pri príprave koláčov. Môžete experimentovať a prispôsobiť recepty podľa vlastných preferencií a chuti. Navyše, dôvodom prečo pridať ríbezle do dezertov je mnoho, jedným z nich sú napríklad ich výživové hodnoty. Ríbezle sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre posilnenie imunitného systému, ochranu pred voľnými radikálmi a podporu zdravého srdca. Taktiež sú zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému a reguláciu hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pri kontrole hmotnosti.
Niektorých poteší aj to, že ríbezle majú relatívne nízky obsah kalórií, čo z nich robí vhodnú voľbu pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu. Nuž, neotáľajte a pripravte si s nami dokonalý ríbezľový koláč.
Ingrediencie
- 4 ks vajcia,
- 150 g maslo,
- 200 g práškový cukor,
- 400 g polohrubá múka,
- 500 g červené a biele ríbezle,
- 1/2 kypriaci prášok,
- štipka soli
Postup receptu
1Žĺtky, cukor a maslo vyšľaháme do peny. K pene primiešame aj múku, štipku soli a kypriaci prášok. Z tejto zmesi vymiešame hladké cesto, ktoré by malo byť podobné lineckému. Cesto následne rozvaľkáme na tvar plechu (35 x 25 cm), v ktorom budeme piecť koláč. Plech si medzitým vymastíme olejom a vysypeme múkou. Na plech dáme cesto, ktoré po krajoch trocha utlačíme prstami do strán až hore k okrajom plechu.
2Cesto dáme zapiecť do rúry asi na 8 minút. Pečieme pri teplote 180°C.
3
Medzitým si vyšľaháme sneh z bielkov a nakoniec prisypeme 150 g cukru. Do bielkov pridáme aj ríbezle a jemne premiešame vareškou. Túto zmes vylejeme na predpečené cesto. Teplotu v rúre stiahneme na 150°C a necháme dopiecť.
Ríbezľový koláč je hotový. Inšpirujte sa aj týmito receptami na rôzne druhy bublanín z portálu Ženy v meste a upečte si niektoré z nich aj doma.