Overený recept na púpavový sirup, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie. Ak ste si ho ešte nikdy nepripravovali, teraz je ten správny čas to vyskúšať, pretože portál Chutné recepty má pre vás overený recept.
Púpavový sirup
Púpavy sú v plnom rozkvete a bola by naozaj veľká škoda ich nevyužiť. Okrem medu si z nich vieme pripraviť aj púpavový sirup, ktorý nie je taký náročný na prípravu, ako sa môže zdať. Púpavy je vhodné zbierať doobeda kvôli rozkvitnutým hlavičkám, vtedy sú totiž najväčšie a majú najviac peľu. Pozrite si náš recept a pripravme si spolu púpavový sirup.
Púpavový sirup je prírodný sladký sirup vyrábaný z kvetov púpavy (Taraxacum officinale), ktorý je nielen chutným doplnkom do kuchyne, ale aj užitočným prírodným produktom s množstvom zdravotných benefitov a tradičných využití. Tento sirup ponúka viacero zdravotných výhod. Púpava je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami, najmä pre pečeň, a preto púpavový sirup môže podporovať zdravie pečene a obličiek. Navyše, púpava stimuluje produkciu žalúdočných štiav, čo môže pomôcť pri problémoch so zažívaním. Má aj protizápalové vlastnosti, ktoré môžu zmierňovať zápalové stavy. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny A, C, E a K, a tiež železo, vápnik a draslík.
Púpavový sirup sa tradične používa ako prírodný liek na liečbu kašľa a prechladnutia. Jeho sladká chuť a prírodné zložky môžu upokojiť podráždené hrdlo. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva aj k posilneniu imunitného systému. Okrem zdravotných výhod má púpavový sirup aj široké gastronomické využitie. Môže slúžiť ako alternatíva k medu alebo javorovému sirupu na sladenie čaju, palaciniek, jogurtu alebo toastu a môže byť použitý ako prírodné sladidlo v rôznych receptoch na pečenie a varenie.
- 200 ks kvety púpavy,
- 1 l prevarená voda,
- 1 kg kryštálový cukor,
- 1 ks citrón,
- 1 PL kyselina citrónová
Postup receptu
1Nazbierané púpavy dáme do studenej prevarenej vody. Následne ich dáme na sporák, necháme nech zovrú, okamžite stiahneme zo sporáka a necháme lúhovať do ďalšieho dňa, minimálne však 12 hodín. Avšak neodporúča sa viac ako 24 hodín.
2
Po lúhovaní precedíme túto zmes, ideálne pomocou gázy, a kvety dôkladne vyžmýkame.
3
Tekutinu následne dáme do hrnca a pri nízkej teplote zahrievame. Pridáme do nej aj celý cukor.
4
Následne nakrájame citróny a pridáme ich do tekutiny. Ak máme bio citróny, pokojne ich môžeme pridať aj so šupkou. Pridáme aj 1 PL kyseliny citrónovej. Stále zohrievame na miernom ohni a miešame dokým sa cukor nerozpustí, čo môže trvať 10 – 20 minút.
5
Keď sa cukor rozpustí, hrniec stiahneme z ohňa a ešte teplý sirup nalejeme do čistých, sterilizovaných fliaš. Fľaše dobre uzavrieme a otočíme opačne, hore dnom, necháme ich takto prikryté dekou do ďalšieho dňa. Na druhý deň už môžeme sirup pokojne použiť.
Tip na záver: Pri hustejšej konzistencií (ktorú dosiahneme, keď použijeme buď menej vody, cca 0,75 litra, alebo použitím väčšieho množstva cukru, cca 1,5 kg cukru na 1 l vody) môžeme sirup mazať aj na chlebík podobne ako med. Vo fľaškách v chlade a v tme vydrží sirup okolo 6 – 8 mesiacov.
Púpavový sirup je hotový, určite sa vám podarí skvele! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na domácu bazovú limonádu.