1x hlasované
Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 8
 

Čokoládový cheesecake s mascarpone bez pečenia. Rýchly a chutný recept na túto dobrotu nesmie chýbať v kuchárke žiadnej gazdinke. Ulahodí nielen oku, ale aj jazyku, a potešia sa mu najmä tí najmenší. Navyše, na jeho prípravu vám bude stačiť iba šesť ingrediencií. Pripravte si ho spolu s portálom Chutné recepty

Cheesecake s mascarpone

Spojenie čokolády, oreo sušienok a lahodného mascarpone. Presne takto chutí cheesecake s mascarpone, ktorý budete mať hotový raz-dva. Máme pre vás nepečený recept na dezert, ktorý si zamilujete. Potrebovať budete iba 6 ingrediencií, neuveriteľné. Navyše, tento koláčik ulahodí aj oku. Dokonalé spojenie chuti v cheesecaku s mascarpone, ktorému odolá len málokto. 

Čokoládový cheesecake s mascarpone je vynikajúcou kombináciou chutí a textúr, ktorá určite poteší každého milovníka dezertov. Mascarpone, taliansky syr s krémovou konzistenciou a jemnou chuťou, pridáva cheesecaku jedinečnú lahodnosť. Tmavá čokoláda, použitá v recepte, nie je len delikátnou prísadou, ale obsahuje aj antioxidanty nazývané flavonoidy, ktoré môžu prispievať k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia.

Výsledný cheesecake s mascarpone má krémovú a hladkú textúru, ktorá sa rozpúšťa v ústach, čo ponúka skutočný zážitok pre chuťové poháriky. Vizuálna príťažlivosť cheesecaku môže byť ešte zvýraznená vrstvením čokoládovej vrstvy alebo rôznymi dekoračnými prvkami, ako sú čokoládové kúsky, lístky jedlého zlata alebo farebné polevy.

Ďalším kreatívnym prístupom môže byť pridanie ovocia, ako sú maliny, jahody alebo hrozno, čo dodá dezertu sviežosť a nový rozmer chuti. Orechový základ je ďalšou možnosťou, ktorá pridá zemitú chuť a chrumkavú textúru. Čokoládový cheesecake s mascarpone nie je len dezert, ale aj umelecké dielo, kde môžete experimentovať s prísadami a tvorivými dekoráciami.

Pri servírovaní si môžete vychutnať tento cheesecake s mascarpone  s kvalitnou kávou alebo čajom, čím ešte viac zvýrazníte jeho bohatú chuťovú paletu. A nezabudnite, v príprave cheesecaku je priestor na tvorivosť a prispôsobenie receptu podľa vlastných preferencií, takže sa nebojte experimentovať a vytvárať jedinečné kulinárske diela.

Vznik cheesecakov

Cheesecake, ako ho poznáme dnes, má pôvod v starovekom Grécku. Prvé známky podobného dezertu sú datované do 5. storočia pred naším letopočtom a Gréci ho nazývali „plakous.“ Táto pochúťka sa skladala z vápencovej formy s vrstvou múky, medu a mäkkého syra. Po páde Rímskej ríše sa tento recept rozšíril po celej Európe a stal sa obľúbeným v rôznych formách.

Moderný cheesecake, tak, aký ho poznáme dnes, sa vyvinul v Spojených štátoch v 19. a 20. storočí. Počiatky cheesecaku v Amerike siahajú k nemeckým, gréckym a východoeurópskym tradíciám. Postupom času sa recepty začali meniť, pričom sa pridávali rôzne ingrediencie, ako sú smotana, vajcia a vanilkový extrakt.

Existujú dva hlavné typy cheesecaku: New York Style a Philadelphia Style. New York Style cheesecake je hustejší a krehkejší, zatiaľ čo Philadelphia Style cheesecake je mäkší a krémový. Obe verzie majú základné ingrediencie spoločné: tvaroh alebo krémový syr, vajcia, cukor a výrazný základ z piškót alebo keksov.

Výnimočnosť cheesecaku spočíva aj v jeho univerzálnej príležitosti. Od rodinných osláv po špeciálne udalosti, cheesecake sa stal obľúbeným dezertom pre rôzne príležitosti. Jeho schopnosť prispôsobovať sa rôznym atmosféram a okamihom ho robí nezameniteľným a milovaným dezertom pre širokú škálu udalostí.

Navyše, pripraviť cheesecake nie je príliš zložité, čo ho robí prístupným aj pre menej skúsených kuchárov. S rôznymi receptami a variáciami môže každý nájsť svoj vlastný spôsob prípravy cheesecaku a prispôsobiť ho svojim osobným chuťovým preferenciám.

Celkovo vzaté, výnimočnosť cheesecaku spočíva v jeho dlhej kulinárskej histórii, kreatívnych možnostiach prípravy a schopnosti spájať rôzne chute a textúry. Je to dezert, ktorý sa stal ikonou sladkých lahôdok a neprestáva potešovať chuťové poháriky po celom svete.

Pre milovníkov cheesecakov máme recept aj na nepečený čokoládový cheesecake, oreo cheesecake či klasický cheesecake s ovocím. Cheesecake môžete poliať aj touto ganache polevou. Vyskúšajte aj našu Sacherovu tortu alebo zamatovú roládu. Skúste aj náš nepečený cheesecake s čučoriedkami.

Teraz si poďme spolu pripraviť cheesecake s mascarpone!

Ingrediencie

  • 500 g mascarpone,
  • 160 g kinder čokoládky, 
  • 150 g šľahačková smotana,
  • 150 g čokoláda na varenie,
  • 300 g oreo sušienky,
  • 70 g maslo

Postup receptu

1

Pripravíme si korpus z oreo sušienok, ktoré rozmixujeme. Takéto rozmixované sušienky zmiešame s rozpusteným maslom a vzniknutú sušienkovú hmotu natrieme do tortovej formy, ktorú je potrebné vopred vyslať papierom na pečenie. 

Pripravíme korpus. Foto - Michaela

2V tomto kroku si pripravíme kinder plnku. Potrebovať budeme iba mascarpone a rozpustené kinder čokoládky, ktoré si môžeme rozpustiť aj v mikrovlnke na 1 minúte.

Rozpustíme čokoládky. Foto - Michaela

3

Mascarpone zmiešame s rozpustenými čokoládkami. Môžeme aj vyšľahať mixérom a šľaháme, pokiaľ sa ingrediencie dobre nespoja. 

Vyšľaháme plnku. Foto - Michaela

4Túto vyšľahanú plnku teraz natrieme na sušienkový korpus. Zatiaľ čo si pripravíme polevu, odložíme si tortovú formu do chladničky. 

Pripravíme polevu. Foto - Michaela

5

Čokoládu a šľahačkovú smotanu spolu zmiešame, a to tak, že si ich dáme v jednej miske spolu rozpustiť do mikrovlnky. Po vybratí z mikrovlnky to miešame, až kým sa ingrediencie nespoja. Počkáme, kým to vychladne a následne vylejeme na zachladený cheesecake. 

Nalejeme na cheesecake. Foto - Michaela

6

Hotový cheesecake s mascarpone už len odložíme do chladu na čo najdlhšie, aby poriadne stuhol pred podávaním. Najlepšie je pripraviť si ho večer a podávať až na ďalší deň. Hotovo. 

Dáme zachladiť. Foto - Michaela

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné tiramisu

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu