Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 120 minút
Počet porcií: 12
 

Famózny nepečený čokoládový cheesecake pre čokoholikov. Každá vrstva v sebe nesie kakao alebo čokoládu a pripravíte si ho z pár dostupných ingrediencií.

Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake je lahodná a populárna dezertná voľba, ktorá spojuje krémovú konzistenciu syra s bohatou chuťou čokolády.

Nepečený čokoládový cheesecake je koláč, ktorý sa, ako už názov napovedá, nepripravuje pečením v rúre. Základná zložka je obvykle kombináciou smotany, kyslej smotany alebo kremového syra a čokolády, ktoré sú zmiešané dokopy až do hladka.

Táto zmes sa potom vyleje na korpus, ktorý je často vyrobený z drobených sušienok alebo piškót a masla. Potom sa celý koláč nechá v chladničke niekoľko hodín, alebo dokonca cez noc, aby zmes stuhla a vytvorila pevnú, ale krémovú textúru.

Tento typ cheeseceaku je obľúbený, pretože je jednoduchý na prípravu a nevyžaduje žiadne pečenie, čo je ideálne v teplejších mesiacoch alebo pre tých, ktorí nemajú rúru.

Prečo?

Tu je niekoľko zaujímavostí týkajúcich sa čokoládového cheesecaku, ktoré vám môžno dajú odpoveď na otázku, prečo si ho doma pripraviť?

  1. História cheesecaku: Cheesecake má dlhú históriu a bol pripravovaný už starovekými Grékmi a Rimanmi. Základom bolo miešanie syra s medom a inými prísadami, čo je podobné modernému receptu na cheesecake.
  2. Čokoládový prídavok: Dodanie čokoládovej príchute cheesecaku je pomerne moderným úkazom. Tradičný cheesecake bol skôr syrový koláč s ovocnými alebo orechovými prísadami. Aj čokoládový však chutí výborne.
  3. Rôzne varianty: Existuje mnoho variant čokoládového cheesecaku. Môžeme začať jednoduchým kombinovaním kakaového prášku so základným cheesecake receptom alebo pridať aj viac vrstiev čokolády, ako je čokoládová poleva na povrchu.
  4. Dekorácie: Čokoládové cheesecaky môže byť ozdobené rôznymi spôsobmi. Okrem polevy ganache sa na jeho povrch môžu pridať čokoládové hobliny, ovocie, šľahačka alebo ďalšie druhy posypiek.
  5. Oblúbenosť: Čokoládový cheesecake je obľúbeným dezertom na rôznych spoločenských udalostiach a špeciálnych príležitostiach.
  6. Kreatívne variácie: Niektorí ľudia majú záľubu v experimentovaní s receptom čokoládového cheesecaku tým, že pridávajú rôzne druhy čokolády, koreniny alebo ovocie na vytvorenie nových a originálnych chuťových kombinácií.
  7. Čokoládoví majstri: V niektorých čokoládových reštauráciách alebo cukrárňach nájdete majstrovské varianty čokoládového cheesecaku, ktoré sú vytvorené s dôrazom na detail a umenie.

Čokoláda má povestne stimulujúci účinok na uvoľňovanie hormónov šťastia v mozgu, čo môže vysvetľovať, prečo je čokoládový cheesecake tak obľúbeným dezertom.

Iné druhy

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sladké maškrty z nášho webu, napríklad orechové košíčky, nadýchaný perník alebo dvojfarebné muffiny. A tu je recept na obľúbený metrový koláč.

Ingrediencie

  • Sušienkový základ:
  • 200 g bebe kakaových sušienok
  • 100 g roztopeného masla
  • Krém:
  • 400 g mascarpone
  • 200 g ricotta
  • 4 PL trstinového cukru (rozmixovaného na práškovú formu)
  • 350 g horkej čokolády (aspoň 60-70 %)
  • Čokoládová ganache:
  • 200 g horkej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %

Postup receptu

Rozdrvíme sušienky – Začneme sušienkovým základom. Sušienky rozmrvíme nadrobno alebo rozmixujeme. Zalejeme ich roztopeným maslom. Premiešame. 

Rozdrvíme sušienky, Foto  - Andrea

Cesto dáme do chladničky – Cesto roztlačíme na dno tortovej formy (priemer 22 cm). Tortovú formu sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme do chladničky zatuhnúť.

Cesto dáme do chladničky, Foto - Andrea

3

Pripravíme si krém – Vrhneme sa na prípravu krému. 350 g horkej čokolády si roztopíme vo vodnom kúpeli. Stiahneme mimo zdroj tepla a necháme chladnúť na izbovú teplotu. Zatiaľ si vyšľaháme základ krému.

Pripravíme si krém, Foto - Andrea

4Vyšľaháme základ krému – Do misy dáme 400 g mascarpone, 200 g ricotty a 4 PL trstinového cukru, ktorý sme si zmixovali na prášok. Použijeme šľahač a šľaháme aspoň 5 minút.

Vyšľaháme základ krému,  Foto - Andrea

5

Pridáme čokoládu – Keď má čokoláda izbovú teplotu, môžeme ju začať postupne pridávať ku krému a zašľahávame. Opäť šľaháme minimálne 5 minút, aby vznikol dobre premiešaný a nadýchaný krém.

Pridáme čokoládu, Foto - Andrea

6

Nanesieme krém – Hotový krém nanesieme na sušienkové cesto. Uhladíme a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny ideálne cez noc.

Nanesieme krém, Foto - Andrea

7

Čokoládová poleva na čokoládový cheesecake – Po dvoch hodinách (alebo na druhý deň) prichádza na rad čokoládová ganache – výborná poleva. Začneme tak, že si 200 g horkej čokolády nasekáme na čo najmenšie kúsky. Tie pridáme do misky.

čokoládová ganache, Foto - Andrea

8

Ohrejeme si šľahačkovú smotanu – Potom si v hrnci ohrejeme 200 ml šľahačkovej smotany. Dávame pozor, aby nezačala vrieť! Nechávame ohrievať len do momentu, pred bodom varu. Zohriatou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, Smotanu necháme niekoľko sekúnd rozliať. Začneme dobre premiešavať metličkou.

Ohrejeme si šľahačkovú smotanu, Foto - Andrea

9

Vznikne krém – Ručne šľaháme do úplného rozpustenia čokolády. Vznikne krásny hladký krém.

Vznikne krém, Foto - Andrea

10

Krém rozlejeme na koláč – Takto pripravený krém nalejeme na náš vychladený cheesecake. Rozlejeme rovnomerne po celej ploche.

Krém rozlejeme na koláč, Foto - Andrea

11

Vychladnuté podávame – Necháme v chlade aspoň 1 hodinu. A potom môžeme podávať. 

Vychladnutý nepečený čokoládový cheesecake podávame. Foto - Andrea
Vychladnutý nepečený čokoládový cheesecake podávame. Foto – Andrea

Nepečený čokoládový cheesecake je hotový. Želáme dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na nepečenú tortu s bielou čokoládou a mascarpone.

Videorecept

Je nutné hotový nepečený čokoládový cheesecake uchovávať v chladničke?

Áno, je nutné uchovať hotový nepečený čokoládový cheesecake v chladničke. Toto pomáha udržať jeho konzistenciu, sviežosť a zabráni rastu baktérií, keďže obsahuje mliečne výrobky.

Môžem použiť iný druh sušienok pre korpus?

Áno, môžete použiť iný druh sušienok pre korpus. Tradične sa u nás používajú bebe sušienky, ale môžete experimentovať a použiť iné sušienky, ako sú oreo, amaretti, piskóty alebo iné, ktoré máte radi. Môžete tiež vyskúšať rôzne orechové múky, ako je mandľová alebo liesková múka, pre bezlepkovú verziu.

Môžem pridať ovocie alebo orechy do receptu?

Áno, môžete pridať ovocie, orechy alebo iné prísady podľa vašich preferencií. Avšak, uistite sa, že pridávate ovocie, ktoré neobsahuje príliš veľa vody, aby to neovplyvnilo konzistenciu cheesecakeu.

Ako dlho môže byť nepečený čokoládový cheesecake uchovaný v chladničke?

Nepečený čokoládový cheesecake je najlepšie konzumovať do 3-5 dní od jeho prípravy a uchovávania v chladničke.

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu