18x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 35 ks
 

Recept na najlepšie šuhajdy. Tieto šuhajdy sú o trocha zdravšie, pretože neobsahujú Ceru, ale stále chutia výborne. Milujú ich obzvlášť deti, ktoré sa ich častokrát nevedia dojesť. Tento recept jednoducho patrí k Vianociam a určite by ste ho mali vyskúšať. Recept portálu Chutné recepty na dokonalé slovenské šuhajdy. 

Šuhajdy

Pravé slovenské šuhajdy nesmú na vianočnom stole chýbať. Žiadne Vianoce sa nezaobídu bez týchto dobrôtok a milujú ich malí či veľkí. Tento recept je o niečo zdravší, pretože neobsahuje Ceru. Plnka je navyše osladená medom a v recepte nenájdete ani štipku lepku. Ak sa pridá do orechovej plnky aj mletá škorica, tak šuhajdy budú voňať neodolateľne. V prípade, že vám nechutia orechy, máme pre vás aj tip na mliečnu plnku. 

Kombinácia čokolády a orechov v šuhajdách je skvelý kulinársky tandem. Táto kombinácia ponúka niekoľko výhod. Orechy pridávajú výraznú chuť a textúru, ktorá kontrastuje s jemnejším profilom chuti čokolády. Môžete si vybrať rôzne druhy orechov, ako sú lieskové orechy, mandle alebo vlašské orechy, aby ste dosiahli zaujímavú chuť.

Kombinácia orechov a čokolády môže vytvoriť pútavú hru textúr. Zatiaľ čo čokoláda môže byť krémová a hladká, orechy dodávajú krehkosť alebo hrubosť. Orechy sú bohaté na živiny, vlákninu a zdravé tuky, čo pridáva výživovú hodnotu do dezertu. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť nielen lahodný, ale aj pomerne vyvážený dezert.

Kombinácia čokolády a orechov umožňuje širokú škálu receptov a šuhajdy nie sú jediný dezert s takouto kombináciu. Príklady receptov zahŕňajú čokoládový koláč s orechovým krémom, čokoládové tyčinky s orechmi, orechový piškót s čokoládovou polevou alebo čokoládové bonbóny s orechovým jadrom. Kombinácia čokolády a orechov ponúka veľa možností a záleží na osobných preferenciách a kreativite kuchára.

Túto kombináciu nájdete aj v recept na karamelové grilážky. Na Vianoce si s nami môžete upiecť napríklad aj vanilkové rožky, medvedie labky, plnené linecké koláčiky, domáce koka sušienky, najlepší punčák, orechové rožteky či medovníky

Čokoláda

Čokoláda má dlhú históriu, ktorá siaha do starovekých civilizácií, ako boli Aztékovia a Mayovia. Pôvodne bola čokoláda konzumovaná v tekutom stave, nie v pevnej forme, a bola spojená s náboženskými a rituálnymi praktikami. Kakaovník, z ktorého sa získava kakao, je pôvodným rastlinným druhom v oblastiach Južnej Ameriky. Aztékovia považovali kakao za božský dar a používali ho ako platidlo.

Čokoláda je vyrobená z kakaových bôbov, ktoré sa sušia, pražia a následne melú na kakaový prášok. Tento prášok sa potom zmieša s tukom, cukrom a ďalšími prísadami, aby vznikla čokoláda. Čokoláda obsahuje látky, ako sú fenyletylamín a serotonín, ktoré pôsobia na zlepšenie nálady a navodzujú pocity šťastia. Niektorí ľudia tvrdia, že konzumácia čokolády môže spôsobiť tzv. „čokoládový príliv“ – náhly nárast energie a zvýšenú pozornosť.

V malých množstvách môže čokoláda prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia a obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Existuje mnoho druhov čokolády vrátane tmavej, mliečnej a bielej čokolády s rôznymi prísadami ako orechy, ovocie alebo korenie. Na rôznych miestach po svete sa konajú čokoládové festivaly, kde sa prezentujú rôzne druhy čokolády a iné sladkosti.

Mnohí umelci používajú čokoládu ako médium na tvorbu umeleckých diel. Súťaže v rytí čokolády a vytváranie sôch z čokolády sú populárne udalosti. Čokoláda je teda nielen lahodným potešením, ale aj fascinujúcim produktom s bohatou históriou a rôznymi aspektmi, ktoré ju robia jedinečnou.

Skúste aj náš recept na kokosové pusinky. A tu je zase recept na tekutý karamel. Vyskúšajte aj recept na medovníky, ktoré nestvrdnú ani do januára. Máme aj recept na vínové koláčiky. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Prečítajte si aj prečo sa tento rok advent začína netradične neskoro. Alebo recept na rýchle šuhajdy.

Ingrediencie

  • 500 g čokoláda, min. 52 % (70 % je ideálna),
  • na zdobenie: cukrové perličky, lentilky

Orechová plnka

  • 2 hrste vlašské orechy (pomleté),
  • mlieko podľa potreby (cca 0,5 dcl),
  • med alebo trstinový cukor (podľa chuti),
  • mletá škorica (nemusí byť),
  • rum (nemusí byť)

Postup receptu

1

Čokoládu roztopíme nad parou a medzitým si pripravíme orechovú plnku. Orechy pomelieme a dáme do hrnca, kde k nim prilejeme mlieko (podľa potreby) a povaríme, aby nám vznikla hustejšia kaša. Túto zmes osladíme medom alebo cukrom a pridať môžeme aj škoricu a rum. 

Pripravíme orechovú plnku. Foto - Nela

2Nachystáme si menšie papierové košíčky, ktoré rozložíme na plech alebo väčšiu tácku. Do košíčkov dáme po jednej lyžici roztopenej čokolády, za ktorou nasleduje lyžica orechovej plnky a potom znova lyžica čokolády.

Vrstvíme čokoládu a plnku. Foto - Nela

3

Hotové šuhajdy už len dozdobíme podľa chuti a fantázie. Môžete zvoliť napríklad vlašský orech, cukrové guličky alebo lentilky. Košíčky následne preložíme do chladu, aby stuhli.

Dozdobíme a dáme chladiť. Foto - Nela

Tip na záver: Ak nemôžete orechy alebo vám jednoducho nechutia, tak namiesto orechovej plnky si môžete pripraviť mliečnu. Mliečna plnka sa pripravuje zo Salka, ktoré sa musí variť aspoň 2 hodiny (plechovka musí byť celý čas ponorená vo vode). Keď Salko vychladne, otvoríme plechovku a plnka je hotová. Tu sú nápady na rôznu náplň na šuhajdy. A tu je aj recept na starodávne šuhajdy.

Máme pre vás aj recept na plnené čokoládové oblátky z portálu Najlepšie koláče. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Tu je aj náš recept na čokoládové crinkles. Skúste aj našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu