4x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Počet porcií: 1 plech
 

Najlepší a mäkučký banánový chlieb. Pripravte si s nami raňajky, desiatu do školy alebo na turistiku, pretože banánový chlieb predstavuje skvelú a výživnú maškrtu. Navyše môžete zúžitkovej zrelšie banány, ktoré máte doma. Skúste recept portálu Chutné recepty, ktorý vám ukáže krok po kroku ako pripraviť najlepší banánový chlieb

Banánový chlieb

Šťavnatý banánový chlieb je výbornou voľbou nielen na desiatu do školy, ale aj na raňajky alebo ako maškrta počas dlhej cesty. Viete si ho pokojne pripraviť aj v zdravšej verzii, ak niektoré ingrediencie vymeníte za ich zdravšie alternatívy. Banánový chlieb je obzvlášť obľúbený u detí, ktoré sa ho častokrát nevedia nabažiť, a poteší ich aj, keď im niekoľko kúskov chlebíka pribalíte na desiatu. Vyskúšajte náš overený recept. 

Samotný banánový chlieb je skvelým príkladom chutného dezertu, ktorý využíva zrelé banány. Banánový chlieb má korene v USA, kde sa začal piecť v 18. a 19. storočí. S rozvojom technológie a dostupnosti banánov sa stal obľúbeným receptom v domácnostiach po celom svete. V porovnaní s tradičným chlebom obsahuje banánový chlieb zdravé ingrediencie, ako sú banány, ktoré sú bohaté na draslík, vlákninu a vitamíny.

Banánový chlieb môže byť upravený na bezlepkovú verziu, čo je ideálne pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Môžete doňho pridať aj rôzne prísady, ako sú orechy, hrozienka, čokoláda, alebo dokonca klinčeky a škorica, čo zvyšuje chuť a vôňu banánového chleba. Tento chlieb môže byť súčasťou zdravej stravy, keď sa pripravuje s kvalitnými ingredienciami a bez nadmerného pridávania cukru.

Jedným z výhod banánového chleba je jeho rýchla príprava. Väčšina receptov nevyžaduje komplikované postupy, čo ho robí ideálnym riešením pre rýchly dezert alebo raňajky. Okrem iného je aj skvelým spôsobom, ako zužitkovať zrelé banány, ktoré by inak mohli ísť do odpadu. Staré banány dodávajú chlebu sladkosť a vlhkosť.

Banánový chlieb môžete podávať rôznymi spôsobmi, napríklad s kávou, s ľahkým šľahačkovým krémom, alebo dokonca s ľadovou zmrzlinou pre chuťový zážitok. Banány boli dlho považované za luxusný ovocný druh, a preto ich výskyt v receptoch mohol odzrkadliť určitý spoločenský status. Používanie banánov v tradičných jedlách môže mať kultúrne a historické odkazy.

Okrem banánového chleba skúste aj náš recept na sladký chlieb z mandľovej múky alebo zdravý banánový chlieb, banánovú roládu, nadýchané banánové palacinky, čokoládové muffiny s banánom alebo biskupský chlebíček

Banány

Banány sú nielen výrazne chutné, ale aj bohaté na množstvo prospešných živín. Táto tropická ovocná lahôdka je výborným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní správnej funkcie svalov, nervového systému a rovnováhy tekutín v tele. Okrem toho banány obsahujú vitamín C, podporujúci imunitný systém, a sú bohaté na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu a udržuje zdravé funkcie čriev.

V pečení sa banány stali významnými zložkami, čo je výhodné nielen pre chuť, ale aj pre zdravotné benefity. Zrelé banány pridávajú prirodzenú sladkosť do pečiva, čím znižujú potrebu pridávať nadmerné množstvo cukru. Ich vlhkosť zlepšuje konzistenciu cesta, robí pečivo mäkším a zvyšuje jeho výživovú hodnotu. Banány môžu dokonca slúžiť ako nízkotučná alternatíva za tuk, čo je výhodné pre tých, ktorí sledujú svoj príjem tukov.

História banánov siaha do oblasti juhovýchodnej Ázie pred viac než 4 000 rokmi. V stredoveku boli banány v Európe luxusným produktom a dovážali sa iba v malých množstvách. Ich popularita neskôr vzrástla v 19. storočí s rozvojom lodnej dopravy. Dnes dominuje pestovanie druhu „Cavendish“, ktorý nahradil predchádzajúci druh „Gros Michel“ po pandémii húb v polovici 20. storočia.

Banány nie sú len potravinovým zdrojom, ale aj symbolom v rôznych kultúrach a umení. Okrem toho sa stali súčasťou histórie niektorých krajín strednej a južnej Ameriky, kde veľké americké spoločnosti kontrolovali produkciu a vývoz, a to aj s politickými a ekonomickými dôsledkami.

Celkovo vzaté, banány predstavujú zaujímavú kombináciu chutí, zdravia a kultúrnych odkazov. Ich vysoký obsah živín, prispôsobivosť v pečení a farebná história robia z tohto ovocia obľúbený a viacstranný prvok v svetovej kuchyni. A máme aj recept na hrnčekový banánový chlieb. A tu je recept na domáce donuty. Skúste aj recept na banánový chlieb z 2 banánov.

Ingrediencie

  • 200 g cukor,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 115 g maslo,
  • 2 ks vajcia,
  • 3 – 4 ks banány (ideálne zrelé),
  • 200 g hladká múka (a 1 PL múky na posypanie formy),
  • 1 ČL sóda bikarbóna,
  • 1/2 ČL soľ,
  • na dochutenie: hrozienka, škorica, horká čokoláda, orechy

Postup receptu

1

Predhrejeme si rúru na 180°C a kým sa bude rúra nahrievať, pripravíme si cesto. Vidličkou popučíme banány, pridáme k nim cukor a vajcia. Poriadne to rozmixujeme. 

Pripravíme cesto. Foto - Nela

2Následne pridáme aj ďalšie ingrediencie – múku, sódu a soľ. Pridať môžete aj kúsok škorice, nasekané oriešky, kúsky čokolády alebo hrozienka. Teraz cesto už nemixujeme, iba krátko premiešame, aby sa prísady prepojili. 

Pridáme ingrediencie. Foto - Nela

3

Formu na banánový chlieb môžeme buď vystlať papierom na pečenie alebo ju namastiť maslom a vysypať múkou. Prelejeme do nej cesto a ak sa vám ešte zvýšil banán, môžete ho rozpoliť pozdĺžne a položiť na vrch cesta. 

Pečieme. Foto - Nela

4

Formu dáme do rúry a pečieme asi 50 minút. Po upečení necháme chlebík vychladnúť a podávame. Môžeme ho aj poliať roztopenou čokoládou alebo posypať práškovým cukrom. 

Podávame. Foto - Mironov

Hotovo! Máme pre vás aj recept na fit banánový chlieb z portálu Najlepšie koláče

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu