Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút 
Počet porcií: 2 – 3
 

Krémová špenátová polievka z mrazeného špenátu. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vám doplní potrebné vitamíny a zaženie hlad. K tejto polievke sa výborne hodia krutóny, ktoré si viete veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Skúste recept portálu Chutné recepty na skvelú krémovú špenátovú polievku. 

Krémová špenátová polievka

Síce je tzv. zelený štvrtok ďaleko za nami, ale špenát by sme mali konzumovať viac ako raz za rok. Vyskúšajte príjemnú krémovú špenátovú polievku. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Špenát je živinami nabitá listová zelenina, ktorá si zachováva svoje výživové vlastnosti aj mrazená. Preto si môžete urobiť zásobu mrazeného špenátu a túto rýchlu polievočku pripraviť prakticky kedykoľvek. Budete na ňu potrebovať už len pár kúskov zeleniny, vodu alebo vývar a troška smotany na zjemnenie. Vegáni môžu použiť rastlinnú alternatívu smotany alebo kokosové mlieko. Krémová špenátová polievka skvele chutí s vajíčkom a s chlebovými krutónmi.

Krémová špenátová polievka je populárnym a chutným jedlom, ktoré je známe nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj množstvom výživových výhod. Špenát, ktorý je hlavnou zložkou tejto polievky, je bohatý na vitamíny a minerály.  Krémová špenátová polievka je tiež nízko-kalorická, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť, pričom stále dostávajú potrebné živiny. Vysoký obsah vlákniny v špenáte podporuje zdravé trávenie a pomáha pri regulácii cukru v krvi. Vitamín A a luteín, prítomné v špenáte, sú dôležité pre zdravie očí a môžu znižovať riziko makulárnej degenerácie. Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka v špenáte môžu tiež pomôcť udržiavať zdravý krvný tlak a podporovať zdravie srdca.

História špenátu siaha do Perzie, odkiaľ bol v 11. storočí zavedený do Európy Arabmi. V 16. storočí sa stal populárnym v Európe, najmä v Taliansku a Francúzsku. Krémová špenátová polievka je obľúbená v mnohých kuchyniach po celom svete. Francúzska verzia, známa ako „Potage aux épinards,“ je často obohatená o smotanu a maslo, čo jej dodáva bohatú a krémovú textúru.

Pri príprave krémovej špenátovej polievky do nej môžete pridať rôzne ingrediencie pre zlepšenie chuti. Cesnak, muškátový oriešok alebo syr ako parmezán či gorgonzola môžu dodať polievke ďalší rozmer. Krémová špenátová polievka sa môže tiež ozdobiť krutónmi, smotanou alebo opečenými mandľami pre extra textúru a chuť. Ak chcete experimentovať, skúste pridať iné druhy zeleniny ako zemiaky, cuketu alebo brokolicu, aby ste získali rôzne textúry a príchute.

Použitie lokálne pestovaného a sezónneho špenátu môže byť ekologicky priateľské a môže podporiť miestnych farmárov. Výber organického špenátu môže znížiť expozíciu pesticídom a podporiť udržateľné poľnohospodárske praktiky. Krémová špenátová polievka nie je len chutná, ale aj výživná a môže byť prispôsobená rôznym diétam a chuťovým preferenciám. Je to jedlo, ktoré dokáže potešiť nielen chuťové bunky, ale aj podporiť zdravie a pohodu.

Benefity špenátu

Špenát je jednou z najvýživnejších a najzdravších zelenín, ktorú môžeme zaradiť do nášho jedálnička. Jeho konzumácia prináša množstvo zdravotných benefitov, vďaka ktorým by mal byť súčasťou našej stravy. Špenát je bohatým zdrojom vitamínov A, C, K a kyseliny listovej (vitamín B9).

Obsahuje tiež významné množstvá minerálov, ako sú železo, vápnik, horčík a draslík. Tieto živiny sú dôležité pre udržanie celkového zdravia a vitality. Okrem toho obsahuje množstvo antioxidantov, ako sú flavonoidy a karotenoidy (napríklad luteín a zeaxantín), ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Špenát je nízko-kalorický, čo znamená, že môžete jesť veľké množstvá bez obáv o príjem kalórií, čo je ideálne pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť.

Konzumácia špenátu prináša množstvo zdravotných benefitov. Luteín a zeaxantín, prítomné v špenáte, sú dôležité pre zdravie očí. Pomáhajú chrániť oči pred škodlivým slnečným žiarením a môžu znižovať riziko makulárnej degenerácie a katarakty. Vysoký obsah vlákniny v špenáte podporuje zdravé trávenie a pomáha pri regulácii cukru v krvi. Vláknina tiež podporuje zdravý črevný mikrobióm, čo je dôležité pre celkové tráviace zdravie. Vitamín K, ktorého je špenát bohatým zdrojom, je dôležitý pre zdravie kostí, pretože pomáha pri tvorbe kostných proteínov, nevyhnutných pre udržanie silných a zdravých kostí.

Zaradenie špenátu do jedálnička je jednoduché a výhodné z viacerých dôvodov. Špenát je veľmi univerzálny a môže byť použitý v rôznych jedlách. Môžete ho pridať do smoothies, šalátov, polievok, omeliet, cestovín alebo ho použiť ako prílohu. Je ľahko dostupný v obchodoch počas celého roka a môžete ho kúpiť čerstvý, mrazený alebo konzervovaný. Jeho príprava je jednoduchá a nevyžaduje veľa času na varenie, môžete ho jesť surový, rýchlo blanšírovaný, dusený alebo varený. V porovnaní s mnohými inými druhmi zeleniny a superpotravín je špenát relatívne lacný, čo z neho robí cenovo dostupnú možnosť pre všetkých.

Špenát je teda nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre naše zdravie. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu zraku, tráveniu, zdravým kostiam, srdcu a pokožke, čo z neho robí ideálnu súčasť vyváženého a zdravého jedálnička.

Máme pre vás recept aj na špenátový prívarokšpenátové palacinky. Ak obľubujete krémové polievky, vyskúšajte aj náš recept na brokolicovú polievku, cesnakovú polievku, Hokkaido polievku či mrkvový krém.

Teraz je ale na rade krémová špenátová polievka.

Ingrediencie
  • 220 g mrazený špenát (1/2 balenia),
  • 1 ks šalotka alebo malá cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1/2 ks petržlen
  • 1 ks menší zemiak,
  • 2 stonky zeleru,
  • 300 ml voda alebo vývar,
  • 50 – 100 ml smotana na varenie, 
  • 1/4 ČL sušený cesnak,
  • 1/4 ČL mleté čierne korenie,
  • soľ – podľa chuti,
  • 2 PL olivový olej

Postup receptu

1Všetku zeleninu umyjeme alebo ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, vrátane cesnaku. Na oleji začneme restovať všetku zeleninu okrem zemiakov. Posolíme a restujeme na oleji asi 5 min.

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

2

Pridáme na malé kocky nakrájaný zemiak a minútu orestujeme spolu so zeleninou.

Pridáme zemiaky. Foto - Andrea

3

Prilejeme zeleninový vývar (zohriaty) alebo horúcu vodu spolu so špenátom. Varíme prikryté do zmäknutia zeleniny. Čas závisí od veľkosti nakrájanej zeleniny, maximálne však 15 min.

Pridáme špenát. Foto - Andrea

4

Keď je zelenina mäkká, ponorný mixérom rozmixujeme polievku do hladka.

Rozmixujeme. Foto - Andrea

5

Dochutíme sušeným cesnakom, korením a soľou. Prilejeme smotanu na zjemnenie, množstvo si určite podľa vlastnej chuti, a máme hotovo. Krémová špenátová polievka sa môže podávať.

Dochutíme. Foto - Andrea

Krémová špenátová polievka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na rukolovú polievku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu