Krémová špenátová polievka z mrazeného špenátu. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vám doplní potrebné vitamíny a zaženie hlad. K tejto polievke sa výborne hodia krutóny, ktoré si viete veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Skúste recept portálu Chutné recepty na skvelú krémovú špenátovú polievku.
Krémová špenátová polievka
Síce je tzv. zelený štvrtok ďaleko za nami, ale špenát by sme mali konzumovať viac ako raz za rok. Vyskúšajte príjemnú krémovú špenátovú polievku. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Špenát je živinami nabitá listová zelenina, ktorá si zachováva svoje výživové vlastnosti aj mrazená. Preto si môžete urobiť zásobu mrazeného špenátu a túto rýchlu polievočku pripraviť prakticky kedykoľvek. Budete na ňu potrebovať už len pár kúskov zeleniny, vodu alebo vývar a troška smotany na zjemnenie. Vegáni môžu použiť rastlinnú alternatívu smotany alebo kokosové mlieko. Krémová špenátová polievka skvele chutí s vajíčkom a s chlebovými krutónmi.
Krémová špenátová polievka je populárnym a chutným jedlom, ktoré je známe nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj množstvom výživových výhod. Špenát, ktorý je hlavnou zložkou tejto polievky, je bohatý na vitamíny a minerály. Krémová špenátová polievka je tiež nízko-kalorická, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť, pričom stále dostávajú potrebné živiny. Vysoký obsah vlákniny v špenáte podporuje zdravé trávenie a pomáha pri regulácii cukru v krvi. Vitamín A a luteín, prítomné v špenáte, sú dôležité pre zdravie očí a môžu znižovať riziko makulárnej degenerácie. Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka v špenáte môžu tiež pomôcť udržiavať zdravý krvný tlak a podporovať zdravie srdca.
- 220 g mrazený špenát (1/2 balenia),
- 1 ks šalotka alebo malá cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1/2 ks petržlen,
- 1 ks menší zemiak,
- 2 stonky zeleru,
- 300 ml voda alebo vývar,
- 50 – 100 ml smotana na varenie,
- 1/4 ČL sušený cesnak,
- 1/4 ČL mleté čierne korenie,
- soľ – podľa chuti,
- 2 PL olivový olej
Postup receptu
1Všetku zeleninu umyjeme alebo ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, vrátane cesnaku. Na oleji začneme restovať všetku zeleninu okrem zemiakov. Posolíme a restujeme na oleji asi 5 min.
2
Pridáme na malé kocky nakrájaný zemiak a minútu orestujeme spolu so zeleninou.
3
Prilejeme zeleninový vývar (zohriaty) alebo horúcu vodu spolu so špenátom. Varíme prikryté do zmäknutia zeleniny. Čas závisí od veľkosti nakrájanej zeleniny, maximálne však 15 min.
4
Keď je zelenina mäkká, ponorný mixérom rozmixujeme polievku do hladka.
5
Dochutíme sušeným cesnakom, korením a soľou. Prilejeme smotanu na zjemnenie, množstvo si určite podľa vlastnej chuti, a máme hotovo. Krémová špenátová polievka sa môže podávať.
Krémová špenátová polievka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na rukolovú polievku.