Rýchly recept na klasický hrnčekový koláč s jahodami. Čas jahôd je tu a ak hľadáte spôsob, ako s nimi čo najlepšie a najchutnejšie vynaložiť, koláč s jahodami je to pravé. Portál Chutné recepty má pre vás jednoduchý recept, vďaka ktorému vám sladko rozvonia celá kuchyňa.
Koláč s jahodami
Čas jahôd je tu a ak hľadáte spôsob, ako s nimi čo najlepšie a najchutnejšie vynaložiť, koláč s jahodami je to pravé. Koláčik sa hodí na raňajky, desiatu alebo aj ako sladká bodka ku kávičke. Okrem jahôd si ho môžete spestriť aj rôznymi ovocnými prísadami, ako sú hrozienka, marhule a iné. Nakoniec ho môžete posypať práškovým cukrom alebo pokojne poliať roztopenou čokoládou, je to len na vás a možností je nesmierne veľa.
Koláč s jahodami je obľúbený dezert, ktorý je známy svojou sviežou a ovocnou chuťou. Jeho pôvod siaha do Európy, kde sa jahody používali už v rímskych časoch, no moderný jahodový koláč, ako ho poznáme dnes, sa pravdepodobne vyvinul až v 18. storočí vo Francúzsku alebo Anglicku.
Jahody sú nízko-kalorické ovocie bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Tieto živiny podporujú imunitný systém, trávenie a chránia telo pred poškodením buniek. Antioxidanty v jahodách, konkrétne antokyány, majú protizápalové vlastnosti a môžu znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby.
Jahody sú obľúbeným a všestranným ovocím v pečení, ktoré dodáva dezertom sviežu, sladkú a mierne kyslastú chuť. Ich využitie v pečení je široké a prináša množstvo možností pre kreatívnych cukrárov a pekárov. Tu sú niektoré zaujímavé a užitočné informácie o jahodách v pečení:
Použitie v pečení
Jahody sa v pečení používajú v mnohých formách:
-
Čerstvé jahody: Čerstvé jahody sa často používajú na ozdobenie koláčov, tort a cheesecakov. Ich jasná farba a svieža chuť z nich robia perfektný dekoratívny prvok.
-
Mrazené jahody: Mrazené jahody sú skvelou alternatívou, keď čerstvé nie sú k dispozícii. Pred použitím ich treba rozmraziť a odkvapkať, aby sa predišlo nadmernému zvlhnutiu cesta.
-
Jahodové pyré: Jahodové pyré sa pridáva do ciest a krémov, čím dodáva intenzívnu jahodovú chuť. Je ideálne pre koláče, muffiny a rôzne náplne.
-
Jahodový džem: Jahodový džem sa často používa ako náplň do pečiva, ako sú buchty, záviny alebo vrstvené koláče. Jeho sladká chuť a konzistencia sú ideálne na tento účel.
Kombinácie chutí
Jahody sa dobre kombinujú s rôznymi príchuťami a ingredienciami:
- Čokoláda: Jahody a čokoláda sú klasickou kombináciou, ktorá nikdy nesklame. Čokoládové torty a brownies s jahodami sú veľmi obľúbené.
- Šľahačka: Jahodové dezerty často obsahujú šľahačku, ktorá dopĺňa ich sviežu chuť.
- Bylinky: Mäta, bazalka alebo tymian môžu pridať zaujímavý twist jahodovým dezertom.
- Citrusové ovocie: Citróny a limetky dodávajú jahodám svieži kontrast, čo je obzvlášť príjemné v letných koláčoch a tortách.
Ingrediencie
- 6 ks vajcia,
- 3/4 hrnčeka kryštálový cukor (alebo trstinový),
- 3/4 hrnčeka vlažná voda,
- 3/4 hrnčeka olej,
- 2 hrnčeky polohrubá múka (alebo špaldová),
- 1 ks prášok do pečiva,
- 2 plné hrste čerstvé jahody
Postup receptu
1
Pripravíme jahody, ktoré umyjeme, očistíme, zbavíme stopiek a osušíme. Následne ich nakrájame na polovice.
2
Teraz si pripravíme cesto. Vajcia s cukrom vyšľaháme na penu. Postupne do peny zašľaháme aj vlažnú vodu po kvapkách a olej. Takto zvýši hmota svoj objem a nakoniec do nej primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva.
3
Pripravíme si plech na pečenie o rozmeroch 37 x 27 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto. Rúru si teraz predhrejeme na 200°C a vložíme do nej plech bez jahôd a pečieme takto 5 minút. Následne plech vytiahneme, poukladáme jahody a pečieme ďalej pri teplote 180°C ďalších 20 minút. Tým, že sme si cesto predpiekli, zabránili sme klesnutiu jahôd na dno.
Tip na záver: Aj keď je tento koláč pripravený s jahodami, môžete zvoliť aj iné obľúbené ovocie ako čerešne, čučoriedky, maliny, marhule alebo černice. Skúste aj tento recept na jahodový džem pečený v rúre.
Koláč s jahodami je hotový, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na hrnčekový koláč s tvarohom a jahodami.