Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Počet porcií: 1 plech (37 x 27 cm)
 

Rýchly recept na klasický hrnčekový koláč s jahodami. Čas jahôd je tu a ak hľadáte spôsob, ako s nimi čo najlepšie a najchutnejšie vynaložiť, koláč s jahodami je to pravé. Portál Chutné recepty má pre vás jednoduchý recept, vďaka ktorému vám sladko rozvonia celá kuchyňa. 

Koláč s jahodami 

Čas jahôd je tu a ak hľadáte spôsob, ako s nimi čo najlepšie a najchutnejšie vynaložiť, koláč s jahodami je to pravé. Koláčik sa hodí na raňajky, desiatu alebo aj ako sladká bodka ku kávičke. Okrem jahôd si ho môžete spestriť aj rôznymi ovocnými prísadami, ako sú hrozienka, marhule a iné. Nakoniec ho môžete posypať práškovým cukrom alebo pokojne poliať roztopenou čokoládou, je to len na vás a možností je nesmierne veľa. 

Koláč s jahodami je obľúbený dezert, ktorý je známy svojou sviežou a ovocnou chuťou. Jeho pôvod siaha do Európy, kde sa jahody používali už v rímskych časoch, no moderný jahodový koláč, ako ho poznáme dnes, sa pravdepodobne vyvinul až v 18. storočí vo Francúzsku alebo Anglicku.

Jahody sú nízko-kalorické ovocie bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Tieto živiny podporujú imunitný systém, trávenie a chránia telo pred poškodením buniek. Antioxidanty v jahodách, konkrétne antokyány, majú protizápalové vlastnosti a môžu znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby.

Jahodové koláče sú často spojené s letom, pretože jahody dozrievajú práve v tejto sezóne. V mnohých kultúrach je koláč s jahodami symbolom oslavy letných dní. Vo svete sa konajú rôzne jahodové festivaly, kde je jahodový koláč často hlavným bodom programu. Napríklad v USA je známy Kalifornský jahodový festival, ktorý sa koná každoročne a oslavuje úrodu jahôd.

Koláč s jahodami môže mať rôzne formy a prísady. Môže byť pripravený ako klasický koláč s krehkým cestom, taštička, alebo dokonca ako nepečený cheesecake. Prísady môžu zahŕňať vanilkový puding, mascarpone alebo šľahačku. Jahody sa výborne kombinujú s iným ovocím, ako sú čučoriedky alebo maliny, a s rôznymi bylinkami, napríklad s mätou alebo bazalkou, čo obohacuje chuťové profily koláča.

Zaujímavosťou je, že v roku 1999 v meste Plant City na Floride pripravili najväčší koláč s jahodami na svete, ktorý meral viac ako 7 metrov v priemere. Niektoré krajiny, ako napríklad Japonsko, majú vyvinuté technologicky pokročilé skleníky na pestovanie jahôd, ktoré umožňujú pestovanie jahôd po celý rok, čo ovplyvňuje aj dostupnosť jahodových koláčov mimo sezónu.

Tieto fakty ukazujú, že jahodový koláč nie je len lahodným dezertom, ale má aj bohatú históriu, kultúrny význam a zdravotné výhody.

Jahody v pečení 

Jahody sú obľúbeným a všestranným ovocím v pečení, ktoré dodáva dezertom sviežu, sladkú a mierne kyslastú chuť. Ich využitie v pečení je široké a prináša množstvo možností pre kreatívnych cukrárov a pekárov. Tu sú niektoré zaujímavé a užitočné informácie o jahodách v pečení:

Použitie v pečení

Jahody sa v pečení používajú v mnohých formách:

  1. Čerstvé jahody: Čerstvé jahody sa často používajú na ozdobenie koláčov, tort a cheesecakov. Ich jasná farba a svieža chuť z nich robia perfektný dekoratívny prvok.

  2. Mrazené jahody: Mrazené jahody sú skvelou alternatívou, keď čerstvé nie sú k dispozícii. Pred použitím ich treba rozmraziť a odkvapkať, aby sa predišlo nadmernému zvlhnutiu cesta.

  3. Jahodové pyré: Jahodové pyré sa pridáva do ciest a krémov, čím dodáva intenzívnu jahodovú chuť. Je ideálne pre koláče, muffiny a rôzne náplne.

  4. Jahodový džem: Jahodový džem sa často používa ako náplň do pečiva, ako sú buchty, záviny alebo vrstvené koláče. Jeho sladká chuť a konzistencia sú ideálne na tento účel.

Kombinácie chutí

Jahody sa dobre kombinujú s rôznymi príchuťami a ingredienciami:

  • Čokoláda: Jahody a čokoláda sú klasickou kombináciou, ktorá nikdy nesklame. Čokoládové torty a brownies s jahodami sú veľmi obľúbené.
  • Šľahačka: Jahodové dezerty často obsahujú šľahačku, ktorá dopĺňa ich sviežu chuť.
  • Bylinky: Mäta, bazalka alebo tymian môžu pridať zaujímavý twist jahodovým dezertom.
  • Citrusové ovocie: Citróny a limetky dodávajú jahodám svieži kontrast, čo je obzvlášť príjemné v letných koláčoch a tortách.

Jahody prinášajú do pečenia sviežosť a farbu, a ich všestrannosť umožňuje nekonečné variácie dezertov. Či už ich použijete čerstvé, mrazené, ako pyré alebo džem, vždy dodajú vášmu pečivu a koláčom jedinečnú a lahodnú chuť. Okrem koláča s jahodami si môžete pripraviť spolu s nami aj jahodové muffiny, jahodovú bublaninu, tvarohové guľky s jahodami, okrúhly koláč s jahodami, jahodový džem alebo nepečenú tortu s jahodami. A tu je recept na jahody v čokoláde.

Ingrediencie

  • 6 ks vajcia,
  • 3/4 hrnčeka kryštálový cukor (alebo trstinový),
  • 3/4 hrnčeka vlažná voda,
  • 3/4 hrnčeka olej,
  • 2 hrnčeky polohrubá múka (alebo špaldová),
  • 1 ks prášok do pečiva,
  • 2 plné hrste čerstvé jahody

Postup receptu

1

Pripravíme jahody, ktoré umyjeme, očistíme, zbavíme stopiek a osušíme. Následne ich nakrájame na polovice.

Pripravíme jahody. Foto - Freepik

2

Teraz si pripravíme cesto. Vajcia s cukrom vyšľaháme na penu. Postupne do peny zašľaháme aj vlažnú vodu po kvapkách a olej. Takto zvýši hmota svoj objem a nakoniec do nej primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva.

Pripravíme cesto. Foto - Nela

3

Pripravíme si plech na pečenie o rozmeroch 37 x 27 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto. Rúru si teraz predhrejeme na 200°C a vložíme do nej plech bez jahôd a pečieme takto 5 minút. Následne plech vytiahneme, poukladáme jahody a pečieme ďalej pri teplote 180°C ďalších 20 minút. Tým, že sme si cesto predpiekli, zabránili sme klesnutiu jahôd na dno.

Pečieme. Foto - Nela

Tip na záver: Aj keď je tento koláč pripravený s jahodami, môžete zvoliť aj iné obľúbené ovocie ako čerešne, čučoriedky, maliny, marhule alebo černice. Skúste aj tento recept na jahodový džem pečený v rúre.

Koláč s jahodami je hotový, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na hrnčekový koláč s tvarohom a jahodami

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu