Jablkové pité, ovocná pochúťka, ktorá skvele padne počas chladných, ale aj teplých dní. Pripravte si sladké osvieženie jednoducho podľa overeného fotopostupu, ktorý vám prinášajú Chutné recepty. Hurá do pečenia!
Jablkové pité
Pité patrí medzi obľúbené šťavnaté dezerty, ktoré tradične piekli už naše staré mamy. Vy však už na ne čakať nemusíte! Napečte si vlastné pité z čerstvých jabĺk a potešte tentokrát VY vašu babičku lahodným koláčom.
Nemáte dostatok skúseností s pečením a bojíte sa, že sa vám pité nevydarí? Žiadne obavy! Zrozumiteľný fotorecept na našom webe chutnerecepty.sk, ktorý nájdete nižšie pod ingredienciami, zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni.
Zvýšili sa vám jablká po pečení? A čo tak nachystať si jablkové lievance s banánom a makom? Tento lahodný recept od dobrakuchyna.sk vám zaručí ideálne raňajky, ktoré si vychutná celá vaša rodina.
Zážitkom je už samotné pečenie. Počas prípravy tohto obľúbeného koláčika sa kuchyňou šíri výrazná aróma jabĺk, korenia a sladkého cesta, čo robí z prípravy jablkového pité vôňový zážitok. Okrem toho, keď je správne pripravené, jablká sú mäkké, šťavnaté a plné chuti.
Koláč z jabĺk od babičky
To, že sú jablká zdravé asi netreba extra pripomínať. Obsahujú napríklad vitamíny A, C a K, ako aj minerály, ako je draslík a horčík. Vitamíny a minerály sú dôležité pre rôzne funkcie organizmu a pomáhajú udržiavať dobré zdravie.
Jablká sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a pre udržanie zdravej hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež zvyšuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole telesnej hmotnosti.
Jablkové pité je často podávané ešte teplé, často so zmrzlinou alebo šľahačkou na vrchu. Táto kombinácia chladnej zmrzliny a teplej, voňavej jablkovej plnky je vynikajúcou kombináciou chutí.
Toto skvelé jablkové pité môže mať rôzne formy a recept ponúka veľa variantov, čo umožňuje vytvárať rôzne štýly a chutné kombinácie.
Niektoré recepty obsahujú škoricu, hrejivé korenie, citrónovú kôru alebo orechy, čo dodáva pite výraznú chuť a arómu.
Jablkové pité je výnimočným dezertom, ktorý ponúka chuťový, aromatický a vizuálny zážitok. Je populárne pre svoju jednoduchosť, prispôsobivosť a sezónnosť, čo ju robí obľúbenou voľbou pre mnohých milovníkov dezertov. Nielen na Slovensku.
Tento jablkový koláč je obľúbeným dezertom počas jesene a zimy, keď sú jablká v sezóne a ponúkajú sladkú a príjemnú chuť. Okrem jablkového pité sa veľmi obľúbeným stal aj recept na jablkovú bublaninu, ponúkaný portálom Ženy v meste.
Tak teda veľa šťastia s prípravou!
Ingrediencie na jablkové pité
(15 kúskov)
- 600 g hladkej múky,
- 200 g práškového cukru,
- 250 g masla,
- 2 ks vajec,
- 1 prášok do pečiva,
- 1/2 ČL soli,
- 1/2 kg jabĺk,
- 4 PL cukru,
- 2 balíky vanilkového cukru,
- 1 PL škorice,
Postup prípravy: Jablkové pité ako od babičky
1Ako prvé zmiešame v miske suché ingrediencie, teda múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Následne k nim pridáme mäkké maslo a vajcia.
2Následne si najlepšie s rukami vypracujeme cesto, ktoré je hotové polomäkké a mastné. Dáme ho na pol hodinu odležať do chladničky.
3Jednu polovicu jabĺk ošúpeme a najemno nastrúhame. Druhú polovicu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Výsledok vidno na obrázku.
4Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve polovičky. Jedna je o niečo väčšia, tá pôjde na spodok plechu. Túto väčšiu polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske o 2-3 cm viac ako je veľkosť plechu, pretože nám musí vyjsť na kraje.
5Do zmesi jabĺk (zmiešame obe misky s pripravenými jablkami) pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu a vanilkový puding. Robíme to tesne pred tým, ako pripravíme cesto na plech, aby jablká nepustili šťavu. Pripravenú náplň rovnomerne rozotrieme na cesto, ktoré sme už dali na spodok plechu.
6Na záver prikryjeme jablkovú náplň druhou polovicou cesta, ktorú rozvalíme na plech a popicháme vidličkou. Pité dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C na 35 minút. Pečieme do zlatista.
Hotovo, takto vyzerá výsledok. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na babkin jablčník, jablkový mrežovník, jablkový závin, krehký jablkový koláč alebo rýchly jablkový koláč.