Čas prípravy: 20 minút 
Čas varenia: 45 minút
Počet porcií: 2 – 3

Najznámejšie jedlo Španielska je jednoznačne paella. Recept, ktorý radi skúšajú tí, ktorí ju raz ochutnali v Španielsku a radi by si ju preniesli aj domov. Recept portálu Chutné recepty je originálny, takže si pripravíte paellu presne tak, ako má chutiť. 

Paella

Typickým španielskym jedlom je jednoznačne paella. Ide o pokrm pripravovaný z ryže, mäsa a zeleniny. Konkrétne toto jedlo pochádza z Valencie. Nepísaným pravidlom je použiť ryžu na rizoto, aspoň dva druhy mäsa a nejakú údeninu – najčastejšie sa používa chorizo saláma. Ideálnymi druhmi mäsa je kuracina a bravčovina, či dokonca králičie mäso. Veľmi častou surovinou sú rôzne dary mora, v našom recepte sme použili krevety. Na dochutenie rozhodne odporúčame bobkový list, biele víno, šafran a poctivý mäsový vývar. Dôležitou súčasťou prípravy paelly je rozhodne panvica. V Španielsku sa toto jedlo pripravuje na obrovských širokých panviciach s nízkym okrajom. Preto pre prípravu použite čo najširšiu panvicu, akú doma máte. Dôvodom je lepšie rozloženie tepla pri príprave, čo značí lepšie prepojenie chutí.

Paella je tradičné španielske jedlo, ktoré pochádza z regiónu Valencia na východnom pobreží Španielska. Jeho história siaha do 19. storočia a názov „paella“ je odvodený od latinského slova „patella“, čo znamená panvica. Toto jedlo je pomenované po veľkej, plochej panvici, v ktorej sa varí.

Existuje niekoľko typov paelly, pričom najznámejšie sú Paella Valenciana, ktorá obsahuje kuracie a králičie mäso, fazuľky a niekedy aj slimáky; Paella de Mariscos, ktorá je plná morských plodov, ako sú krevety, mušle, chobotnice a kalamáre; a Paella Mixta, ktorá kombinuje mäso a morské plody.

Hlavnou ingredienciou paelly je ryža. Najčastejšie sa používa druh ryže nazývaný „bomba“ alebo „calasparra“, ktorý dobre absorbuje tekutiny bez toho, aby sa rozpadol. Ďalšou kľúčovou zložkou je šafran, ktorý dodáva paelle jej charakteristickú zlatú farbu a jemnú chuť. Olivový olej, ktorý sa tradične používa pri príprave paelly, pridáva do jedla bohatú chuť.

Paella má v španielskej kultúre veľký význam. Varenie paelly je často spoločenskou udalosťou, pri ktorej sa rodiny a priatelia zhromažďujú a trávia čas spolu. V niektorých častiach Španielska sa dokonca konajú festivaly venované paelle, kde sa varia obrovské množstvá tohto jedla pre tisíce ľudí.

Tradičná príprava paelly si vyžaduje špeciálnu širokú a plytkú panvicu nazývanú paellera, ktorá zabezpečuje rovnomerné rozloženie ryže a jej rovnomerné varenie. Paella sa tradične varí na otvorenom ohni, čo jej dodáva jedinečnú chuť. V moderných časoch existujú rôzne variácie paelly, vrátane vegetariánskej paelly, ktorá obsahuje rôzne druhy zeleniny, a fusion paelly, kde kuchári experimentujú s ingredienciami z iných kuchýň, ako sú ázijské alebo latinskoamerické chute.

Paella je tiež významným lákadlom pre turistov, ktorí navštevujú Španielsko. Mnoho reštaurácií ponúka ukážky prípravy paelly, čo je atraktívne pre návštevníkov. Je to viac než len jedlo; je symbolom španielskej kultúry a gastronómie, ktorá spája ľudí a vytvára príležitosti na spoločné stretnutia a oslavy.

História paelly

Paella je jedlo s bohatou históriou a kultúrnym významom, ktoré vzniklo v regióne Valencia na východnom pobreží Španielska. Jej história siaha do 19. storočia, no jej korene možno vystopovať ešte hlbšie v čase.

Pôvod paelly je úzko spojený s vidieckym životom a pracovnými tradíciami valenciánskeho regiónu. Prvotná verzia paelly bola jednoduchým jedlom, ktoré konzumovali roľníci a farmári počas práce na poliach. Varenie na otvorenom ohni bolo bežné, keďže pracovné podmienky im neumožňovali komplexnejšie varenie.

Slovo „paella“ pochádza z latinského slova „patella“, čo znamená panvica. Toto jedlo bolo pomenované po veľkej, plochej panvici s dvoma rukoväťami, v ktorej sa varí. Panvica je kľúčová pre správnu prípravu paelly, pretože umožňuje rovnomerné rozloženie ryže a zabezpečuje, že sa jedlo varí rovnomerne.

Prvá paella obsahovala jednoduché a dostupné ingrediencie. Kuracie a králičie mäso boli bežné, rovnako ako rôzne druhy fazuliek a zeleniny. V niektorých oblastiach sa pridávali aj slimáky. Hlavnou zložkou bola ryža, ktorá bola v regióne Valencia ľahko dostupná.

V priebehu času sa recept na paellu vyvíjal a obohacoval o nové ingrediencie. Keď sa Španielsko začalo viac otvárať svetu a obchodovať, do paelly sa začali pridávať morské plody, čo viedlo k vzniku morskej paelly (Paella de Mariscos). Paella Mixta, kombinácia mäsa a morských plodov, vznikla neskôr ako výsledok kulinárskych experimentov a túžby po nových chuťových zážitkoch.

Paella sa postupne stala viac než len jedlom – stala sa symbolom španielskej kultúry a identity. Varenie paelly sa často spája so spoločenskými a rodinnými udalosťami, kde ľudia prichádzajú spolu, aby si užili nielen jedlo, ale aj spoločnosť. V niektorých regiónoch sa konajú veľké festivaly venované paelle, kde sa varia obrovské množstvá tohto jedla pre tisíce ľudí.

Paella sa stala jedným z najznámejších španielskych jedál na celom svete. Turisti, ktorí navštevujú Španielsko, často vyhľadávajú autentickú paellu, a mnoho reštaurácií ponúka ukážky jej prípravy. Moderné variácie a experimenty s paellou zahŕňajú rôzne prísady z iných kuchýň, čím sa jedlo neustále vyvíja a získava nové podoby.

Je to teda viac než len pokrm. Je to živá súčasť španielskej histórie a kultúry, ktorá spája minulosť s prítomnosťou a prináša ľudí dohromady pri stole, aby si vychutnali bohaté chute a spoločnosť.

Okrem paelly vám určite budú chutiť aj cestoviny s krevetami, krémové rizoto s kuracím mäsom, cuketové krémové rizoto, vegetariánske zeleninové rizoto, zdravé cestoviny s lososom či treska na masle

Ingrediencie

  • 80 g chorizo saláma, 
  • 16 – 18 ks krevety,
  • 100 g kuracie prsia
  • 2 PL olivový olej,
  • 1 ks bobkový list,
  • 1 ks cibuľa,
  • 3 ks cesnak,
  • 1 ks červená paprika (alebo žltá, zelená),
  • 3 ks sušené paradajky,
  • 100 ml biele víno,
  • 150 g paradajky z plechovky (kocky),
  • 500 ml kurací vývar,
  • 150 g arborio ryža,
  • štipka šafránu

Postup receptu

1Všetky suroviny pripravíme vopred. Cibuľu, cesnak a papriku nakrájame nadrobno. (Ak chcete pridať krevety, pripravte ich samostatne na panvici a s trochou olivového oleja ich opekajte, kým nechytia trošku farby – asi 5 minút – a odložte ich bokom.) Mäso očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Môžete použiť kuracie prsia alebo horné vykostené stehná. (Kľudne použite aj dolné stehná s kosťou – pustia viac chuti do jedla. Tie však odporúčame dať do paelly, len ak máte skutočne originálnu širokú panvicu na prípravu a budete pripravovať viac ako dve porcie.) Chorizo nakrájame tiež na malé kocky a začneme opekať na olivovom oleji. Keď po pár minútach pustí farbu a tuk, môžeme pridať nakrájané mäso – opekáme spolu, kým sa nezatiahne.

Pripravíme všetky suroviny. Foto - Andrea

2

Prihodíme bobkový list a nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Spolu restujeme asi 3 minúty.

Pridáme korenie. Foto - Andrea

3

Prihodíme 3 ks sušených paradajok (môžeme v celku) pre zvýraznenie chuti.

Pridáme paradajky. Foto - Andrea

4

Pridáme ryžu a za stáleho miešania opekáme 4 – 5 minút.

Pridáme ryžu. Foto - Andrea

5

Podlejeme vínom, ktoré necháme do polovice jeho pôvodného množstva odpariť.

Podlejeme vínom. Foto - Andrea

6

Všetko zalejeme zohriatym kuracím vývarom a zamiešame. Stiahneme teplotu na nižší stupeň a odkryté pomaly dusíme asi 45 minút. Následne máme hotovo a obed sa môže podávať.

Zalejeme vývarom. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude originál španielska paella chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na morské plody s ryžou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu