43x hlasované

Čas prípravy: 20 minút,
Čas varenia: 60 minút,
Počet porcií: 4,

Sójový guláš je skvelou alternatívou bežného mäsového guláša, ale zaručene bude chutiť aj  mäsožravcom. Ide o nenáročný recept na sójový guláš, zdravý a výživný, na ktorom si pochutí celá vaša rodina. Pripravte si ho podľa nášho receptu z webu chutnerecepty.sk.

Sójový guláš 

Sójový guláš je výbornou alternatívou pre tých, ktorí nejedia mäso alebo hľadajú nové jedlo, ktoré by mohli skúsiť. Okrem toho je sója bohatá na bielkoviny a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, takže je to zdravá voľba.

Základ jedla spočíva v dobre pripravenom a ochutenom sójovom „mäse“ a v dochutení korením a zeleninou ako u bežného guláša. Navyše, sójové mäso obsahuje až 50 % bielkovín a málo tuku, takže takýto recept ocenia aj športovci alebo ľudia, ktorí sa snažia udržať si figúru.

Sóju sa určite oplatí zaradiť do jedálnička. Má niekoľko pozitívnych účinkov na naše telo, napríklad obsahuje fytoestrogény, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, a tým znižujú riziko srdcových ochorení. Taktiež obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny B, železo, vápnik a zinok. Všetky patria pre naše telo medzi veľmi dôležité.

Niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia sójových produktov môže pomôcť znižovať riziko určitých typov rakoviny, ako je rakovina prsníka a prostaty. Má mnoho ďalších výhod, ktoré priaznivo ovplyvňujú fungovanie nášho tela. 

Príprava sójového guláša je dobrý spôsob, ako zaradiť sóju do jedálnička a určite by ste mali skúsiť aj iné recepty s obsahom sóje, niekedy stačí len vymeniť v recepte mäso za sóju a nemusíte dlho rozmýšľať. Tu je niekoľko receptov, ktorými by ste sa mohli inšpirovať – kuracie kung pao, najlepšie kuracie prsia so zeleninou alebo vynikajúca restovaná kuracia pečeň z webu zenyvmeste.sk.

História guláša 

Guláš je jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál strednej Európy, s koreňmi siahajúcimi až do 9. storočia. Jeho pôvod je spojený s nomádskymi kmeňmi, ktoré sa usadili v oblasti, kde dnes leží Maďarsko a susediace krajiny. Tieto kmene si priniesli so sebou svoju kuchyňu, ktorá bola založená na mäse, ktoré bolo ľahko prenositeľné a rýchlo sa dalo pripraviť.

Guláš bol pôvodne jedlom, ktoré sa vyrábalo z mäsa (väčšinou hovädzieho alebo baranieho), cibule a papriky, ktoré sa dusili v hrnci nad ohňom. 

Dnes existuje mnoho rôznych verzií guláša, ktoré sa líšia v zložení a príprave. Okrem tradičného hovädzieho guláša existujú aj verzie s inými druhmi mäsa, ako aj vegetariánske a vegánske verzie, ktoré sú vyrobené z rôznych druhov zeleniny alebo sójového mäsa. Guláš je stále veľmi populárnym jedlom v strednej Európe a je často podávaný ako hlavné jedlo na oslavách a sviatkoch.

Určite vyskúšajte tento recept na sójový guláš, zamilujete si ho. Okrem toho vám odporúčame aj náš recept na klasickú koložvársku kapustu alebo maďarský guláš s knedľou. Vyskúšajte aj náš recept na jednoduchú gulášovú polievku či fazuľový guláš bez mäsa.

Ingrediencie na sójový guláš

  • 1 balíček sójových kociek,
  • 1 zeleninový bujón,
  • 2 PL olej,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 3 ČL mletá paprika,
  • 1 ČL soľ,
  • 0,5 ČL čierne korenie,
  • 0,5 ČL rasca,
  • 6 ks strúčiky cesnaku,
  • 2 PL majoránka,

Postup receptu: sójový guláš

Uvaríme sójové kocky – Do hrnca dáme vodu a sójové kocky tak, aby boli ponorené vo vode. Pridáme bujón a pol lyžičky soli. Varíme 15 minút. Potom vylejeme vodu. 

Uvaríme si sóju. Foto - Kristýna

2Cibuľu nakrájame a posmažíme – Cibuľu si nakrájame na jemno a dáme na olej posmažiť až do zlatista. 

Pridáme cibuľu. Foto - Kristýna

3

Okoreníme a pridáme sójové kocky – Cibuľu zasypeme paprikou a pridáme uvarené a kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. 

Okoreníme a pridáme sóju. Foto - Kristýna

4

Podlejeme vodou a varíme – Podlejeme trochou vody cca 200ml a varíme hodinu. Čím dlhšie povaríme, tým bude guláš lepšie chutiť.

Sójový guláš podlejeme vodou a varíme. Foto - Kristýna

5Pridáme vodu a cesnak – Po hodine prilejeme vodu, podľa toho ako chceme, aby bol guláš hustý. Prelisujeme cesnak a pridáme majoránku. Necháme ešte 5 minút bublať.

Pridáme vodu a cesnak. Foto - Kristýna

6

Sójový guláš podávame s chlebom a cibuľou. 

Sójový guľáš je hotový. Foto - Kristýna

Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na domáci chrumkavý chlieb alebo najlepší kotlíkový guláš

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu