1x hlasované
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4
 

Chutná a zdravá pšenová kaša s makom je ideálna na raňajky alebo na desiatu. Mnoho ľudí obľubuje sladké raňajky a kaše sa stali mimoriadne obľúbenými. Či už ide o ryžové kaše, ovsené, cereálne alebo pšenové, dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Pripravte si teraz pšenovú kašu s makom podľa receptu portálu Chutné recepty.

Pšenová kaša s makom

Sladké a zdravé raňajky – čo viac si priať. Pšenová kaša s makom a ovocím je skvelým tipom na takéto raňajky. Viete si ju dochutiť podľa svojich predstáv a pridať rôzne ovocie. Kaše sú skvelé v tom, že sú hotové rýchlo, sú výživné a zdravé. Obľubujú ich ako deti, tak aj dospelí. Na prípravu pšenovej kaše navyše nebudete potrebovať veľa surovín. Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si rozhodne uložte. 

Pšenová kaša s makom a ovocím predstavuje vynikajúci zdroj živín a energie. Obsahuje bohaté množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, čo ju robí ideálnou voľbou pre zdravú a vyváženú stravu. Pšenová kaša poskytuje telu potrebné sacharidy, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie a dodávajú organizmu energiu na začiatok dňa.

Mak, ktorý je súčasťou tohto jedla, pridáva zdravé tuky a proteíny. Tieto zložky sú dôležité pre podporu zdravia mozgu, srdca a pokožky. Okrem toho pomáhajú pri absorpcii vitamínov rozpustných vo vode, čo zvyšuje výživovú hodnotu tejto kaše. Vláknina, ktorú obsahuje pšenová kaša, je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému a udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Navyše vláknina prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Pšenová kaša s makom a ovocím je jednoduchá na prípravu a veľmi variabilná. Môžete ju prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám pridaním obľúbeného ovocia, ako sú jahody, banány, hrozno alebo jablká. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé a vyvážené.

Konzumácia pšenovej kaše s makom a ovocím môže prispieť k celkovému zdraviu a pohode. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí sa snažia o zdravšiu životosprávu a vyváženú stravu, a môže byť súčasťou dlhodobého úsilia o zdravý životný štýl. Vyskúšajte aj náš recept na zdravú ovsenú kašu, mliečnu ryžu s ovocím alebo jednoduchú mliečnu ryžu. Ak máte radi zdravé sladkosti, pripravte si s nami aj domáce müsli tyčinky, zdravé kváskové muffiny alebo zdravé palacinky

Benefity pšena na zdravie

Konzumácia pšenových produktov, ako je pšenová kaša, prináša množstvo benefitov pre zdravie:

  1. Bohatý zdroj vlákniny: Pšeno obsahuje vysoké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, čo prispieva k zdraviu tráviaceho systému. Vláknina pomáha udržiavať pravidelnú črevnú činnosť, znižuje riziko zápchy a pomáha eliminovať toxíny z organizmu.

  2. Podpora zdravého srdca: Pravidelná konzumácia pšena môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čím sa znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad srdcový infarkt a mŕtvica.

  3. Stabilizácia hladiny cukru v krvi: Vďaka vysokému obsahu vlákniny a komplexných sacharidov sa pšeno pomaly vstrebáva do krvi, čo vedie k stabilnejšej hladine cukru v krvi. To je obzvlášť dôležité pre diabetikov a ľudí s rizikom vzniku cukrovky typu 2.

  4. Zdroj esenciálnych živín: Pšeno je bohaté na železo, ktoré je dôležité pre tvorbu červených krviniek a dodáva energiu. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu.

  5. Bohatý zdroj antioxidantov: Pšeno obsahuje antioxidanty, ako sú napríklad fenolové zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a pomáhajú bojovať proti zápalovým procesom v tele.

Tieto benefity ukazujú, že konzumácia pšena môže byť prospešná pre celkové zdravie a pohodu a môže byť súčasťou vyváženej stravy pre dosiahnutie optimálneho zdravia.

Ingrediencie

  • 500 ml mlieko,
  • 1 PL mletý mak,
  • 1 PL chia semienka, 
  • 1 hrsť brusnice a hrozienka,
  • hnedý cukor – podľa chuti,
  • 100 g pšeno

Postup receptu

1

Na začiatku pšeno sparíme – dáme ho do hrnca a prepláchneme horúcou vodou aspoň trikrát. Tým ho zbavíme horkosti. Na kašu môžeme použiť klasické kravské mlieko alebo rastlinné.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Denča

2

Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca a zalejeme mliekom v pomere približne 1:4. Pridáme chia semienka, osladíme cukrom/medom a varíme do úplného zmäknutia pšena (ak je pšeno tvrdé, prilejeme mlieko, vsaje ho riadne množstvo aj vďaka chia semienkam). Varenie bude trvať 15 – 20 minút.

Varíme kašu. Foto - Denča

3

Keď je pšeno mäkké, odstavíme ho a primiešame doň mak a hrozienka. Zmes rozdelíme do pohárov a dozdobíme čerstvým ovocím. Kaša je výborná teplá aj studená.

Pšenová kaša. Foto - Denča

Veríme, že vám bude naša pšenová kaša s makom a ovocím chutiť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na ovsenú kašu s jablkami

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu