2x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 60 – 90 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Najlepšie hovädzie ragú na mrkve. Toto chutné a zdravé jedlo je skvelým tipom na obed alebo na večeru a ako prílohu si k nemu môžete zvoliť v podstate čokoľvek. Recepty s hovädzím mäsom sú veľmi obľúbené, pretože je chutné a zdravé. Stačí si ho len pripraviť tak, aby chutilo neodolateľne, presne ako ragú podľa receptu portálu Chutné recepty.

Hovädzie ragú

Chutné a výživné hovädzie ragú patrí k obľúbeným receptom v slovenských kuchyniach. Jeho výhodou je aj to, že si k nemu viete pripraviť v podstate akúkoľvek prílohu – dusenú ryžu, opekané zemiaky, parenú knedľu či tarhoňu. Ak si strážite postavu, tak vám odporúčame zeleninový šalát alebo dusenú zeleninu. Poprípade si môžete pripraviť pol na pol. Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si spolu s nami chutný obed alebo večeru

Hovädzie ragú, známe aj ako mäsový guláš, má pôvod v talianskej kuchyni a získalo popularitu po celom svete. Samotné slovo „ragú“ vychádza z francúzskeho „ragout“, čo znamená „mäsový guláš“. Je fascinujúce sledovať, ako sa toto jedlo vyvíjalo a prispôsobovalo rôznym kultúram a regionálnym tradíciám. Jednou z výnimočných charakteristík hovädzieho ragú je jeho množstvo variantov. Bolognese v Taliansku, Boeuf Bourguignon vo Francúzsku a Estofado vo Španielsku sú len niektoré z mnohých príkladov, ktoré ilustrujú rozmanitosť tohto jedla.

Pri príprave hovädzieho ragú sa často využíva metóda dlhého a pomalého varenia. Tento proces umožňuje mäsu postupne mäknúť a omáčke získať bohaté chuťové rozmery. V mnohých receptoch sa taktiež odporúča pridanie vývaru a vína, čo pridáva jedlu hĺbku, intenzitu a komplexnosť.

Hovädzie ragú je často spájané s rôznymi prílohami. Od klasických talianskych cestovín, ako sú tagliatelle, po knedle a zemiakové pyré, tento pokrm je skvelým spoločníkom pre rôzne druhy príloh. Okrem toho sa hovädzie ragú často využíva aj ako plnka do rôznych jedál, ako sú zemiakové palacinky alebo rôzne druhy pečiva.

Z hľadiska zdravia je hovädzie mäso bohatým zdrojom bielkovín, železa, zinku a vitamínov skupiny B. Pri kombinácii s rôznymi druhmi zeleniny môže byť hovädzie ragú aj nutrične vyváženým jedlom.

Je zaujímavé pozorovať, ako sa kuchynské tradície odzrkadľujú v rôznych prístupoch k príprave hovädzieho ragú. Napríklad v talianskom meste Bologna existujú špeciálne pravidlá a normy, ktoré definujú, čo môže byť považované za autentický recept na Bolognese. Toto zdôrazňuje, akým spôsobom jedlo odzrkadľuje miestnu kultúru a tradície. Navyše, v súčasnej dobe sme svedkami inovácií v príprave hovädzieho ragú. Kuchári experimentujú s rôznymi druhmi mäsa, exotickými koreninami a nekonvenčnými ingredienciami, aby vytvorili moderné variácie tohto tradičného jedla.

Celkovo vzaté, hovädzie ragú nie je len chutným pokrmom, ale aj nositeľom histórie, kultúry a kuchynskej kreativity. Ako prílohu si k nemu môžete pripraviť napríklad aj kuskus s hráškom.

Tajomstvo prípravy hovädzieho ragú

Príprava najlepšieho hovädzieho ragú môže byť umenie, ktoré si vyžaduje pozornosť k detailom a trpezlivosť. Tu sú niektoré „tajomstvá“ prípravy, ktoré môžu prispieť k vytvoreniu vynikajúceho hovädzieho ragú:

  1. Výber kvalitných surovín: Začnite s výberom kvalitného mäsa. Použite hovädzie mäso dobrej kvality s vyšším obsahom tuku, napríklad mäso z pleca alebo krku. Rovnako dôležitá je aj kvalitná paradajková omáčka a čerstvé zeleninové ingrediencie.
  2. Dlhý čas varenia: Dlhý čas varenia je kľúčovým faktorom pre vývoj bohatých chutí. Mäso by malo mať dostatok času na pomalé varenie, aby sa stalo jemné a šťavnaté, a omáčke by sa malo dovoliť postupné zhustnutie a získanie komplexnej chuti.
  3. Využitie vína: Mnohé recepty na hovädzie ragú odporúčajú pridanie vína. Kvalitné víno môže pridať hĺbku a bohatstvo chuti. Je dôležité nezabudnúť nechať víno odpariť, aby sa odstránili alkoholické tóny.
  4. Dôkladné zaliatie vývarom: Prídavok vývaru je ďalším spôsobom, ako pridať bohatosť a tekutosť do ragú. Použite dobrý mäsový alebo zeleninový vývar, aby sa rozvinula plná paleta chutí.
  5. Použitie zeleniny: Väčšina kvalitných ragú obsahuje zeleninu, ako je mrkva, cibuľa a zeler. Tieto prídavky pridávajú nielen chutné nuansy, ale vytvárajú aj pôsobivú textúru.
  6. Prispôsobenie podľa chuti: Sledujte prípravu a ochutnávajte. Každý kuchár má svoje preferencie, takže neváhajte prispôsobiť množstvo a typ ingrediencií podľa svojej chuti. Je to o experimentovaní a nachádzaní dokonalého pomeru pre vás.

Pamätajte, že vytvorenie „najlepšieho“ hovädzieho ragú je subjektívne a závisí od osobných preferencií. Experimentujte s rôznymi variáciami a prispôsobte si recept podľa svojich chutí. Okrem hovädzieho ragú vyskúšajte aj náš recept na výborný mexický guláš, hovädzí stroganov, maďarský hovädzí perkelt, jednoduchý zeleninový vývar, kuskus s kuracím mäsom či morčaciu polievku

Ingrediencie

Postup receptu

1

Pripravíme mäso, ktoré umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame ho na kocky alebo rezance, čo máme radšej. Na opekanie mäsa si pripravíme väčšiu panvicu. 

Pripravíme mäso. Foto - Nela

2Na panvici rozohrejeme olej alebo bravčovú masť, a pridáme cibuľu nakrájanú na drobno. Cibuľu orestujeme dozlatista a pridáme k nej mletú červenú papriku (cca 2 PL). 

Opražíme cibuľu. Foto - Nela

3

Cibuľu s paprikou poriadne premiešame a teraz prichádza na rad mäso, ktoré pridáme k cibuli a okoreníme okrem soli, tú použijeme až nakoniec. Mäso restujeme za stáleho miešania, aby sa zatiahlo. 

Okoreníme. Foto - Nela

4Teraz si pripravíme mrkvu, ktorú očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Nakrájanú mrkvu pridáme k zatiahnutému mäsu a restujeme ďalších 5 minút. 

Pridáme mrkvu. Foto - Nela

5

Teraz pridáme k mäsu a mrkve paradajkové pyré a červené víno. Ak nemáte paradajkové pyré, narežte paradajky do kríža (iba jemne) a vložte ich potom do horúcej vody. Po vybratí z vody ich olúpte a nakrájajte na drobno. 

Pridáme pyré. Foto - Nela

6

Chvíľku to spolu restujeme pod pokrievkou. Na jemnom stupni necháme mäsko dusiť, aby pustilo vlastnú šťavu, bude tak lepšie chutiť. Potom ho podlejeme asi 2 dl vody a dusíme do mäkka. 

Podusíme. Foto - Nela

7

Ak je to potrebné, hovädzie mäso počas dusenia podlievame horúcou vodou. Keď je už mäso dostatočne mäkké, dosolíme ho podľa obľuby a hovädzie ragú sa môže podávať. 

Podlejeme. Foto - Nela

Tip na záver: Hovädzie mäso si môžeme pripraviť aj deň vopred a ušetríme si tak čas pri dusení. Nakrájané mäso vložíme do dózičky, kde k nemu pridáme aj 2 PL olivového oleja a koreniny podľa chuti okrem soli. Zamiešame to, uzavrieme a uložíme do chladu. Vytiahneme na druhý deň pred varením.  

Hovädzie ragú máme hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na dusené hovädzie mäso

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu