Výborné pečené kačacie prsia – chrumkavé a šťavnaté. Milovníci kačacieho mäsa si pochutnajú na tomto skvelom obede, ktorý si môžete pripraviť aj s červenou alebo klasickou kapustou. Kačacie prsia si totižto viete doma upiecť presne tak, aby chutili ako z reštaurácie. Skúste overený recept portálu Chutné recepty, neoľutujete.
Pečené kačacie prsia
Kačacie mäsko je veľmi chutné a lahodné. Má svojich priaznivcov azda v každej rodine. Častokrát sa pripravuje práve s červenou alebo klasickou kapustou a k tomu parená knedľa. Pečené kačacie prsia sú pochúťka, ktorú musíte vyskúšať, ak ste ešte neskúsili. Chutné chrumkavé a šťavnaté mäsko je snom každého labužníka. Domáca lokša k tomu a budete mať doma hotové kačacie hody. Pripravme si spolu pečené kačacie prsia.
Pečené kačacie prsia predstavujú lahodný a elegantný pokrm, ktorý môže obohatiť váš jedálniček a zároveň poskytnúť skvelý zážitok pre vaše chuťové poháriky. Okrem samotného receptu existuje mnoho zaujímavých informácií o tomto lahodnom jedle, ktoré môžu potešiť nielen gurmánov, ale aj tých, ktorí si radi rozširujú obzory v kuchyni.
Prvým fascinujúcim aspektom je historický kontext kačacieho mäsa. Kačica ako potravina má bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekých čias. V starovekom Egypte a v starovekom Ríme bolo kačacie mäso vysoko cenené a považované za delikatesu pre svoju jemnú textúru a výraznú chuť. Dnes je kačacie mäso stále považované za špeciálny pokrm a je častým hosťom na prestížnych stoloch po celom svete.
Kačacie mäso
Kačacie mäso predstavuje výnimočný zdroj chutného a výživného jedla, s množstvom zaujímavých a užitočných charakteristík. Tu sú niektoré informácie, ktoré vám môžu pomôcť lepšie oceniť túto lahodnú pochúťku:
- Nutričná hodnota: Kačacie mäso je bohaté na živiny a má vysoký obsah bielkovín, železa, fosforu a vitamínov skupiny B. Taktiež je zdrojom zinku a selénu, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému.
- Nízky obsah tuku: Voľne žijúce kačky majú tendenciu mať nízky obsah tuku v porovnaní s domácimi druhmi. To robí kačacie mäso atraktívnym pre tých, ktorí dbajú na nízky príjem tukov.
- Jemná textúra: Kačacie mäso je známe svojou jemnou a mäkkou textúrou, čo robí kačacie prsia obľúbeným výberom pre ľudí, ktorí preferujú mäso s delikátnou štruktúrou.
- Unikátna chuť: Chuť kačacieho mäsa je jedinečná a výrazná. Má výrazný, bohatý a niekedy divoký charakter, čo ho odlišuje od iných druhov hydiny.
- Všestrannosť: Kačacie mäso sa dá prípravou prispôsobiť rôznym kulinárskym štýlom a receptom. Môže byť grilované, pečené, dusené alebo pripravené v omáčkach a každý spôsob prípravy mu dodáva vlastnú špecifickú chuťovú dimenziu.
- Využitie v gastronómii: Kačacie mäso je častým hosťom v rôznych kuchyniach po celom svete. Je obľúbené v ázijskej kuchyni, francúzskych pokrmoch, ale aj v tradičných jedlách v mnohých ďalších kultúrach.
- Pôvod a história: Kačacie mäso má bohatú históriu a bolo konzumované už v starovekých civilizáciách. V starovekom Ríme a v starom Egypte bolo považované za lahôdku, a často bolo súčasťou hodov a slávností.
Ingrediencie
- 3 – 4 ks kačacie prsia s kožou,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup receptu
1
Mäsko najprv umyjeme a osušíme. Kožu na kačacích prsiach narežeme šikmo, poprípade aj šachovnicovo. Dáme si však pozor na to, aby sme nezarezali do mäsa. Takto narezané prsia teraz okoreníme z oboch strán, pričom soľ a mleté čierne korenie pridávame podľa chuti. Rúru si predhrejeme na 200°C. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože kačacie prsia musia ísť do vyhriatej rúry.
2Počas toho, ako sa nám rúra predhrieva, siahneme po kvalitnej panvici a položíme na ňu kačacie prsia na kožu (panvica musí byť studená, aby sa koža nepripiekla). Teraz zapneme sporák naplno a kačacie prsia opekáme 5 minút zo strany kože a 4 minúty zo strany mäska.
3
Keď máme prsia opečené, preložíme ich na pekáč aj so šťavou, ktorú pri opekaní na panvici pustili. Na pekáč ich pokladáme kožou hore. V rozohriatej rúre sa budú piecť približne 10 minút, záleží to od veľkosti mäsa. Po 10 minútach ich skontrolujeme, nesmú byť totiž surové, ale mali by byť šťavnaté. Ak sú dobre upečené, tak máme hotovo. Pečené kačacie prsia sa môžu podávať.
Tip na záver: Ak chceme mať kožu viac chrumkavú, po upečení pŕs v rúre ich ešte stranou kože opečieme na rozohriatej panvici. Bude chvíľku trvať, kým budú chrumkavé. Hotové pečené kačacie prsia necháme potom 5 minút postáť, aby mäso odležalo, a potom ho nakrájame na plátky.
Pečené kačacie prsia sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na poctivú zemiakovú knedľu. Pripravte si podľa nášho receptu aj najlepšiu kapustu ku kačke.