Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa podľa originálneho receptu. Za týmto gulášom sa budete len tak oblizovať. Stačí, ak ho raz ochutnáte, a už si ho budete pripravovať oveľa častejšie. Pripravte si tento gastronomický pôžitok spolu s nami a skúste recept portálu Chutné recepty na najlepší mexický guláš.
Mexický guláš
Guláš z hovädzieho mäsa, obrovská kôpka ryže a na tom už len syr. Táto, takmer zabudnutá, dobrota poteší vaše chuťové poháriky a potešia sa jej aj vaši rodinný príslušníci. Mexický guláš z hovädzieho mäsa musí mať v svojej kuchárke každá poriadna gazdiná. Jeho príprava nie je taká náročná a chuťovo je výborný, určite sa ho oplatí vyskúšať, ak ste si ho ešte nepripravovali. Poďme si spolu uvariť mexický guláš.
Mexický guláš s hovädzím mäsom, omáčkou obsahujúcou hrášok a podávaný s ryžou a nastrúhaným syrom je jedinečným spojením chutí a textúr. Toto jedlo odráža nie len bohatstvo mexickej kuchyne, ale aj praktickosť a kreativitu pri vytváraní chutných pokrmov. Hovädzie mäso poskytuje sýtosť a dôležité proteíny, zatiaľ čo hrášok pridáva do omáčky šťavnatosť a farbu.
Ryža, ktorá je tradičným doplnkom mnohých mexických jedál, slúži ako skvelý spoločník k tomuto guláša. Jej neutrálna chuť dobre kontrastuje s pikantnými a bohatými arómami omáčky. Nastrúhaný syr pridáva k jedlu ďalšiu vrstvu chutí a textúr, čím vytvára harmonickú kombináciu s ostatnými ingredienciami.
Hrášok v omáčke
Spojenie hovädzieho mäsa a hrášku v omáčke je fascinujúcou kombináciou, ktorá prináša do jedla nielen lahodnú chuť, ale aj rôznorodosť textúr. Toto spojenie sa objavuje v rôznych kuchyniach po celom svete a každá má svoj vlastný spôsob, ako využiť tieto ingrediencie.
Pokiaľ ide o mexický guláš, môže byť toto spojenie vytvorené v kontexte omáčky, ktorá obklopuje kúsky hovädzieho mäsa a hrášku. Hovädzie mäso dodáva jedlu bohatú a sýtu chuť, pričom sa môže variť do mäkka a absorbovať aromatické koreniny a korenia použité pri príprave omáčky.
Hrášok pridáva do omáčky šťavnatosť a sviežosť. Jeho jemná chuť kontrastuje s bohatosťou hovädzieho mäsa a môže ponúkať príjemný kontrast v textúre. Hrášok tiež prispieva k farebnej pestrosti jedla, vytvárajúc vizuálny dojem a obohacujúc celkový zážitok zo stravovania.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzie mäso,
- 1 ks cibuľa,
- 1 PL hladká múka,
- 1 ks malý paradajkový pretlak,
- 2 plné hrste nastrúhaný syr,
- 1 ČL mletá červená paprika,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti,
- 4 PL olej
Postup receptu
1
Hovädzie mäso (napríklad hovädzie zadné) nakrájame na kocky. Dáme ho do misky a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Zmiešame to, nech sa korenie dostane všade a odložíme do chladničky, ideálne na noc. Mäso nasiakne korenie a rýchlejšie sa uvarí.
2Očistíme cibuľu a nakrájame ju na drobné kocky. V hrnci na oleji ju opečieme do sklovita. Následne k nej pridáme aj napacované mäso, ktoré sprudka orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme k nemu pretlak a hrniec zakryjeme pokrievkou, nech sa mäso dusí. Občas ho skontrolujeme, premiešame, a ak sa nám zdá, že sa šťava vyparila, tak postupne dolievame vodu.
3
Približne po hodine varenia pridáme k mäsu aj hrášok. Ak ho pridáte skôr, mohol by sa rozvariť. Guláš varíme ešte asi 30 – 45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa aspoň trochu nezredukuje.
4Keď sa všetka voda z omáčky odparí, tak je omáčka hustá tak akurát. Ak však máte radi viac omáčky, zahustite ju múkou – múku rozmiešajte v 1 šálke vody a pomaly vlejte do guláša, zamiešajte. Varte aspoň 7 – 10 minút. Mexický guláš je hotový a podávame ho s ryžou a nastrúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na divinový guláš alebo náš recept na domáci tatarák či hovädzie ragú.