Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1 hodina 40 minút
Počet porcií: 4
 

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa podľa originálneho receptu. Za týmto gulášom sa budete len tak oblizovať. Stačí, ak ho raz ochutnáte, a už si ho budete pripravovať oveľa častejšie. Pripravte si tento gastronomický pôžitok spolu s nami a skúste recept portálu Chutné recepty na najlepší mexický guláš. 

Mexický guláš 

Guláš z hovädzieho mäsa, obrovská kôpka ryže a na tom už len syr. Táto, takmer zabudnutá, dobrota poteší vaše chuťové poháriky a potešia sa jej aj vaši rodinný príslušníci. Mexický guláš z hovädzieho mäsa musí mať v svojej kuchárke každá poriadna gazdiná. Jeho príprava nie je taká náročná a chuťovo je výborný, určite sa ho oplatí vyskúšať, ak ste si ho ešte nepripravovali. Poďme si spolu uvariť mexický guláš. 

Mexický guláš s hovädzím mäsom, omáčkou obsahujúcou hrášok a podávaný s ryžou a nastrúhaným syrom je jedinečným spojením chutí a textúr. Toto jedlo odráža nie len bohatstvo mexickej kuchyne, ale aj praktickosť a kreativitu pri vytváraní chutných pokrmov. Hovädzie mäso poskytuje sýtosť a dôležité proteíny, zatiaľ čo hrášok pridáva do omáčky šťavnatosť a farbu.

Ryža, ktorá je tradičným doplnkom mnohých mexických jedál, slúži ako skvelý spoločník k tomuto guláša. Jej neutrálna chuť dobre kontrastuje s pikantnými a bohatými arómami omáčky. Nastrúhaný syr pridáva k jedlu ďalšiu vrstvu chutí a textúr, čím vytvára harmonickú kombináciu s ostatnými ingredienciami.

Okrem samotného jedla sa môžete nechať inšpirovať aj tým, že Mexiko, s jeho pestrofarebnou kultúrou a bohatou históriou, prináša do jedla viac ako len ingrediencie. V každom pokrme sa skrýva kus príbehu tejto fascinujúcej krajiny. Nech vám táto chuťová a kulinárska cesta prináša radosť a pripomína vám pestrú paletu chutí, ktoré sa snúbia v tradičných mexických jedlách.

Hrášok v omáčke

Spojenie hovädzieho mäsa a hrášku v omáčke je fascinujúcou kombináciou, ktorá prináša do jedla nielen lahodnú chuť, ale aj rôznorodosť textúr. Toto spojenie sa objavuje v rôznych kuchyniach po celom svete a každá má svoj vlastný spôsob, ako využiť tieto ingrediencie.

Pokiaľ ide o mexický guláš, môže byť toto spojenie vytvorené v kontexte omáčky, ktorá obklopuje kúsky hovädzieho mäsa a hrášku. Hovädzie mäso dodáva jedlu bohatú a sýtu chuť, pričom sa môže variť do mäkka a absorbovať aromatické koreniny a korenia použité pri príprave omáčky.

Hrášok pridáva do omáčky šťavnatosť a sviežosť. Jeho jemná chuť kontrastuje s bohatosťou hovädzieho mäsa a môže ponúkať príjemný kontrast v textúre. Hrášok tiež prispieva k farebnej pestrosti jedla, vytvárajúc vizuálny dojem a obohacujúc celkový zážitok zo stravovania.

Pri varení s hovädzím mäsom a hráškom môžu byť do omáčky pridané ďalšie ingrediencie, ako napríklad paradajky, cibuľa, chilli papričky, koriander alebo ďalšie koreniny, ktoré pridávajú ďalšie hĺbky chuti a vône. Kombinácia týchto ingrediencií vytvára kompletný a vyvážený pokrm.

Takéto jedlá nielenže potešia chuťové poháriky, ale môžu aj evokovať nostalgické spomienky na domáce recepty a tradičné kuchyne. Spojenie hovädzieho mäsa a hrášku vytvára harmonický tanec chutí a aróm, ktorý robí jedlo zaujímavým a uspokojujúcim.

Pre milovníkov gulášov máme recept aj na kotlíkový guláš, maďarský guláš, bravčový guláš, fazuľový guláš bez mäsa, segedínsky guláš či výborný cuketový guláš

Ingrediencie

Postup receptu

1

Hovädzie mäso (napríklad hovädzie zadné) nakrájame na kocky. Dáme ho do misky a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Zmiešame to, nech sa korenie dostane všade a odložíme do chladničky, ideálne na noc. Mäso nasiakne korenie a rýchlejšie sa uvarí. 

Napacujeme mäso. Foto - Ivka

2Očistíme cibuľu a nakrájame ju na drobné kocky. V hrnci na oleji ju opečieme do sklovita. Následne k nej pridáme aj napacované mäso, ktoré sprudka orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme k nemu pretlak a hrniec zakryjeme pokrievkou, nech sa mäso dusí. Občas ho skontrolujeme, premiešame, a ak sa nám zdá, že sa šťava vyparila, tak postupne dolievame vodu. 

Uvaríme mäso. Foto - Ivka

3

Približne po hodine varenia pridáme k mäsu aj hrášok. Ak ho pridáte skôr, mohol by sa rozvariť. Guláš varíme ešte asi 30 – 45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa aspoň trochu nezredukuje. 

Pridáme hrášok. Foto - Ivka

4Keď sa všetka voda z omáčky odparí, tak je omáčka hustá tak akurát. Ak však máte radi viac omáčky, zahustite ju múkou – múku rozmiešajte v 1 šálke vody a pomaly vlejte do guláša, zamiešajte. Varte aspoň 7 – 10 minút. Mexický guláš je hotový a podávame ho s ryžou a nastrúhaným syrom. 

Dochutíme a podávame. Foto - Ivka

Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na divinový guláš alebo náš recept na domáci tatarák či hovädzie ragú

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu