14x hlasované

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 2
 

Mliečna ryža s ovocím je to pravé, ak máte chuť na sladké raňajky. Vyskúšajte tento jednoduchý a hlavne rýchly recept, ktorý zvládne každý začiatočník. Teplé a sladké raňajky sú vhodné nielen počas zimy, ale kedykoľvek, keď vás na nich prepadne chuť. 

Mliečna ryža s ovocím

Tieto raňajky sú skvelé v tom, že na ich prípravu budete v podstate potrebovať iba mlieko, ryžu a nejaké ovocie podľa chuti. Zvyšok si môžete zvoliť podľa toho, ako to máte radi. Veľmi dobre chutí s orechovým maslom alebo len posypaná grankom. Veľa ľudí ju obľubuje s kúskami čokolády a niekto zas iba s cukrom alebo dokonca aj bez. Je to na vás a vašich chuťových preferenciách. 

Jednou z vecí, ktoré majú všetci na mliečnej ryži radi je to, že dokáže človeka poriadne zasýtiť na celkom dlhý čas. Ak máte pred sebou dlhý deň alebo výlet, mliečna ryža je skvelá voľba na raňajky, pretože vám dodá veľa energie a zasýti vás na dlho. 

Takéto raňajky sú zároveň plné živín, pretože mliečna ryža obsahuje sacharidy, ktoré sú dôležitým zdrojom energie pre telo. Sacharidy pomáhajú dopĺňať glykogénové rezervy a poskytujú palivo pre fyzickú aktivitu a mozgovú činnosť, takže ju môžete pripravovať napríklad aj deťom ráno pred školou, pretože s plným žalúdkom sa im bude v škole ľahšie rozmýšľať. 

Mliečna ryža s ovocím obsahuje aj bielkoviny, tuky, vitamíny (napr. vitamín D, vápnik) a minerály (napr. železo, draslík), ktoré prispievajú k celkovému výživovému obsahu jedla. 

Zároveň aj tí, ktorí majú celiakiu alebo intoleranciu na lepok, ju môžu s chuťou raňajkovať, pretože ryža je bezlepkové zrno. Avšak, je dôležité zabezpečiť, aby bol výrobok označený ako bezlepkový a nemal žiadne kontaminácie lepkom pri spracovaní. Taktiež je ryža ľahko stráviteľná a môže byť dobre tolerovaná ľuďmi s citlivým trávením alebo žalúdočnými problémami.

Mliečna ryža s ovocím podľa chutnerecepty.sk je niečo, čo by ste mali rozhodne zaradiť do svojho jedálnička. Okrem toho si na raňajky môžete pripraviť aj hemendex so šunkou

Mliečna ryža na rôzne spôsoby 

Mliečna ryža je obľúbená široko-ďaleko, preto niet divu, že existuje niekoľko rôznych možností, ako a s čím si ju pripraviť. Tu je niekoľko príkladov:

  1. Klasická mliečna ryža: Toto je tradičná verzia mliečnej ryže, pripravená varením ryže v mlieku s prípadným pridaním cukru, vanilkového extraktu a škorice. Je to jednoduchá a obľúbená možnosť na sladké raňajky alebo dezert.

  2. Mliečna ryža s kokosovým alebo mandľovým mliekom: Táto verzia mliečnej ryže sa pripravuje s kokosovým mliekom namiesto obyčajného mlieka. Kokosové mlieko pridáva bohatú chuť a krémovú konzistenciu. Mandľové mlieko je zas vhodné pre tých, ktorí preferujú rastlinné mlieka alebo majú intoleranciu na laktózu.

  3. Chladná mliečna ryža: Táto verzia mliečnej ryže sa podáva studená. Po varení a vstrebaní mlieka sa mliečna ryža chladí v chladničke a podáva sa ako osviežujúci dezert alebo raňajky.

Toto je len zopár príkladov rôznych druhov mliečnej ryže, ale existuje mnoho ďalších variácií, ktoré môžete vyskúšať podľa svojich chuťových preferencií. Môžete experimentovať s pridaním viacerých druhov ovocia, orechov, korenín alebo iných prísad, aby ste vytvorili jedinečnú a chutnú mliečnu ryžu. Mliečna ryža s ovocím sa pripravuje veľmi rýchlo a náš recept nájdete nižšie.

Vyskúšajte od nás aj tento recept na mliečnu ryžu alebo pšenovú kašu s makom. Pre milovníkov pudingov odporúčame rýchly chia puding a deťom môžete pripraviť jablkovú presnidávku s piškótami. 

Ingrediencie

Postup prípravy mliečnej ryže s ovocím

1Pripravíme ryžu – Ryžu prepláchneme studenou vodou, necháme ju odkvapkať a dáme do hrnca.

Pripravíme ryžu. Foto - Kristýna

2Zalejeme mliekom – Ryžu zalejeme mliekom a pridáme štipku soli.

Zalejeme mliekom. Foto - Kristýna

3Pridáme cukor – Do mlieka s ryžou pridáme práškový cukor. Kto má rád veľmi sladké raňajky, môže si pokojne pridať o jednu lyžicu navyše.

Pridáme cukor. Foto - Kristýna

4Dáme variť – Ryžu privedieme do varu, až sa začne variť, stiahneme na mierny plameň a varíme 20 minút. V tomto kroku môžete do ryže pridať aj ovocie, bude sa do nej hodiť v podstate akékoľvek, aké mate radi – jablká, banán, broskyne, jahody alebo maliny. Mliečna ryža tak bude šťavnatejšia a spojí sa v nej sladká chuť s kyslastou. 

Dáme variť. Foto - Kristýna

5Dáme do misky a dozdobíme – Ryžu dáme do misky a môžeme pridať orechové maslo, ovocie alebo granko či kúsky čokolády, každý ako to má najradšej. Mliečna ryža s ovocím je hotová a tu je výsledok. 

Dáme do misky a dozdobíme. Foto - Kristýna

Tip na záver: Mliečna ryža s ovocím sa hodí aj ako dezert ku kávičke, môžete si ju pripraviť v menšom množstve a na záver ozdobiť ovocím alebo čokoládou, bude tak osviežujúca.

Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame ďalšie tipy na raňajky z portálu Ženy v mesteskvelé domáce lievance z kyslého mlieka alebo výborné avokádo s vajcom.

Videorecept: mliečna ryža s ovocím

Ďalšie overené recepty

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu