4.8/5 - (11 votes)

 
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 2-3 hodiny
Počet porcií: 5
 

Sviečková na smotane, obľúbená pochúťka, ktorá osloví skutočne každého. Najmä, keď je správne pripravená. S jednoduchým fotopostupom od Chutné recepty si viete nachystať takúto sviečkovú rýchlo a chutne. Veľa šťastia!

Sviečková na smotane

Sviečková pripravená na smotanovej omáčke – jasný poklad českej kuchyne. Síce sa nám recept môže zo začiatku zdať komplikovaný, s našim fotopostupom tento luxusný obed hravo zvládnete. Potešte vašich členov domácnosti ešte dnes!

A ak ste sa pokúšali ste sa už v minulosti pripraviť sviečkovú, no nevyšla ako na obrázkoch? Aby sa situácia neopakovala, ponúkame vám na  recept na staročeskú sviečkovú.

Máme pre vás aj ďalší overený staročeský recept na kulajdu podľa portálu Ženy v meste. Alebo napríklad aj tento recept na pečené kura.

Ingrediencie na pravú českú sviečkovú

(5 porcií)

  • 1 kg hovädzie mäso,
  • 10 dkg slanina,
  • 125 dkg maslo,
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 2 ks mrkva,
  • 2 ks petržlen,
  • 1 ks zeler,
  • 10 guličiek peper,
  • 6 guličiek nové korenie,
  • 4 ks bobkový list,
  • Štipka tymiánu,
  • 3 PL hladká múka,
  • Ocot alebo citrónová šťava – podľa chuti,
  • 2 kelímky smotana – podľa preferencií (buď kyslá alebo šľahačková),
  • 1 liter mlieka,
  • Soľ – podľa chuti,
  • Worchestrová omáčka – podľa chuti

Postup receptu na originál sviečkovú na smotane

1Na masle opečieme mäso (z každej strany cca 3-4 minúty), potom preložíme do pekáča.

Mäso opečieme a preložíme. Foto - Kristýna

2Na panvici osmažíme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu a všetku ostatnú koreňovú zeleninu, ktorú si predtým nastrúhame. Pár minút restujeme a preložíme do pekáča s mäsom.
Osmažíme slaninu a pridáme zeleninu. Foto - Kristýna

3Mäso a zeleninu spolu okoreníme, posolíme a podlejeme vodou. Pečieme v rúre na 250°C, až kým nám mäso nezmäkne. Trvá to cca 2-3 hodiny.

Pečieme, až kým mäso nezmäkne. Foto - Kristýna

4Mäso po upečení vyberieme. Snažíme sa vytiahnuť všetko korenie a zeleninu rozmixovať.

Mäso po upečení vyberieme. Foto - Kristýna

5Nakoniec zahustíme múkou, ktorú predtým rozšľaháme v smotane. Následne pridáme mlieko, ale iba také množstvo, aby omáčka nebola riedka. Dochutíme worchestrovou omáčkou a citrónovou šťavou. Sviečkovú podávame s domácimi knedľami.

Zahustíme, dochutíme a podávame. Foto - Kristýna

Dobrú chuť! Veríme, že sa každý člen domácnosti spokojne najedol! Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na výborný obed.

Video ako pripraviť sviečkovú

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu