Jablkový závin
Jeseň sa blíži a s ňou aj úroda jabĺk, ktorých bude zas a znova neúrekom. Jablkový závin je skvelý tip, ako zúžitkovať jablká a upiecť si rýchlu dobrotu. Recept obsahuje základné suroviny, takže je to o to jednoduchšie. Jablkový závin sa výborne hodí ku kávičke alebo čaju, a ak si ho naservírujete aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny, nie je o čom. Pripravte si ho podľa nášho podrobného foto-receptu a spríjemnite si poobedie touto maškrtou.
Jablkový závin má hlboké korene v európskej kuchyni a je populárny na mnohých miestach po celom svete. Jeho pôvod možno vystopovať až do stredoveku, a postupom času sa stal jedným z ikonických dezertov. Jablkový závin sa zvyčajne vyrába z tenkého cesta (lístkového cesta alebo kysnutého cesta), ktoré je následne plnené nakrájanými jablkami zmiešanými s cukrom a korením, ako je škorica. Závin sa zvyčajne zdobí krútiacimi vzormi na povrchu.
Okrem tradičnej verzie s jablkami existuje mnoho rôznych variantov jablkového závinu. Niektoré môžu obsahovať orechy, sušené ovocie alebo môžu byť kombinované so zmesou rôznych druhov ovocia. Tieto úpravy pridávajú závinu rôznorodosť chutí a textúry. Na sladenie závinu sa bežne používa cukor alebo med. Med môže pridať do závinu bohatšiu a hlbšiu sladkosť, zatiaľ čo cukor môže zabezpečiť karamelizovaný povrch.
Jablkový závin sa často podáva teplý s gurmánskym zmrzlinovým alebo šľahačkovým krémom. Teplý závin spolu s mrazeným krémom vytvára kontrast v teplote a textúre, čo robí závin výnimočným dezertom.
Závin je vynikajúcou platformou na prejav kreativity. Môžeš experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, pridávať do závinu klinčeky, muškátový orech, citrónovú kôru a iné prísady, ktoré podporia hlbšiu a zaujímavejšiu chuť. Jablkový závin je skutočne ikonickým dezertom, ktorý sa stal obľúbeným pre svoju chutnú kombináciu cesta, sladkých jabĺk a aromatického korenia.
Upečte si s nami aj kakaový závin alebo jablkovú štrúdľu.
Jablká a pečenie
Pri výbere jabĺk na pečenie je dôležité zvoliť také odrody, ktoré sa počas pečenia nerozpadnú. Odrody s hustou šťavou sa na pečenie najlepšie hodia. Napríklad odrody Granny Smith, Honeycrisp, Jonagold alebo Fuji sú obľúbené vo svete pečenia. Okrem tradičnej škorice môžete k jablkám pri pečení pridať ďalšie koreniny ako muškátový orech, klinčeky, zázvor alebo kardamóm. Tieto koreniny pridávajú do dezertov bohatšiu a zaujímavejšiu chuťovú paletu.
Pri mnohých receptoch na jablkové dezerty nie je nutné ošúpať jablká. Ich kôra obsahuje vlákninu a prírodné látky, ktoré môžu pridať textúru a chuť do pečených jedál. Ak nakrájate jablká na kúsky a chcete ich nechať na chvíľu odpočívať pred pečením, aby nezačali hnednúť, môžete ich pokvapkať citrónovou šťavou. Kyselina obsiahnutá v citróne pomôže zachovať ich sviežosť.
Rôzne odrody jabĺk môžu mať rôznu textúru po upečení. Niektoré sa pri pečení rozpadnú na kašu, čo je výborné na prípravu náplní do koláčov alebo závinov. Iné odrody zostanú pevnejšie, čo je ideálne na dezerty, kde chcete zachovať kúsky jabĺk vo svojej pôvodnej forme.
Jablká môžu pri pečení vytvárať veľa šťavy, čo môže spôsobiť pretečenie. Ak tomu chcete predísť, môžete k jablkám pridať trochu múky, škrobu alebo strúhanky. Tieto látky absorbujú nadbytočnú vlhkosť. Nebojte sa experimentovať s rôznymi receptami a prispôsobovať ich svojim chuťovým preferenciám. Môžete vytvoriť vlastné unikátne kombinácie a pridať osobný dotyk do svojich pečených dezertov.
Jablká sú vynikajúcou ingredienciou pre pečené dezerty, pretože pridávajú sladkosť, textúru a arómu do vašich jedál. Ich všestrannosť umožňuje vytvárať rôzne druhy dezertov, od koláčov až po záviny a ovocné placky.
Pripravte si s nami aj krehký jablkový koláč, šťavnaté jablkové muffiny, jablkové rezy alebo rýchly jablkový koláč. Alebo tiež recept na krehký jablkový koláč.
Ingrediencie
- 1 ks lístkové cesto,
- 3 ks väčšie jablká,
- 3 PL strúhanka,
- 3 PL práškový cukor,
- 2 ČL mletá škorica,
- 1 ks vajce (na potretie)
Postup receptu
1
Cesto rozvaľkáme – Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Cesto tiež posypeme rovnomerne strúhankou, aby šťava z jabĺk nevytiekla.
2 Poukladáme jablká – Jablká na hrubom strúhadle postrúhame a poukladáme na strúhanku, okraje necháme voľné aby nám jablká nevypadli.
3
Posypeme cukrom a škoricou – Na jablká nasypeme práškový cukor, snažíme sa rovnomerne. Na záver ešte posypeme škoricou, taktiež rovnomerne.
4Ohneme okraje – Okraje cesta ohneme, aby nastrúhané jablká nevypadli.
5
Cesto zrolujeme – Cesto zrolujeme do pekného závinu.
6
Potrieme vajíčkom – Štrúdľu uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
7
Dáme piecť – Štrúdľu dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 30 minút.
8
Nakoniec už len upečený jablkový závin posypeme práškovým cukrom, rozkrojíme, dozdobíme mätou a podávame.
Vyskúšajte napríklad aj skvelý recept na poctivý kakaový koláč podľa portálu Ženy v meste. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou. Alebo skúste aj prečo praskne závin.
mňam… https://www.zenyvmeste.sk/krehky-jablkovy-kolac