Hlasovať
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 50 ks 
 

Najlepšie plnené čokoládové oblátky, aké ste kedy jedli. Je to stará klasika, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu. Ak patríte k tým, ktorí nepečú, tak tento recept je ako stvorený pre vás. Nepečená pochúťka s čokoládovou plnkou je doslova nebíčko v papuľke. Recept portálu Chutné recepty na čokoládové oblátky. 

Čokoládové oblátky 

Osvedčený recept na nepečenú pochúťku, ktorou sú plnené čokoládové oblátky. Sú ako stvorené pre tých, ktorí neobľubujú pečenie alebo neradi trávia veľa času v kuchyni pri pečení. Domáce oblátky sú omnoho lepšie ako tie kupované, pretože máte kontrolu nad tým, čo do nich dávate. Ak ste doteraz váhali s ich prípravou, teraz je ten správny čas si ich pripraviť, napríklad na Silvestra. Pripravme si ich spolu. 

Plnené čokoládové oblátky, tie lahodné pochúťky, majú bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Vytvárali sa v kláštoroch, pričom prvá písomná zmienka o nich pochádza zo 14. storočia. Ich výroba je precíznym procesom, kde kvalitné suroviny ako múka a vajíčka tvoria základ. Oblátky sa vytvárajú tlakom na horúcej platni, čím získavajú charakteristickú tenkú formu.

Nemôžeme zabudnúť na rozmanitosť oblátok vo svete. Čínske hľútko, holandský stroopwafel, belgický gaufier, francúzske gaufre či talianske pizzelle – všetky sú varianty oblátok, ktoré sa zakorenili v rôznych kultúrach. Oblátky majú svoje miesto aj pri sviatočných príležitostiach. V Rusku sa tradične podávajú pri veľkonočných sviatkoch, pridávajúc k špeciálnemu okamihu ďalšiu vrstvu tradície.

S postupom času a modernými technológiami vznikajú nové inovácie. Plnené čokoládové oblátky môžu teraz obsahovať rôzne náplne, od klasických orechových krémov až po netradičné kombinácie chutí. Okrem samostatného konzumu sa oblátky často využívajú aj ako surovina alebo dekorácia v rôznych dezertoch, vrátane zákuskov, zmrzliny a tort. Ich unikátna chuť a textúra pridávajú jedinečný zážitok do každej sladkej dobroty.

A tu je ešte jeden zábavný fakt: oblátky sa niekedy používajú v humoristických situáciách alebo ako súčasť vtipných darčekov, často v súvislosti s aprílovými žartmi. Pri výbere čokoládových oblátok je však dôležité venovať pozornosť kvalite ingrediencií, pretože tá ovplyvňuje nielen chuť, ale aj celkový zážitok z týchto lahôdok.

Možnosti plnenia oblátok

Existuje nespočetné množstvo možností, pokiaľ ide o plnenie oblátok. Tu je niekoľko nápadov na rôzne náplne:

  1. Ovocné pyré: Čerstvé ovocie alebo ovocné pyré, ako napríklad jahodové, malinové, hruškové alebo marhuľové, môže poskytnúť osviežujúcu a ovocnú chuť.

  2. Krémové náplne: Krémové náplne, ako napríklad vanilkový krém, čokoládový krém, karamelový krém alebo orechový krém, dodávajú oblátkam bohatú a jemnú konzistenciu.

  3. Mascarpone alebo krémový syr: Tieto jemné syry môžu byť osladené a pridané do náplní pre krémový a lahodný zážitok.

  4. Mliečne čokolády: Okrem tmavých čokolád je možné využiť aj mliečnu čokoládu alebo biele čokolády na prípravu náplní.

  5. Slané náplne: Pre kontrastnú chuť môžete experimentovať so slanými náplňami, napríklad so slaným karamelom alebo orechmi s prídavkom soli.

  6. Ovocie s mascarpone: Kombinácia čerstvého ovocia s mascarpone a trochu medu vytvára lahodnú a bohatú náplň.

  7. Kávové náplne: Pre milovníkov kávy sú kávové krémy, kávové ganache alebo kávové náplne skvelou voľbou.

  8. Džemy a marmelády: Sladké džemy a marmelády, ako jahodové, broskyňové alebo malinové, môžu poskytnúť intenzívnu a ovocnú chuť.

Kombinácie sú takmer nekonečné a vaša kreativita môže viesť k vytvoreniu vlastných jedinečných náplní pre čokoládové oblátky. S čokoládou si tiež viete pripraviť napríklad aj čokoládové guľky, Sacherovu tortu, čokoládové crinkles či nepečený čokoládový cheesecake. Možností je naozaj veľa a viaceré z nich nájdete na našom webe. 

Ingrediencie

Postup receptu

1

Pripravíme si krém nad parou – do hrnca dáme vodu a vložíme doňho menší hrniec, v ktorom necháme rozpustiť maslo. Pridáme kakao, cukor a premiešame. Vajcia vymiešame vedľa v miske. 

Pripravíme krém. Foto - Nela

2Nemusíte mať strach, žeby sa krém zrazil, pretože vajcia spoja celú hmotu. Vajcia teda postupne pridávame k zmesi za stáleho miešania. Krém bude postupne meniť svoju štruktúru. Miešame, až kým sa vajcia neprehrejú, trvá to asi 15 minút. Vznikne nám chutný krém. 

Pridáme vajcia. Foto - Nela

3

Teraz začneme s plnením oblátok. Na každú oblátku natrieme krém, ale nie príliš nahrubo. Stačí tak, aby boli oblátky prikryté. Vrstvenie ukončíme čistou oblátkou. Krém, ktorý sa nám zvýši, použijeme na ozdobenie. 

Natrieme oblátky. Foto - Nela

4

Naplnené oblátky priťažíme a necháme ich v chlade spojiť. Potom ich už len potrieme zvyšným krémom alebo rozpustenou čokoládou a posypeme kokosom či orieškami. 

Posypeme ich. Foto - Nela

5

Hotové čokoládové oblátky už len nakrájame ostrým nožom na menšie alebo väčšie kúsky, podľa potreby a obľuby. Plnené čokoládové oblátky chutia výborne, vychutnajte si ich. 

Nakrájame. Foto - Nela

Máme pre vás aj recept na vianočné baileys z portálu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu