Príprava: 30 min.
Pečenie: 50 min.
Počet porcií: 3,
 

Vyskúšajte naše najlepšie pečené kuracie stehná v rúre. Ide o osvedčený recept na prípravu kuracích stehien na rozmaríne.

Pečené kuracie stehná

Chrumkavé pečené kuracie stehná na rozmaríne spájajú v sebe dva dôležité a pozitívne prvky: chutnosť a jednoduchosť! Patria medzi moje najobľúbenejšie recepty z kuracieho mäsa.

Len s pár v každej domácnosti dostupnými ingredienciami vieme pripraviť naozaj chutný obed či večeru bez väčšej námahy. Jedinou ingredienciou, ktorá by mohla robiť problémny je rozmarín.

Ten spoločne s cesnakom nám však pečené kuracie stehná nádherne prevonia a tak nám bude chutiť tento jednoduchý recept ešte viac. Vyskúšajte, je to naozaj jednoduchý recept. 

Ale ak máte chuť na niečo iné, vyskúšajte aj recept na fantastický stroganov, pečeného lososa alebo guláš so zemiakmi.

Prečo jesť kuracie mäso

Pečené kuracie mäso sú jedným z najobľúbenejších pokrmov, ktoré si mnohí ľudia radi doprajú. Tieto mäsové kúsky majú mnoho výhod, ktoré ich robia zaujímavými pre rôzne stravovacie návyky a chutové preference.Tu je niekoľko zaujímavostí o pečených kuracích prsiach:

  1. Kúsky pečeného kuracieho mäsa sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre rast a obnovu svalov a tkanív v tele.
  2. Kuracie prsia majú nízky obsah tuku v porovnaní s inými mäsovými kúskami. Toto ich robí vhodným jedlom pre ľudí, ktorí sledujú svoju váhu alebo sa snažia znížiť hladinu cholesterolu.
  3. Kuracie mäso je veľmi univerzálne a môžu byť pripravené rôznymi spôsobmi, ako sú grilovanie, pečenie, smaženie, dusenie a podobne. To umožňuje variabilitu v stravovacom pláne a rozmanitosť v chuťových kombináciách.
  4. Zdroj vitamínov a minerálov: Kuracie prsia obsahujú vitamíny B6 a B12, ktoré sú dôležité pre normálnu funkciu mozgu a tvorbu červených krviniek. Obsahujú aj minerály, ako je napríklad draslík, zinok a fosfor, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a svalov.
  5. Pečené kuracie stehná sa pripravujú jednoducho a rýchlo. Stačí ich ochutiť a dať do rúry. Takto pripravené sú vynikajúcim rýchlym a zdravým jedlom pre každú príležitosť.
  6. Kuracie mäso môže byť podávané s mnohými prílohami a omáčkami. Vhodné sú napríklad zemiaky, ryža, šalát, alebo grilovaná zelenina. Omáčky, ako napríklad paradajková, smotanová alebo horčicová, dodávajú kuraciemu mäsu vynikajúcu chuť a arómu.
  7. Kuracie stehná sú vynikajúcim mäsovým kúskom, ktoré možno marinovať v rôznych druhoch zmesí, ktoré dodávajú chutné a originálne chute. Marinácia môže zahrňovať rôzne druhy bylín, korenia, olejov a kyselín, ktoré dodajú mäsu chuť a mäkkosť.

Vyskúšajte našu marinádu na kuracie mäso alebo pečené kura v celku. Alebo tento jednoduchý recept na domácu čínu. Máme aj recept na pečené kuracie nugetky v kukuričných lupienkoch. Alebo vyskúšajte kura na smotane, kuracie prsia na panvici, či recept na šťavnaté fašírky.

Ingrediencie na pečené kuracie stehná v rúre

(3 porcie)

  • 3 kuracie stehná,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • Olivový olej,
  • 3-4 malé vetvičky čerstvého rozmarínu (môžeme nahradiť sušeným),
  • Soľ,
  • Čierne korenie,
  • Mletá sladká paprika,

Postup prípravy: Pečené kuracie stehná v rúre

1Kuracie stehná si najskôr pripravíme, umyjeme a osušíme. Následne ich potrieme olejom z každej strany. Potom posolíme, okoreníme a pridáme na ne i mletú sladkú papriku.

Kuracie stehná umyjeme a osušíme, Foto - Michal

2Takto pripravené kuracie stehná položíme na pekáč. Pod samotné stehná môžeme pridať ešte po troške oleja, aby sa nám na pekáč veľmi neprilepili.

kuracie stehná položíme na pekáč, Foto - Michal

3Strúčiky cesnaku zbavíme šupky a nakrájame na tenké kolieska. Následne strúčikmi obložíme kuracie stehná. Odporúčam dať niekoľko koliesok aj pod kuracie stehná, nielen navrch.

kuracie stehná obložíme cesnakom, Foto - Michal

4Rovnakým spôsobom si kura obložíme čerstvým rozmarínom. Ak nemáme čerstvý, môžeme pridať sušený. Rozmarín s cesnakom nám stehná v rúre krásne prevoňajú.

kuracie stehná obložíme čerstvým rozmarínom, Foto - Michal

5Takto pripravené kuracie stehná vložíme do rúry vopred predhriatej na 180 stupňov. Necháme piecť približne 40 minút, potom pridáme teplotu na 200 stupňov a takto prudšie opekáme ďalších 10 až 15 minút. Zabezpečíme tak, že kuracie stehná nebudú vysušené,  ale budú mať výbornú a chrumkavú kôrku.

kuracie stehná vložíme do rúry, Foto - Michal

Hotovo! Klasické pečené kuracie stehná na rozmaríne podávame so zemiakmi, alebo inou obľúbenou prílohou. Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na nadýchané langoše alebo dokonalú pečenú hus. Tu sú aj kuracie stehná v horčicovo-cesnakovej marináde. Vyskúšajte ale aj našu tradičnú marinádu na pečené kuracie stehná.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu