Výborná a jednoduchá kelová polievka so zemiakmi, ktorá zasýti a zahreje. Hotovú ju budete mať raz-dva a o obed máte postarané. Hoci veľa ľudí kel neobľubuje, stále sa nájdu ľudia, ktorí ho majú veľmi radi. Niekedy ho len stačí dobre nakombinovať a chutí inak, oveľa lepšie. Kelová polievka so zemiakmi je výborná polievka plná vitamínov podľa receptu kuchyne Chutné recepty.
Kelová polievka
Jednoduchá, rýchla, chutná, zdravá. Presne takáto je kelová polievka so zemiakmi. Mnoho ľudí kel nemá rado, ale mnoho ľudí áno. Nenechajte sa odradiť ostatnými a pripravte si túto výživnú polievku. Častokrát ide iba o to, ako kel nakombinujete s ostatnými ingredienciami. Spolu so zemiakmi však vytvára veľmi chutné kombo, ktoré zasýti aj zahreje. Tanier kelovej polievky ocení nakoniec každý člen rodiny. Pripravte si niečo zdravé a chutné na obed alebo večeru.
Kelová polievka so zemiakmi je nielen chutná, ale aj výživná voľba plná zdravých prvkov. Kľúčové ingrediencie tejto polievky pridávajú nielen bohatú chuť, ale aj prospešné látky pre naše telo. Kel, hlavná zložka polievky, je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C a K. Taktiež obsahuje vlákninu a minerály, vrátane vápnika, draslíka a železa. Jeho antioxidanty a protirakovinové vlastnosti sú dodatočným benefitom pre zdravie.
Zemiaky, ďalšia dôležitá zložka, pridávajú do polievky komplexné sacharidy, vitamín C, draslík a vlákninu. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pôsobia ako ochrana pred voľnými radikálmi. Cibuľa a cesnak, ktoré pridávajú do polievky bohatú chuť, majú tiež svoje výhody. Cibuľa obsahuje síru a flavonoidy, zatiaľ čo cesnak je známy svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.
Vývar, najlepšie pripravený doma, môže pridať polievke ďalšiu úroveň chuti a obsahuje minerály z kostí, čo je prospešné pre tráviaci systém. Olivový olej pridáva zdravé tuky, ktoré sú prospešné pre srdce, vďaka svojim mono-nesýteným mastným kyselinám a fenolovým zlúčeninám s protizápalovými účinkami.
Kel a zdravie
Kel, známy svojou bohatou výživovou hodnotou, je skvelým prírastkom do stravy z viacerých dôvodov. Obsahuje širokú paletu živín, vrátane dôležitých vitamínov ako A, C, K a B-vitamíny, ako aj minerálov, napríklad vápnik, draslík a železo. Tieto živiny sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu a udržanie celkového zdravia.
Jedným z výrazných prínosov kelu je jeho obsah antioxidantov, ktoré pôsobia ako ochrana pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú spojené s oxidatívnym stresom a môžu prispievať k vývoju rôznych chorôb, vrátane rakoviny. Vitamín A obsiahnutý v keli je dôležitý pre zdravie očí a správne videnie, zatiaľ čo vápnik a vitamín K podporujú zdravie kostí a zubov. Okrem toho je kel známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, čo môže pomôcť znížiť riziko chronického zápalu v tele.
Kel môže byť tiež prospešný aj pre detoxikáciu organizmu, pretože obsahuje látky, ktoré pomáhajú eliminovať toxíny a iné škodlivé látky. Vysoký obsah vlákniny v keli zasa podporuje zdravú tráviacu funkciu a môže byť prospešný pre kontrolu hmotnosti, vďaka svojim nízkym kalóriám.
Ingrediencie
- 200 g kel,
- 3 – 4 ks stredne veľké zemiaky,
- soľ – podľa chuti,
- trocha mletej rasce,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 PL olej,
- 2 PL hladká múka,
- trocha červenej papriky
Postup receptu: kelová polievka
1
Kel nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Rovno k nemu pridáme aj rascu podľa chuti.
2Po 10 minútach varenia pridáme do hrnca aj nakrájané zemiaky (na kocky) a varíme ďalších 15 minút.
3
Teraz si pripravíme zápražku – na oleji chvíľu osmažíme múku a pridáme aj nastrúhaný cesnak.
4Keď začne cesnak rozvoniavať, hneď k nemu prisypeme aj mletú červenú papriku a zalejeme vodou, aby nič neprihorelo a nezhorklo.
5
Takto zriedenú zápražku vlejeme do polievky, dôkladne premiešame a necháme ešte zovrieť. Ak je to potrebné, ešte dosolíme a kelová polievka je týmto hotová.
Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na babičkin kelový prívarok.