43x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 6 ks

Domáce nanuky z jahôd, banánu a tvarohu sú ideálnou pochúťkou počas týchto horúcich dní. Sú pripravené len z 3 ingrediencií – jahody, banán a tvaroh. Doprajte si túto zdravú maškrtu bez výčitiek a urobte si ich pokojne aj z dvojitej dávky, nanukov v lete totiž nikdy nie je dosť.  

Domáce nanuky 

Formičky na nanuky sú top vec do kuchyne, minimálne čo sa leta týka. Ja mávam počas horúcich dní každú chvíľu chuť na nejakú studenú zmrzlinovú alebo nanukovú mňamku a tak ich veľmi rada a často využívam. Vytvoriť chutný nanuk nie je nič náročné. Navyše, ako bonus k snahe, doprajem telu sladkosť, ktorá je omnoho zdravšia ako tie, ktoré sú dostupné v bežnom supermarkete. 

Domáce nanuky sú skvelá vec. Pripravíte si ich podľa seba, z ovocia, ktoré máte najradšej, dáte si koľko cukru chcete, môžete tiež pridať aj čokoládu alebo granko a sú oveľa lacnejšie ako tie kupované, najmä teraz, keď ceny išli tak veľmi hore. Taktiež ich môžete dať deťom, pokojne aj viac, pretože nie sú nezdravé a s pridanými látkami ako tie z obchodov. My sme si pre vás pripravili nanuky z jahôd, banánov a tvarohu. Všetky tieto tri ingrediencie sú pre telo zdravé a výživné. 

Jahody sú, napríklad, bohaté na vitamín C, vitamín K, draslík, vlákninu a antioxidanty. Vitamín C podporuje imunitný systém a zdravie kože, vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí, a draslík pomáha udržiavať správnu rovnováhu tekutín v tele. Sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti. Jahody majú nízky obsah kalórií a tuku, čo ich robí vhodnými pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať si zdravú váhu alebo si pripravujú najmä nízkotučné jedlá.

Banány sú zas bohaté na vitamín C, vitamín B6, draslík a vlákninu. Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém a zdravie kože, vitamín B6 podporuje metabolizmus a fungovanie mozgu, a draslík je nevyhnutný pre správne fungovanie svalov a nervov. Obsahujú prirodzený cukor, fruktózu, ktorá je zdrojom rýchlej energie. To ich robí ideálnymi pre športovcov alebo pre tých, ktorí potrebujú rýchly prísun energie. Banány tiež obsahujú pektín, druh rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie a podporuje zdravé črevá.

Jahody, banán. Foto - Pixabay

Tvaroh je zas vynikajúcim zdrojom bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre rast, opravu a udržiavanie svalov, tkanív a enzýmov v tele. Bielkoviny tiež prispievajú k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti. Tvaroh obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vápnik, fosfor, vitamín B12 a riboflavín. Vápnik je dôležitý pre zdravie kostí a zubov, fosfor taktiež podporuje zdravie kostí a zubov a vitamín B12 je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému.

Takéto domáce nanuky teda predstavujú vitamínovú bombu, ktorú môžete jesť neustále dookola. 

Výhody domácich nanukov

Domáce nanuky majú niekoľko výhod oproti komerčne dostupným nanukom. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mohli zvážiť výrobu vlastných nanukov doma:

  1. Kontrola nad zložkami: Pri príprave domácich nanukov máte úplnú kontrolu nad zložkami, čo znamená, že môžete vybrať kvalitné a zdravé suroviny. Môžete sa vyhnúť pridaným cukrom, umelým farbivám, konzervačným látkam a iným prídavným látkam, ktoré môžu byť prítomné v komerčných nanukoch.

  2. Prispôsobivosť chuti: Domáce nanuky vám umožňujú prispôsobiť chuť a arómu podľa vašich preferencií. Môžete si vybrať obľúbené ovocie, pridať koreniny alebo prírodné sladidlá, aby ste dosiahli želanú chuť.

  3. Zdravé suroviny: Môžete používať zdravé suroviny, ako je čerstvé ovocie, jogurt, kokosové mlieko alebo mandle. Tým sa zvýši nutričná hodnota nanukov a poskytne sa vám prísun vitamínov, minerálov a vlákniny.

  4. Možnosť prispôsobenia diétnym potrebám: Domáce nanuky môžete prispôsobiť rôznym diétnym požiadavkám. Môžete pripraviť nanuky bez laktózy, bezlepkové, vegánske alebo bez pridaného cukru podľa potreby.

  5. Aktivita pre rodinu: Príprava domácich nanukov môže byť skvelou aktivitou pre celú rodinu. Deti môžu pomáhať pri miešaní a pridávaní ingrediencií, čo posilňuje rodinné puto a učí ich základom zdravého stravovania.

  6. Čerstvosť a príjemný zážitok: Domáce nanuky majú často lepšiu chuť a textúru ako komerčné nanuky. Okrem toho si môžete vychutnať čerstvé nanuky priamo z mrazničky a užívať si ich v príjemnom prostredí domova.

Je dôležité si však uvedomiť, že aj domáce nanuky môžu byť energeticky bohaté a obsahovať cukor v závislosti od použitých ingrediencií. Ak sa snažíte sledovať príjem cukru alebo kalórií, odporúča sa stále merať porcie a vyberať zdravé suroviny pre prípravu domácich nanukov. Naše domáce nanuky s jahodami, banánom a tvarohom sú skvelým príkladom nízko-kalorických zdravých nanukov, ktoré neobsahujú žiaden cukor.

Domáce jahodové nanuky. Foto - Freepik

A ak sa vám zvýšia jahody alebo banány, môžete ich využiť napríklad aj v týchto receptoch – kvaskové muffiny s jahodami, banánová roláda, nadýchané banánové palacinky alebo tvarohové guľky s jahodami

Ingrediencie

  • 250 g jemný tvaroh (polotučný alebo tučný),
  • 2 ks zrelé banány,
  • 2 hrste jahody,
  • cukor (ak vám nestačí ten z jahôd, pridajte si),
  • granko (pre chuť, nemusí byť)

Postup receptu

Banány ošúpeme, jahody očistíme a spolu s tvarohom všetko spolu zmixujeme.

 

2Zmes nalejeme do formičiek na nanuky a šupneme do mrazničky.

 

3

Po zamrznutí môžeme vychutnávať. 🙂

 

Domáce nanuky. Foto - Freepik
Domáce nanuky. Foto – Freepik

Domáce nanuky sú hotové a máme pre vás aj odporúčanie na výbornú jahodovo-tvarohovú domácu zmrzlinu z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu