Pesto z medvedieho cesnaku je posledné roky u nás hitom. Už jeho príprava podľa nášho originálneho receptu je zážitkom. Vyskúšajte recept na pesto bez mäsa od webu chutné recepty.
Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak a jeho zelené lístky môžeme každý rok hneď po nástupe jarnejších dní nájsť v južnejších polohách – napríklad v okolí Bratislavy v marci už naplno začína sezóna jeho zberu.
Pesto z medvedieho cesnaku je tradičný taliansky recept na omáčku založený na zmesi medvedieho cesnaku, olivového oleja, piniových orechov, parmazánu a cesnaku.
Táto rastlinka je známa aj ako divý cesnak, rastie bohato rozšírená najmä v listnatých lesoch aj na našom území a má výraznú cibuľovú chuť s príchuťou cesnaku. Pesto sa z nej sa vyrába rovnakým spôsobom ako klasické pesto, teda zmiešaním zložiek v mixéri alebo pomocou tyčového mixéra.
Pesto je skvelé na dochutenie cestovín, zeleniny, mäsa alebo ryby. V ňom obsiahnutý medvedí cesnak je zdrojom antioxidantov, vitamínu C a železa, takže pesto z medvedieho cesnaku je nielen chutné, ale aj zdravé. Tento druh pesta sa najčastejšie podáva na jar a na začiatku leta, keď je sezóna medvedieho cesnaku.
Skúste aj recept na zapekané cestoviny. Vyskúšajte aj recept na nátierku z medvedieho cesnaku, alebo ďalšie nápady ako spracovať medvedí cesnak.
A rovnako vyskúšajte naše inšpirácie na čo je dobrý medvedí cesnak. Skúste aj náš recept na pesto z medvedieho cesnaku bez orechov. Alebo recepty ako sušiť medvedí cesnak.
Ingrediencie na prípravu pesta z medvedieho cesnaku
- Listy medvedieho cesnaku – 250 g,
- soľ (morská, kamenná, himalájska) – cca 10 g alebo podľa chuti,
- olej (olivový, slnečnicový, sezamový či orechový. Vyberte si podľa chuti) – 180 – 200 ml,
Postup receptu na pesto z medvedieho cesnaku
1Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom.
2Celkom vhodne sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložene na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.
3
Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky, sušené paradajky či mandle.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty z medvedieho cesnaku.
Videorecept na prípravu pesta
Ako dlho vydrží doma pesto z medvedieho cesnaku?
Veľmi dlho. V princípe záleží od surovín, ktoré na jeho výrobu použijete, ale platí, že je veľmi trvanlivé. Uložené v chlade, najlepšie v chladničke vám v pohode vydrží aj celý rok.
Kde ho kúpiť?
Zoženiete ho aj v internetových e-shopoch, ale najlepšie je si ho urobiť doma. Vôbec to nie je zložité.
Aké má využitie pesto z medvedieho cesnaku?
Veľmi široké. Viete ho použiť ako prísadu do cestovín, viete z neho počas roka pripraviť polievku, dá sa namazať na chlebík, alebo na hrianku.
Vyskúšajte aj náš recept na výbornú avokádovú pomazánku.