Čas prípravy: 10 minút

Pesto z medvedieho cesnaku je posledné roky u nás hitom. Už jeho príprava podľa nášho originálneho receptu je zážitkom. Vyskúšajte recept na pesto bez mäsa od webu chutné recepty.

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak a jeho zelené lístky môžeme každý rok hneď po nástupe jarnejších dní nájsť v južnejších polohách – napríklad v okolí Bratislavy v marci už naplno začína sezóna jeho zberu.

Pesto z medvedieho cesnaku je tradičný taliansky recept na omáčku založený na zmesi medvedieho cesnaku, olivového oleja, piniových orechov, parmazánu a cesnaku.

Táto rastlinka je známa aj ako divý cesnak, rastie bohato rozšírená najmä v listnatých lesoch aj na našom území a má výraznú cibuľovú chuť s príchuťou cesnaku. Pesto sa z nej sa vyrába rovnakým spôsobom ako klasické pesto, teda zmiešaním zložiek v mixéri alebo pomocou tyčového mixéra.

Pesto je skvelé na dochutenie cestovín, zeleniny, mäsa alebo ryby. V ňom obsiahnutý medvedí cesnak je zdrojom antioxidantov, vitamínu C a železa, takže pesto z medvedieho cesnaku je nielen chutné, ale aj zdravé. Tento druh pesta sa najčastejšie podáva na jar a na začiatku leta, keď je sezóna medvedieho cesnaku.

Skúste aj recept na zapekané cestoviny. Vyskúšajte aj recept na nátierku z medvedieho cesnaku, alebo ďalšie nápady ako spracovať medvedí cesnak.

A rovnako vyskúšajte naše inšpirácie na čo je dobrý medvedí cesnak. Skúste aj náš recept na pesto z medvedieho cesnaku bez orechov. Alebo recepty ako sušiť medvedí cesnak.

Ingrediencie na prípravu pesta z medvedieho cesnaku

  • Listy medvedieho cesnaku – 250 g,
  • soľ (morská, kamenná, himalájska) – cca 10 g alebo podľa chuti,
  • olej (olivový, slnečnicový, sezamový či orechový. Vyberte si podľa chuti) – 180 – 200 ml,

Postup receptu na pesto z medvedieho cesnaku

1Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom.

Ingrediencie spolu rozmixujeme. Foto - redakcia

2Celkom vhodne sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložene na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.

Zmes nalejeme do pripravených pohárov, Foto - Zdenka3

Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky, sušené paradajky či mandle.

Do základnej zmesi môžeme pridať napr. orechy, Foto - Zdenka

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty z medvedieho cesnaku.

Videorecept na prípravu pesta

Ako dlho vydrží doma pesto z medvedieho cesnaku?

Veľmi dlho. V princípe záleží od surovín, ktoré na jeho výrobu použijete, ale platí, že je veľmi trvanlivé. Uložené v chlade, najlepšie v chladničke vám v pohode vydrží aj celý rok.

Kde ho kúpiť?

Zoženiete ho aj v internetových e-shopoch, ale najlepšie je si ho urobiť doma. Vôbec to nie je zložité.

Aké má využitie pesto z medvedieho cesnaku?

Veľmi široké. Viete ho použiť ako prísadu do cestovín, viete z neho počas roka pripraviť polievku, dá sa namazať na chlebík, alebo na hrianku.

Vyskúšajte aj náš recept na výbornú avokádovú pomazánku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu