64x hlasované

Čas prípravy: 55 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 8
 
Vynikajúci recept na skutočnú klasiku medzi koláčmi – Oblíž prst. Je to zákusok, ktorému neodolá naozaj nikto a cukrom sa na ňom rozhodne nešetrí. Týmto koláčom na žiadnej oslave nič nepokazíte, práve naopak, zje sa do poslednej omrvinky. Krémová klasika podľa receptu portálu Chutné recepty má svojich priaznivcov. Pripravte si s nami dokonalý Oblíž prst. 

Oblíž prst

Krémové zákusky a koláče patria k tým najviac obľúbeným. Sú sladké, dokonale jemné a častokrát aj jednoduché na prípravu. Krémy v koláčoch umožňujú spájanie rôznych ingrediencií, vďaka čomu vznikajú dokonalé chute a textúry. Navyše, krémové koláče vyzerajú fantasticky. Hodia sa na rôzne oslavy, svadby, ale aj na bežnú nedeľu ku kávičke. Pri tomto koláči naozaj platí, že aj oči by jedli. Pripravte si Oblíž prst podľa nášho podrobného foto-receptu.

Samotný názov „Oblíž prst“ naznačuje, že ide o lahodný koláč, ktorý by vás mohol donútiť oblíznuť si prst. Názov „Oblíž prst“ je veľmi výrazný a nápadný. Zvyčajne sa používa na popis koláčov alebo dezertov, ktoré sú mimoriadne chutné a lahodné. Tento názov má za cieľ vzbudiť záujem a chuť ochutnať koláč.

Oblíž prst môže byť vyrobený v rôznych variantoch, od ovocných po krémové plnky. Recepty sa môžu líšiť podľa krajiny, tradícií a preferencií kuchára. Obľúbené varianty môžu obsahovať krém, ovocie, orechy, tvarohové plnky alebo dokonca čokoládu. Často prichádza v podobe vrstveného koláča so základnou vrstvou cesta, nasledovanou vrstvou plnky a potom vrstvou posýpky alebo šľahanými bielkami, ktoré sa pečú na chrumkavú a zlatohnedú farbu.

V niektorých kultúrach a oblastiach sa môže Oblíž prst spájať s určitými sviatkami, tradíciami alebo oslavami. Môže byť považovaný za špeciálny dezert, ktorý sa podáva pri príležitostiach, ako sú rodinné stretnutia, svadby a sviatky.

Recepty na Oblíž prst sú voľnou paletou pre kreativitu kuchárov. Mnohí sa pokúšajú pridávať nové ingrediencie, kombinovať chute a experimentovať s rôznymi úpravami. Závisí od konkrétneho receptu, ale niektoré verzie Oblíž prstu môžu byť trochu náročnejšie na prípravu kvôli vrstveniu a rôznym plnkám. Iné zasa môžu byť relatívne jednoduché a vhodné aj pre začiatočníkov v kuchyni.

Krémové koláče

Krémové koláče a zákusky sú mimoriadne obľúbené a má to viacero dôvodov. Krémové náplne pridávajú koláčom jemnú a hladkú textúru, ktorá vytvára kontrast so štruktúrou cesta. Táto kombinácia rôznych textúr je pre mnohých ľudí potešujúca. Krémové koláče tiež ponúkajú širokú škálu chutí – od sladkých až po mierne kyslé alebo orechové.

Krémy sa dajú krásne tvarovať a ozdobiť, čo pridáva koláčom estetickú hodnotu. Pre mnohých je vizuálny dojem súčasťou zážitku pri jedení. Existuje mnoho rôznych druhov krémov a náplní, čo umožňuje vytvárať rozmanité koláče, ktoré vytvárajú rôzne chute.

Krémové koláče často zdobia sviatočné stoly a špeciálne príležitosti. Ich prítomnosť môže vytvoriť slávnostnú atmosféru. Mnohé krémové koláče sa podávajú chladené, čo je v teplých obdobiach veľmi osviežujúce a príjemné.

Niekoľko obľúbených typov krémových koláčov:

  1. Cheesecake: Tento klasický krémový koláč má základ z drvených sušienok a nasleduje vrstva tvarohového krému. Je obľúbený pre svoju bohatú a krémovú textúru s lahodnou príchuťou tvarohu. Vyskúšať sa oplatí napríklad oreo cheesecake alebo cheesecake s ovocím.

  2. Tiramisu: Originálny taliansky dezert Tiramisu kombinuje vrstvu namočených piškót, kávového krému a kakaového prášku. Je to elegantný a silne kávový koláč.

  3. Krémové torty: Viacvrstvové torty s rôznymi krémovými náplňami a ovocím sú populárne na rôzne oslavy. Príkladom sú napríklad čokoládové torty s maslovým krémom či jahodové torty s lahodným krémom.

  4. Eclairs: Eclairs sú francúzske dezerty vo forme dvoch plátkov cesta naplnených krémom, ktoré môžu byť čokoládové, vanilkové alebo kávové.

  5. Boston Cream Pie: Ide o koláč, ktorý pripomína tortu. Je zložený z dvoch plátov cesta so strednou vrstvou vanilkového krému a poliaty je čokoládovou polevou.

  6. Napoleons: Napoleons (alebo aj napoleonky) sú vrstvené koláče tvorené krížením vrstiev tenkého cesta a krémových náplní, ako napríklad vanilky alebo mascarpone.

Krémové koláče priťahujú mnohých svojou chuťovou rozmanitosťou a vizuálnou atraktivitou, čo ich robí obľúbenými vo svete dezertov.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na krémové koláčenepečený Kinder cheesecake, čokoládová torta s malinami, dokonalé veterníky, šťavnatý ovocný koláč a veľa ďalších. Tu je aj recept na francúzsky krémeš. Tu je tiež recept na obľúbený metrový koláč či punčové rezy. Skúste aj náš recept na jednoduché tiramisu s mascarpone.

Ingrediencie

Cesto

Žĺtková vrstva

Bielková vrstva

Postup receptu

Začneme rozdelím vajec do dvoch misiek – do jednej misky dáme žĺtka a do druhej bielka. K žĺtkom pridáme cukor a spolu to vyšľaháme na penu. Postupne pridáme aj múku s práškom do pečiva, kakao a vodu.

Začneme prípravou cesta. Foto - Jaja

Keď máme túto zmes poriadne vymiešanú, vyšľaháme si bielka so štipkou soli v druhej miske. Bielka po vyšľahaní pridáme k žĺtkovej zmesi a opatrne spolu premiešame. Vznikne nám cesto, ktoré dáme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút na 180°C. Upečené cesto necháme vychladnúť. 

Upečieme cesto. Foto - Jaja

3

V tomto kroku začneme s prípravou krému. Mlieko, múku a žĺtky spolu rozmiešame alebo rozmixujeme. Túto zmes dáme následne variť na miernom ohni, kým pomaly nezhustne – na zhustnutie si treba chvíľku počkať, zmes na ohni miešame stále. Po zhustnutí necháme krém za občasného miešania vychladnúť. 

Pripravíme krém. Foto - Jaja

4Zmäknuté maslo teraz vymiešame s hrnčekom cukru. K maslu s cukrom pridáme vychladnutý žĺtkový krém a vyšľaháme do hladka. Krém rovnomerne nanesieme na cesto. 

Nanesieme na cesto. Foto - Jaja

5

Z bielok a práškového cukru vyšľaháme nad parou hustý krém. Týmto krémom natrieme rovnomernú vrstvu na koláč. 

Pripravíme bielkový krém. Foto - Jaja

6

Hotový Oblíž prst už len rovnomerne posypme nastrúhanou čokoládou (alebo čokoládovou ryžou) a odložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhol. Oblíž prst je týmto hotový.

Nastrúhame čokoládu. Foto - Jaja

Inšpirujte sa aj týmito tipmi na koláče s krémom alebo plnkami podľa webu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu