Overený recept na tradičné nadýchané šišky, ktoré potešia nejedného milovníka sladkého. Kysnuté šišky sú súčasťou slovenskej kultúry a slovenských tradícií a neodmysliteľne patria k obdobiu fašiangov. Pripravte si spolu s nami nadýchané šišky z kysnutého cesta, ktoré si môžete dozdobiť džemom, práškovým cukrom alebo aj nutellou. Recept portálu Chutné recepty na nadýchané šišky musíte skúsiť!
Nadýchané šišky
Tradičné kysnuté šišky sa pripravujú najmä vo fašiangovom období. Fašiangy začínajú po sviatku Troch kráľov a trvajú až do popolcovej stredy, nuž a toto obdobie bolo vždy sprevádzané bujarými zábavami, zabíjačkami, oslavami prechodu zimy do jari. A už tradične sa pripravovali kysnuté šišky smažené v bravčovej masti. Pripomeňte si kus našej tradičnej ľudovej histórie a spravte si nadýchané šišky podľa nášho receptu. Sú krásne jemné a vláčne aj na druhý deň, preto si ich s kľudom môžete pripraviť za celú veľkú misu.
Nadýchané šišky, toto lahodné sladké pečivo, sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých kultúrnych a náboženských tradícií, najmä v období fašiangov a predveľkonočných príprav. Ich význam je často spojený s koncom obdobia, kedy je povolené konzumovať mastné a bohaté jedlá pred nástupom pôstu.
Symbolika šišiek sa často odvíja od ich tvaru a farby. Mnohí v nich vidia symbol slnka a svetla, čo môže evokovať predstavu nového začiatku a návratu jari po zime. Táto spojitosť s prírodnými cyklami a obnovou dáva šiškám istú magickú atmosféru.
Fašiangy
Fašiangy, tradičné obdobie veselých osláv a prípravy na predveľkonočný pôst, majú hlboké historické korene, ktoré sa začínajú v starovekých pohanských jarných oslavách. S nástupom kresťanstva sa tieto oslavy začlenili do liturgického kalendára, stali sa súčasťou obdobia predveľkonočného pôstu a rozvinuli sa do svojej vlastnej bohatej tradície.
Fašiangy, tiež známe ako karneval, sú obdobím radosti, veselých povolaní a divadelných predstavení. Karnevaly s farebnými kostýmami, maskami a tancami sa konajú v mnohých spoločenstvách na počesť tejto doby. V rôznych krajinách existujú špecifické tradície spojené s fašiangami, či už sú to fašiangové koláče v Nemecku, fašiangové bály v Rakúsku, alebo tradičné karnevalové masky na Slovensku a v Česku.
Ingrediencie
- 600 g hladká múka špeciál,
- 1 ks väčší zemiak (asi 150 g),
- 2 ks žĺtky,
- 50 ml rum,
- 50 g rozpustené maslo,
- 350 ml mlieko,
- 1 ks kocka droždia (42 g),
- 1 PL práškový cukor,
- 1 ČL soľ,
- 1 l olej (alebo bravčová masť) – na smaženie
Postup receptu
1
Zemiak uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Z chladničky vyberieme vajíčka, mlieko a maslo. Vajíčka si rovno rozdelíme na žĺtky a bielka, budeme potrebovať iba žĺtky. Mlieko dáme zohriať na teplotu okolo 35 stupňov. Do teplého mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme polievkovú lyžicu práškového cukru a metličkou zamiešame. Necháme na teplom mieste 10 – 15 minút kysnúť. (Môžeme si pomôcť vodným kúpeľom, pozor však na to, aby teplota mlieka nepresiahla 40 stupňov.) Maslo roztopíme.
2
Do vykysnutého kvásku pridáme rum, žĺtka a roztopené maslo (nie horúce). Zamiešame dobre metličkou.
3
Pridáme hladkú múku špeciál a uvarený najemno nastrúhaný zemiak. Zabezpečí vláčnosť cesta. Dobre premiešame ručne alebo robotom do lepivého cesta. Cesto posypeme ešte trochou múky, zakryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť 30 min.
4
Po 30 minútach cesto zväčší objem a môžeme ho pomocou stierky vyklopiť na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme na hrúbku 1,5 – 2 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom okolo 5 – 7 cm.
5
Do rozohriatej vysokej vrstvy oleja budeme hádzať šišky, ktoré sme ešte predtým oprášili od prebytočnej múky. Spravíme z jednej strany v strede šišky prstom jamku.
6
Jamkou nadol hádžeme šišky do horúceho oleja (cca 140 stupňov).
7
Šišky môžeme otáčať a smažíme ich do karamelovej farby. Necháme odkvapkať od prebytočného oleja či masti na servítkach, jamkou nadol. Podávame s obľúbeným ovocným lekvárom, poprášené cukrom, prípadne aj s inou sladkou nátierkou.
Tradičné nadýchané šišky sú hotové, vychutnajte si ich. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na zdravé šišky. Tu je aj recept na najlepšie šišky pod slnkom.