16x hlasované

 

Tradičné šišky sme obliekli do nového kabátu. Vyskúšajte ich zdravšiu verziu. Vďaka špaldovej múke sú ľahšie stráviteľné a vďaka prírodnej nízkokalorickej náhrade cukru si na nich pochutnajú aj diabetici. Recept pochádza z kuchárskej knihy Jeme zdravo celý rok.

Celozrnné šišky s rebarborovo-jahodovým džemom

Príprava: 30 minút + 1 hodina kysnutia | Tepelná úprava: 18 minút | Počet kusov: 12

  • — 280 ml polotučného mlieka (izbovej teploty)
  • — 35 g čerstvého droždia
  • — 100 g erytritolu* (aleboko kosového cukru)
  • — 450 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (+ 40 – 80 g na pomúčenie podložky)
  • — 70 g masla (rozpusteného)
  • — 2 žĺtky

— 200 g rebarborovo-jahodového džemu**

  1. Najprv si pripravte kvások. Do hrnčeka so 100 ml vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte 2 lyžičky erytritolu a zamiešajte. Hrnček dajte na 5 – 10 minút na teplé miesto, aby vzišiel kvások.
  2. Múku preosejte do väčšej misky. Do múky urobte jamku, do nej nalejte kvások a postupne pridávajte aj ďalšie ingrediencie – zvyšok mlieka, rozpustené maslo, zvyšok erytritolu a obidva žĺtky. Cesto začnite spracovávať od okrajov a mieste ho, až kým sa nezačne odlepovať od okraja misy. Potom ho zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
  3. Po hodine cesto preložte na pomúčenú dosku a premieste rukami. Cesto zvrchu poprášte múkou a opatrne vyvaľkajte valčekom na hrúbku 4 mm. Z cesta potom pomocou pohára vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút kysnúť na plechu. Na polovicu koliesok dajte po 1 lyžičke rebarborovo-jahodového džemu. Džem priklopte zvyšnými kolieskami a prstami stlačte okraje.
  4. Takto pripravené šišky vložte do rúry a pečte 15 – 18 minút pri teplote 170 – 180 °C.

*Erytritol je nízkokalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné najmä pre diabetikov – je to alkoholový cukor s veľmi nízkym až nulovým glykemickým indexom.

**Na prípravu tohto chia džemu budete potrebovať 100 g jahôd, 150 g rebarbory, 1 lyžicu stévie alebo iného sladidla a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Všetko varte na panvici so 100 ml vody 30 – 35 minút, nechajte vychladnúť a k zmesi primiešajte 3 lyžice chia semienok. Džem rozdeľte do pohárov a skladujte v chladničke.

TIP: Šišky môžete obaliť v jemne mletom erytritole alebo sypkej stévii.

Nutričné informácie na 1 kus: 194 kcal | 9 g bielkovín | 29 g sacharidov | 7 g tukov

Ďalšie zdravé, rýchle a jednoduché recepty v kuchárke Jeme zdravo celý rok

140 receptov na viac ako 200 stranách je zárukou, že si rýchlo, s minimálnou námahou a hlavne zdravo pochutná celá vaša rodina, popritom však výdavky za suroviny udržíte na uzde. Štvoricu hlavných kategórií sme rozdelili podľa ročných období a vybrali najobľúbenejšie a najdostupnejšie suroviny. Nemusíte mať však obavy, lacno neznamená nekvalitne, jednoducho neznamená nudne. Objavte inšpiráciu na 365 dní v roku.

ZAČNITE SA STRAVOVAŤ ZDRAVO AJ VY

Celozrnné šišky s rebarborovo-jahodovým džemom. Foto - jemezdravo.eu
Celozrnné šišky s rebarborovo-jahodovým džemom. Foto – jemezdravo.eu

Skúste aj tento náš recept na tradičné šišky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu